Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Obama za boljše odnose z muslimani

Svet | 10.11.2010, 12:09

Ameriški predsednik Barack Obama je te dni na turneji po nekaterih azijskih državah. Najprej se je ustavil v Indiji, kjer se je s predsednikom Sinkom zavzel za krepitev sodelovanja med državama.

Obenem je podprl prizadevanja Indije za stalni sedež v Varnostnem svetu Združenih narodov. Naslednja dva dneva je preživel v Indoneziji, deželi svojega otroštva. Ugotovil je, da so ZDA dosegle napredek v odnosih z muslimanskimi državami, vendar bo treba še veliko storiti.

Obama podprl prizadevanja Indije za stalni sedež v VS ZN

Azijsko turnejo je Obama začel minulo soboto v Indiji. V tamkajšnjem parlamentu je podprl prizadevanja države za stalni sedež v Varnostnem svetu Združenih narodov. Opozoril je sicer, da večja moč prinaša tudi večjo odgovornost, zato je prihodnje stalne članice Varnostnega sveta pozval, naj zagotovijo, da bo ta organ učinkovit, da se bodo resolucije uresničevale in da se bodo sankcije uveljavljale. "Pravičen in vzdržen mednarodni red, h kateremu težijo ZDA, vključuje Združene narode, ki so sposobni, učinkoviti, verodostojni in legitimni," je poudaril. "Zato lahko rečem, da se - v prihodnjih letih - veselim reformiranega Varnostnega sveta ZN, v katerem bo tudi Indija kot stalna članica," je dejal Obama ob bučnem aplavzu.

Ameriški predsednk je Indiji namenil tudi nekaj kritičnih besed, ker ni obsodila kršitev človekovih pravic v sosednjem Mjanmaru. „Ob takšnih očitnih kršitvah človekovih pravic je dolžnost mednarodne skupnosti, še posebej voditeljev, kot sta ZDA in Indija, da jih obsodi. Če sem lahko iskren, se Indija ob takšnih vprašanjih pogosto obrne stran" je poudaril.

Indonezija – združeni v raznolikosti

Najštevilčnejša muslimanska država na svetu, Indonezija, je bila druga postaja potovanja predsenika Obame po Aziji. Z indonezijskim kolegom Susilom Bambangom Yudhoyonom sta v Džakarti podpisala sporazum o globalnem partnerstvu med državama. Cilj le-tega je okrepitev sodelovanja med državama na področju varnosti, ki je ključno za ZDA zaradi strateškega položaja Indonezije, pa tudi na področju gospodarstva, boja proti krčenju gozdov in izmenjav študentov. S partnerstvom želi Indonezija oblikovati enakopraven odnos z ZDA, s tem pa potrditi svoj položaj prve gospodarske sile jugovzhodne Azije in članice skupine G20. Obama je ob tem pozdravil tranzicijo Indonezije iz avtoritarne vladavine v demokracijo. Prav tako je poudaril vlogo vere v razvoju Indonezije, pohvalil je tudi bogato raznolikost države.

ZDA za izboljšanje odnosov z muslimani

V Indoneziji je kar 90 odstotkov prebivalcev muslimanov. V odgovoru na vprašanje o rezultatih njegove politike do muslimanskega sveta več kot leto dni po govoru o tem vprašanju v Egiptu (junija 2009) je Obama poudaril, da so prizadevanja ZDA za izboljšanje odnosov z muslimani iskrena in trajna, da pa jih morajo nadaljevati. Čeprav vprašanja terorizma in skrajnežev prevladujejo v napetostih med muslimanskim in zahodnim svetom, je prioriteta njegove administracije, da se odnosi širijo onkraj varnostnih vprašanj. "Skušamo graditi mostove in povečevati stike z muslimanskimi državami. Amerika ni in nikoli ne bo v vojni z islamom. Namesto tega moramo vsi skupaj premagati Al Kaido in njene odvisne družbe, ki ne morejo trditi, da so voditelji vseh veroizpovedi - zagotovo pa ne tako velike, svetovne religije, kot je Islam. Toda tisti, ki želi graditi, se ne sme ukloniti teroristom, ki želijo uničevati. To ni samo naloga Amerike,“ je dejal Obama.

Še dva azijska vrha

Obama se je tako prvič vrnil v Indonezijo, kjer je živel med letoma 1967 in 1971, a je moral obisk za nekaj ur skrajšati zaradi pepela, ki ga že nekaj dni bruha ognjenik Merapi na Javi, in ki ovira letalski promet. Iz Indonezije je 44. ameriški predsednik odpotoval v Južno Korejo, kjer se bo v Seulu udeležil vrha skupine G20. Od tod bo odpotoval še na Japonsko, kjer se bo udeležil vrha Azijsko-tihomorskega foruma za gospodarsko sodelovanje (Apec).

Svet
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...