Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

FOTO: Tretji sklop prireditev ob zlatem jubileju župnije

| 03.11.2010, 08:16 Matjaž Merljak

Slovenska župnija v Stuttgartu je z glasbeno mašo Pesem tisočerih zvonov in predstavitvijo prevoda knjige Slave vojvodine Kranjske obeležila 50-letnico. Kot je za oddajo Slovencem po svetu in domovini povedal župnik, dr. Zvone Štrubelj, so želeli poudarek dati na mlade in mlade družine.

Od 27. do 29. oktobra 2010 so imeli v Nonenhornu pri Bodenskem jezeru, blizu tromeje Nemčije, Avstrije in Švice, seminar duhovne ritmične glasbe, kjer so se pripravljali glasbeno mašo Pesem tisočerih zvonov, ki je bila potem predstavljena v soboto, 30. oktobra, 2010 v Stuttgartu. Iz Slovenije je za to priložnost prišlo 80 pevk in pevcev, tudi mladih družin z otroki. Nekateri namreč pri projektu sodelujejo že 23 let. „Prav evharistija, ki jo pojemo, nas je tako združila v eno skupino,“ je dejal dr. Zvone Štrubelj, ki je poskrbel za duhovno spremstvo pri tem seminarju.

Slovesna izvedba je bila v Stuttgartu v novi ustanovi Hiša katoliške Cerkve v središču mesta. Pesem tisočerih zvonov so tako ponudili ne le slovenskemu občinstvu, ampak tudi drugim narodnostim. „Odziv je bil dober in pesem je dobro zazvenela. Petje je bilo slovensko, maša v nemščini, prošnje in druge molitve pa v petih drugih jezikih,“ je še dejal naš sogovornik.

Pred glasbeno mašo Pesem tisočerih zvonov pa so v Hiši katoliške Cerkve predstavili integralni prevod Valvasorjeve Slave vojvodine kranjske iz nemščine v slovenščino. Delo je izšlo leta 1689 in je Evropi odprlo pogled na življenje v Kranjski. Tudi ta predstavitev je bila mišljena kot graditev mostov med narodi. Iz Slovenije prišla devet članska delegacija, ki jo je vodil Primož Čeč, ki ima idejo ustanoviti Zavod dežele kranjske. Zbrane je pozdravil mestni dekan, ki je poudaril, kako pomembno je začutiti lastne korenine in živeti iz njih.

© Arhiv slovenske župnije v Stuttgartu
Pomemben govor je imel tudi predstojnik slavistike na univerzi v Tuebingenu prof. dr. Jochen Raecke, ki je Slavo vojvodine Kranjske in Valvasorja povezal z dogajanjem v današnji Evropi.

Hiša katoliške Cerkve je na sprehajalni ulici v samem središču Stuttgarta in ima jo vsak dan obišče okoli tisoč ljudi. Od 17-ih katoliških skupnosti, ki živijo v Stuttgartu, so prvo prireditev v njej organizirali Slovenci. „Tretji sklop praznovanja naše 50-letnice je bil glas mestu Stuttgartu, da smo tu, da živimo in da doprinašamo mestu in sami katoliški Cerkvi svoj pomemben delež,“ je še dejal dr. Zvone Štrubelj, župnik slovenske župnije v Stuttgartu..

Na praznik vseh svetih so rojaki iz Stuttgarta poromali k Ave Mariji v 70 kilometrov oddaljeni Deggingen. To je tradicionalno romanje tistih, ki za ta praznik ne gredo domov. Slovesno bogoslužje je vodil slovenski župnik v Ingolstadtu Stanko Gajšek, somaševali so še župnijski vikar v Stuttgartu Igor Krašna, Roman Kutin in Janez Modic. Na ta način so se povezali skupaj v eno občestvo in se spomnili vseh rajnih, tudi tistih v domovini.

Oglejte si fotogalerijo.

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...