Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Betlehem (foto: ARO)
Betlehem | (foto: ARO)

VIDEO: Betlehem v pričakovanju božiča

Cerkev po svetu | 20.12.2010, 15:51 Marta Jerebič

Betlehem je v teh dneh bolj kot kdajkoli v središču svetovne pozornosti in v srcu vsakega kristjana. Pred dnevi so že prižgali lučke na božičnem drevesu oziroma drevesu miru, kot imenujejo drevo pred baziliko Jezusovega rojstva.

Še zadnji popravki okraskov in lučk in takoj, ko se stemni – v lučkah utripa cel Betlehem. Tu vsako leto nekaj dni pred božičem prižgejo luči na drevesu miru, kot ga imenujejo. To božično drevo, ki je visoko 10 metrov, ima posebno mesto, saj stoji poleg bazilike Jezusovega rojstva. Betlehem je v teh dneh bolj kot kdajkoli v središču svetovne pozornosti in v srcu vsakega kristjana. V Betlehem pa v teh dneh, po tudi sicer izrednem letu, prihaja tudi rekordno število romarjev.


P. Stephane Milovitch, gvardijan bazilike Jezusovega rojstva v Betlehemu:

»Med letom nas je obiskalo veliko romarjev. Palestinsko ministrstvo za turizem, ki beleži vstope skozi vrata, je sporočilo, da je Betlehem letos obiskalo milijon in pol romarjev, kar je veliko več kot v jubilejnem letu 2000. Še dva tedna nazaj smo v baziliki in bližnjih svetiščih imeli po 30 do 35 maš na dan, kar je izredno veliko. Pri tem pa ne štejemo bogoslužij na pastirskem polju ali votlini mleka. Skupno je bilo torej okoli 70 maš. Trenutno jih imamo le 6 ali 7 na dan, saj je pred božičem vedno upad romarjev. Se bodo pa vrnili ob božiču in tega se zelo veselimo.«

Frančiškani so varuhi tega kraja že vse od 14. stoletja. »Za nas, ki vsak dan darujemo mašo v votlini Jezusovega rojstva, je vsak dan božič,« je povedal gvardijan bazilike. Zato se pripravljajo na sprejem tistih, ki bodo božič preživeli v Betlehemu kot edinstven trenutek v svojem življenju.

P. Stephane Milovitch, gvardijan bazilike Jezusovega rojstva v Betlehemu:

»Resnično upamo, da se bo dete Jezusa, Odrešenika sveta, rodilo v srcih vseh. Tako bo resnično božič.«

Cerkev sv. Katarine, župnijska cerkev latinskega obreda, bo čez nekaj dni za najpomembnejše praznovanje v letu - božično polnočnico - sprejela kristjane z vsega sveta. Predvidena je prisotnost 150 somaševalcev in 1600 vernikov. V času božične devetdnevnice v cerkev prihajajo predvsem domači katoličani, ki se letos, kljub običajnim težavam, na božič pripravljajo z novim upanjem predvsem iz dveh razlogov, kot pojasnjuje župnik Marwan.

P. Marwan Di'Des, župnik latinskega obreda v Betlehemu:

»Zanje je letošnje leto nekoliko drugačno, saj je z romarji prišlo do ekonomske osvežitve, kar je izrednega pomena za tukajšnje prebivalce. Druga spodbuda pa je bila sinoda škofov za Bližnji vzhod. Upanje nikoli ne ugasne. Sedaj, tudi v vlogi župnika, vidim in slišim, da ljudje pogosto uporabljajo besede 'upam', 'če bo Bog dal' … Ljudje se v mislih izročajo Gospodu in to izročanje vedno prinaša neko upanje v boljšo prihodnost.«

Betlehem ima 38 tisoč prebivalcev, samo 15 odstotkov je kristjanov, od tega je katoličanov latinskega in melkitskega obreda približno 6200. In kako torej večinsko muslimansko prebivalstvo v Betlehemu živi to obdobje božičnih praznikov?

P. Marwan Di'Des, župnik latinskega obreda v Betlehemu

»Tudi zanje je to obdobje pomembno z ekonomskega vidika. Moram pa reči, da zelo spoštujejo božič. Ko imamo slovesen vstop patriarha 24. decembra, bo poleg veliko nekristjanov, ki jih bo pritegnila radovednost zaradi dogajanja.“

Vse je torej pripravljeno. Noč v Betlehemu nocoj osvetljuje ognjemet, kot bi napovedoval prihod večje luči …

Cerkev po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.