Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Kristjani vse bolj množično iz nekaterih držav (foto: ARO)
Kristjani vse bolj množično iz nekaterih držav

Novi napadi na iraške kristjane

Svet | 11.11.2010, 11:19 Marta Jerebič

Medtem ko je bil dosežen dogovor glede nove iraške vlade, mnogi upajo, da bo sedaj država bolj učinkovita pri zagotavljanju varnosti v državi. Iraški kristjani so bili namreč v minulih dneh znova tarča bombnih napadov. Umrlo je 6 ljudi. Papež Benedikt XVI. je medtem v posinodalni apostolski spodbudi o Božji besedi med drugim poudaril, da je Božja beseda tudi vir sprave in miru. Religija zato ne more nikoli opravičevati nestrpnosti in vojn, je zapisal papež in dodal, da se nasilja ne more uporabljati v imenu Boga.

Položaj iraškega predsednika države naj bi za še en mandat prevzel Kurd Džalal Talabani, dosedanji premier Al Maliki pa bo obdržal ta položaj in tudi sestavil novo vladno koalicijo. Tak dogovor o delitvi oblasti so sinoči dosegli voditelji političnih strank, s tem pa naj bi se končala 8-mesečna politična kriza po volitvah, na katerih nobeni stranki ni uspelo dobiti večine, da bi lahko sama sestavila vlado. Mnogi upajo, da bodo sedaj tudi bolj učinkoviti pri zagotavljanju varnosti v državi. Iraški kristjani so bili namreč v minulih dneh znova tarča bombnih napadov. Skrajneži so napadli krščanske soseske v Bagdadu, pri tem pa je umrlo 6 ljudi, več kot 30 je bilo ranjenih. Naj spomnimo, da je bilo pred 10-imi dnevi v pokolu v bagdadski cerkvi ubitih 58 ljudi.

Vatikanski državni tajnik, kardinal Tarcisio Bertone, je ob teh dogodkih izrazil upanje, da bo iraška vlada resno razmislila o zaščiti svojih kristjanov. Odzval se je tudi Varnostni svet Združenih narodov, ki je obsodil nasilje v Iraku, še posebej napade na verske cilje. Francoski veleposlanik pri tej organizaciji je ob tem ocenil, da smo v Iraku priča namerni želji uničiti krščansko skupnost. Sirsko-katoliški nadškof v Bagdadu, msgr. Matoka, je papežu in mednarodni skupnosti poslal poziv, v katerem opozarja, da terorizem trka na njihova vrata. O tem je v pogovoru za Radio Vatikan spregovoril vodja kaldejskih katoličanov v Rimu, msgr. Philip Najim. „Teroristi vselej poskušajo ljudem vcepiti strah in dokazati svetu, da gre za spopad med kristjani in muslimani, vendar to ni res,“ je dejal msgr. Najim in dodal: „Kristjani in muslimani so vselej živeli skupaj, skupaj so zgradili državo in njeno prihodnost. Teroristi s pomočjo množičnih medijev poskušajo širiti strah in ustvariti nestabilen položaj znotraj države ter svetu pokazati šibkost Iraka, je še dejal msgr. Najim. Po njegovih besedah pa tudi sedanji iraški politiki niso sposobni sestaviti dobro vlado, ki bi delovala odgovorno v odnosu do svojega naroda.

Na napade se je znova, sicer posredno, odzval tudi papež Benedikt XVI. Vatikan je namreč danes objavil posinodalno apostolsko spodbudo z naslovom Božja beseda. Gre za predloge in spodbude, ki so nastali na sinodi škofov leta 2008 na temo Božja beseda v življenju in poslanstvu Cerkve. Papež v skoraj 200 strani dolgem dokumentu med drugim poudarja, da je Božja beseda tudi vir sprave in miru. Religija zato ne more nikoli opravičevati nestrpnosti in vojn, je zapisal papež in dodal, da se nasilja ne more uporabljati v imenu Boga.

 

 

Svet, Cerkev po svetu
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...