Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
nadškof in metropolit dr. Anton Stres (foto: ARO)
nadškof in metropolit dr. Anton Stres

Nadškof Stres o 20-letnici plebiscita

Škofovska konferenca | 23.12.2010, 11:01 Petra Stopar

Slovenci so se ob plebiscitu pred 20 leti izkazali, doumeli so trenutek zgodovine in ga izkoristili, meni ljubljanski nadškof Anton Stres. Kot pravi, je zelo vesel, da je "tista srečna generacija, ki je to dočakala". Sedaj so sicer v ospredju težave, ampak te nam ne smejo zamegliti veselja in ponosa, ki ga smemo čutiti ob tej obletnici, je dejal v intervjuju za Slovensko tiskovno agencijo.

"To so take stvari, ki se zgodijo enkrat v zgodovini," je ob obletnici plebiscita v pogovoru za STA dejal nadškof Stres. Ob tem je omenil "buditelje slovenskega naroda" iz druge polovice 19. stoletja. Ti so si zelo želeli, da bi naš narod in njegova kultura obstala in se uveljavila, niso pa mogli sanjati, da bomo čez dobrih sto let res postali samostojna država in enakopravna članica EU ter da bo slovenski jezik eden od uradnih jezikov v Evropi, je dejal.

Danes po njegovem mnenju sicer lahko rečemo, da so se "zgodile nekatere stvari, za katere smo takrat mislili, da do njih ne bo prišlo". Vendar ta negativna plat ni tista, ki bi prevladovala, je dejal Stres.

Po njegovem prepričanju prevladuje dejstvo, da smo postali veliko bolj zreli. Demokracija je, kot pravi, proces, stvari se ne spremenijo čez noč. Ob tem je izrazil prepričanje, da se bomo v zvezi z demokracijo kmalu naučili medsebojnega spoštovanja, poštenosti pri urejanju medsebojnih razmerij in tudi poštenosti v politični tekmovalnosti.

Pravila igre demokracije po Stresovem mnenju pri nas niso vedno spoštovana, saj tudi tisti, ki vladajo, še vedno mislijo, "da je demokracija prevlada, celo diktatura večine nad manjšino, kar seveda ni". Tisti, ki je na oblasti in ima večino, te večine ne sme izkoriščati za uveljavljanje svojih partikularnih interesov, ampak mora uveljavljati tisto, kar je v korist in v prid vseh, je dejal. Tega je pri nas po njegovih besedah premalo, kar pomeni, da za demokracijo še nismo popolnoma dorasli, ampak tudi tu "vaja dela mojstra".

Razprtije med Slovenci, ki pridejo na plan tudi ob praznikih, izhajajo iz tega, ker "nismo zmogli zelo jasne moralne sodbe o polpretekli zgodovini", meni Stres. Po njegovih besedah nekateri še vedno menijo, da je bil čas komunističnega totalitarizma legitimen čas, da je bil pač takrat čas za to. "Tega ni mogoče zagovarjati. Za teptanje človekovih pravic - in vsak totalitarizem jih tepta - ni nikoli čas," je poudaril Stres.

Ker nismo potegnili jasnih ločnic med preteklostjo in sedanjostjo, nekateri po njegovem mnenju tudi ne znajo dovolj ceniti tega, kar smo pridobili z osamosvojitvijo in z uvedbo demokratične ureditve. Kot pravi, bi bilo nujno, da bi podobno, kot je evropski parlament obsodil vse totalitarne režime v Evrope, storili tudi pri nas.

Slovenija v tem času po Stresovem mnenju najbolj potrebuje "to, kar imenujemo pravna država". Gotovo se moramo tudi izkopati iz gospodarske krize in potrebujemo strokovno dodelano strategijo razvoja gospodarstva, a najbolj pomanjkljiva je pravna država, pravi Stres.

Kot ocenjuje, naši zakoni velikokrat niso pravični in so zelo pomanjkljivi, mnogih pa tudi ni. Dogma, da se mora država čim bolj umakniti iz gospodarstva, saj se svobodno tržišče ureja samo od sebe v največjo dobrobit človeštva, se je izkazala za lažno, kar dokazuje ravno sodobna gospodarska kriza, je dejal nadškof.

spc/tz

Škofovska konferenca
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...