Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Zlati jubilej srednješolskega tečaja (foto: Svobodna Slovenija)
Zlati jubilej srednješolskega tečaja

Zlati jubilej srednješolskega tečaja

| 13.11.2010, 08:08 Matjaž Merljak

Kadar govorimo o preživetju in odpornosti slovenske skupnosti v Argentini, se pokaže vedno - kot eden glavnih vzrokov - dopolnilni šolski sistem. Sobotni tečaji so pomemben dejavnik pri ohranjanju zavesti in jezika med argentinskimi Slovenci. Častno mesto v tem sistemu zavzema srednješolski tečaj ravnatelja Marka Bajuka, ki letos praznuje 50 let uspešnega delovanja.

Sobota, 16. oktobra 2010, je bila izbrana za slavje zlatega jubileja. Če pregledamo zgodovino tečaja, lahko ugotovimo, da ga je uspešno dokončalo 1127 mladih Slovencev in tudi že njihovih potomcev. Ustanovitelj tečaja je dr. Marko Kremžar, ki je po literarnem krožku čutil potrebo po takšnem tečaju za mladino. Prvi letniki so bili maloštevilčni, a pogled v takrat daljno prihodnost (naš dandanes) je bil zadetek za ohranitev slovenske besede, njene zgodovine in navad. Marko Kremžar je vodil tečaj mnogo let in še več je v njem poučeval. Njemu gre največja zahvala za dosego zlatega jubileja, saj je vztrajal z globokim prepričanjem pri tem, da »tečaj bo, pa čeprav za enega samega dijaka«. Letniki so postopoma prišli do sedanjih pet.

Kako smo slavili? Zbrali smo se na istem kraju, kjer smo se učili, to je, v naši Slovenski hiši na ulici Ramón Falcón 4158. Prva točka slavja je bila sveta maša v cerkvi Marije Pomagaj. Daroval jo je msgr. dr. Jure Rode ob somaševanju Francija Cukjatija. Polna cerkev, ob prisotnosti današnjih in nekdanjih učencev, je bila lepo okrašena. Na »koru« so ubrano prepevali letošnji abiturienti pod vodstvom Marte Selan Brula; z orglami je spremljala prof. Andrejka Selan Vombergar.

Praznovanje se je začelo s sveto mašo
Praznovanje se je začelo s sveto mašo © Svobodna Slovenija

Po zahvali Bogu za tako plodno delovanje je sledilo odkritje spominske plošče. Izbrano mesto je bilo na stranski steni cerkve, pred stopnicami, ki vodijo v zgornje učilnice. Odkrila sta jo ustanovitelj tečaja dr. Marko Kremžar in današnja ravnateljica prof. Neda Vesel Dolenc. Blagoslovil pa jo je dr. Jure Rode.

V veži pred dvorano smo si lahko ogledali obširno razstavo slik, ki jo je skrbno pripravila prof. Mirjam Oblak s sodelavci, predvsem dijaki četrtega letnika. Kot prava časovna nit je povezovala generacije v družini.

Končno smo vstopili v dvorano škofa dr. Gregorija Rožmana. Slovenska zastava, podoba ravnatelja, po katerem tečaj nosi ime, pripravljen prostor za govornike, stopnišče na desni strani. V sredini odra je bilo slovensko okno okrašeno z rdečimi nageljni; sceno sta pripravila Andrejka Dolinar Hrovat in Andrej Golob.

Potek praznovanja je vodil Tone Mizerit. Povabil nas je naj zapojemo himni po vstopu slovenske, argentinske in papeške zastave. Sledili so pozdravi. Kar nekaj jih je bilo. Najprej je spregovorila ravnateljica prof. Neda Vesel Dolenc. Med drugimi je izročila posebno priznanje dr. Marku Kremžarju, ki je začrtal pot, ki jo sledimo že 50 let, in v njej naredil prve bistvene korake. Takoj za tem pa so v imenu tečaja in profesorskega zbora izročili posebno priznanje tudi sedanji ravnateljici, ki tečaj vodi že 15 let in je gotovo najbolj zaslužna tudi za slavje zlatega jubileja.

Udeleženci so si lahko ogledali razstavo
Udeleženci so si lahko ogledali razstavo © Svobodna Slovenija

Sledila sta pozdrava in čestitke predsednice Zedinjene Slovenije, Alenke Jenko Godec in šolske referentke Zedinjene Slovenije, Alenke Prijatelj Schiffrer. V imenu Veleposlaništva je čestital odpravnik poslov, Igor Šef, ki je ravnateljici izročil priznanje Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, ob tako visokem jubileju. Nekdanja ravnateljica, dr. Katica Cukjati je pripravila slavnostni govor.

Petdeset let v življenju neke osebe ni majhna številka. Za ustanovo, ki je povezana s poukom slovenske besede na argentinskih tleh, pa je letnica še večja. Zato, in da ostane zgodovina zapisana za prihodnje rodove, so tudi pripravili posebno brošuro - zbornik, v kateri je zgoščena zgodovina Srednješolskega tečaja v statistikah, imenih in besedah bivših dijakov. Predstavitev te brošure je imel na skrbi arh. Jure Vombergar.

Nekaj izvodov so podarili ravnateljem, bivšim in sedanjim profesorjem SSTRMB in sodelavcem v zahvalo za delo, ter osnovnim šolam, saj iz teh prihajajo učenci, ki vstopijo v 1. letnik.

Prišel je trenutek še za posebna priznanja profesorjem, ki so nesebično posredovali svoje znanje dijakom na tečaju, več kot 25 let. To so: dr. Marko Kremžar, ki je poučeval 50 let in je bil 13 let ravnatelj; prof. Neda Vesel Dolenc, ki poučuje 35 let in letos šteje že 15 let kot ravnateljica; Tine Debeljak, ki je poučeval 31 let; ter prof. Metka Mizerit, ki je letos spolnila 27 let poučevanja in je bila 3 leta tudi ravnateljica.

Koliko imen smo slišali, ko so delili razna darila. Za nekatere morda samo imena, za druge navzoče pa prijetna in neprijetna doživetja v tečaju skozi vseh pet letnikov ali malo manj.

Odkritje spominske plošče
Odkritje spominske plošče © Svobodna Slovenija

V kulturnem delu je prišla na vrsto »Duma« Otona Župančiča. Podali so jo nekdanji dijaki in sedanji 5. letnik. Štefan Godec je prevzel režijo, Nevenka Godec Zupanc pa je pripravila petošolce. Odrski poklon se je zaključil s pesmijo »Bodi zdrava domovina« v izvedbi Mešanega pevskega zbora San Justa (vodi prof. Andrejka Selan Vombergar). Nato smo vsi navzoči zapeli še »Slovenija v svetu«, našo izseljensko himno, po besedilu dr. Kremžarja.

Praznovanje je bilo kar dolgo. Sledila je napitnica in prigrizek. Koliko dobrot! Okusne skušnjave so se med pogovorom lepo prilegle. In čas je tekel naprej ... Zlati jubilej Srednješolskega tečaja ravn. Marka Bajuka je že za nami. Sedaj pa še tako naprej, z božjim blagoslovom, v duhu slovenskih vrednot in materine besede, do novih okroglih obletnic.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...