Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Pot človeka, ki se išče

| 11.11.2010, 18:18

V „Dijaški oddaji“ na god sv. Martina smo se pogovarjali z Zlatkom Blažičem, avtorjem knjige Zgodovina moje heroinske odvisnosti, ki je imel v Mariboru brezplačno delavnico o odvisnosti malo drugače. 11. november je tudi dan boja proti odvisnostim. Še vedno največ težav v naši družbi povzročata tobak in alkohol. Žal pa preveč mladih izrablja tudi ostale droge. Od kod želja po užitku, ki nima prave vrednosti, gre le za trenutni beg iz realnosti.

Delavnice življenja

Zlatko Blažič v predavanjih ter delavnicah, ki jih ima po Sloveniji, mladim in njihovim staršem, vzgojiteljem odstira svojo življenjsko zgodbo, izkušnjo heroinske odvisnosti ter osvobajanja iz njenih spon na pet let trajajoči poti v komuni Skupnosti Srečanje. Gre za predavateljevo lastno izkušnjo. Slednja, kreativno opremljena z doslednimi interpretacijami, omogoča prav posebno kakovost razumevanja in zaznavanja odvisnosti oziroma vedenj, ki jih označujemo s tem terminom-predvsem globljega ozadja in doživljanja ljudi, ki ta vedenja uporabljajo. Izkušnja, s strani predavatelja, marsikomu odpre svež in drugačen pogled na odvisnost. Zapisane misli so nekateri poudarki iz opisa predavan g. Zlatka.

Kdo beži v omamo?

V kratkem pogovoru za Dijaško oddajo je poudaril, da v omamo bežijo tisti, ki se ne morejo uveljaviti v okolju in zadovoljiti svoje eksistencialne potrebe. To so tiste osnovne potrebe, ko v okolju, v družbi, del katere smo, iščemo potrditev za svoj obstoj. V srečanjih z obiskovalci g. Zlatko razvije pogovor, vzajemno debato, če je odvisnost bolezen ali eksistencialni izziv?

Na naše vprašanje, če mu je pri osvoboditvi iz primeža drog pomagala tudi vera, je odgovoril, da bi morala imeti za celovit odgovor kar nekaj ur. Tega časa v tokratni oddaji nismo imeli, bo pa za daljši pogovor priložnost v eni od naslednjih oddaj, ko bo g. Zlatko, upamo, odgovarjal tudi na vprašanja poslušalcev.

Odvisnost je posledica

Pomembno se je vprašati, preveriti na primer naslednje: Kako doživljamo sebe, katere slike so pomembne v našem notranjem svetu, kako razumemo ljubezen in podobno. Ko ne uspemo več zadovoljevati svoje eksistencialne potrebe, bežimo od resničnosti. Je omama torej pot človeka, ki se išče v različnih obdobjih življenja?

Na obisku mladi iz Krke na Dolenjskem

V drugem delu „dijaške oddaje“ pa smo gostili mlade iz župnije Krka na Dolenjskem, ki so nas obiskali v času jesenskih počitnic. Pripeljal jih je vodja mladinskega verouka, katehet Andraž, ki je ob redko besednih mladih, potem kar sam razkril nekaj zanimivih dejstev o vodenju mladinskega verouka in sploh o animaciji mladih. Priznal je, da so nekateri trd oreh, težko se odprejo in razkrijejo svoje notranje doživljanje. Potrebujejo najprej prijateljstvo, druženje, šele potem, ko se vzpostavi iskren odnos, si pustijo blizu.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.