Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Slovenija - država nepopolne demokracije

Slovenija | 18.12.2010, 10:19

Raziskava Economist Intelligence Unit o demokratičnosti držav je pokazala, da so Slovenija, Francija, Italija in Grčija padle v kategorijo nepopolne demokracije.

Slovenija je padla za dve mesti in je uvrščena na 32. mesto med 167 državami. Na svetovnem indeksu demokracije je letos najvišje uvrščena Norveška.

„Samo v zadnjih dveh letih je država padal za dvajset mest na gospodarskem področju, stopnja korupcije se ni v ničemer zmanjšala, gospodarski kriminal se je močno povečal, svoboda medijske krajine se je zatesnila in smo padli za 16 mest in nenazadnje raziskava Economist Intelligence Unita nas uvršča v države nepopolne demokracije,“ je za radio Ognjišče dejal nekdanji minister za kulturo Vasko Simoniti in poudaril, da je stanje alarmantno.

Ocenjevalci analitičnega oddelka založniške skupine The Economist, Economist Intelligence Unit, so dobro oceno namenili slovenskemu volilnemu procesu in stanju političnega pluralizma, in sicer 9,58 od najvišje ocene 10. Slabšo oceno pa je Slovenija dobila pri državljanskih svoboščinah (8,82), funkcioniranju vlade (7,14) in državljanski politični participaciji (6,67). Najbolj kritična pa naj bi bila ocena slovenske politične kulture (6,25).

Na lestvici demokratičnosti se je najbolje odrezala Norveška, ki ima najboljši možni volilni sistem, najvišjo politično participacijo in najbolj varovane državljanske svoboščine. Popolnosti pa ne dosega pri funkcioniranju vlade in politični kulturi.

Analitiki so tokrat 26 držav sveta uvrstili v skupino popolnih demokracij, 53 držav pa med nepopolne demokracije. Leta 2008 je bila Slovenija edina nekdanja socialistična država, uvrščena med popolne demokracije, a je iz te skupine letos izpadla. Slovenska povprečna ocena leta 2008 je bila 7,96, letošnja pa je 7,69. Norveški sledijo Islandija, Danska, Švedska, Nova Zelandija in Avstralija.

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.