Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Predstavniki Sveta slovenskih organizacij in nadškof Anton Stres (foto: Tiskovni urad SŠK)
Predstavniki Sveta slovenskih organizacij in nadškof Anton Stres

Svet slovenskih organizacij iz Italije pri nadškofu Stresu

Cerkev na Slovenskem | 12.11.2010, 20:01 Petra Stopar

Predstavniki Sveta slovenskih organizacij so obiskali ljubljanskega nadškofa Antona Stresa. Poleg deželnega predsednika Sveta Draga Štoke so se obiska udeležili tudi pokrajinski predsednik za Videmsko Giorgio Banchig, pokrajinski predsednik za Goriško Walter Bandelj, Marij Maver, ki je zastopal tržaško pokrajino ter odbornik Julijan Čavdek.

Predsednik Sveta slovenskih organizacij Štoka se je nadškofu Stresu najprej iskreno zahvalil za sprejem, nato pa je predstavil krovno organizacijo, vrednote, na katerih je osnovana, njeno deželno strukturo ter število včlanjenih društev. Obenem je bila to tudi priložnost, da se je nadškof Stres seznanil s trenutnim stanjem slovenske narodne skupnosti v Italiji.

Poseben poudarek je bil na stanju slovenskih župnij na Tržaškem, Goriškem in Videmskem. Pri tem so poleg Štoke spregovorili še ostali predstavniki. Delovanje slovenskih duhovnikov je bilo od vedno temeljnega pomena za ohranitev narodne identitete in seveda zdrave omike. Tega se v Svetu dobro zavedajo, zato je tudi krščanstvo del njegovih ustanovnih temeljev.

Splošni trend krize vrednot je zajel tudi slovensko narodno skupnost v Italiji, ki mora pri tem kljubovati tudi bolj ali manj izraziti asimilaciji ter upadanju števila rojstev. Stanje v slovenskih župnijah na Tržaškem in Goriškem še vedno omogoča, da pastorala in bogoslužje potekata v slovenskem jeziku. Povsod se soočajo s pomanjkanjem (novih) duhovnih poklicev. Na Videmskem delujejo štirje slovenski duhovniki, svete maše v slovenskem jeziku pa so v Žabnicah, Ukvah in v vasi Matajur. Pri tem je hvalevredno dejstvo, da so se nekateri furlanski duhovniki naučili slovenski jezik in tako skrbijo tudi za slovenske vernike v beneških župnijah.

Predstavniki Sveta so nadškofu predstavili še stanje slovenske šole, njene uspehe zaradi kakovosti vzgojno-izobraževalne ponudbe ter nevarnosti in težave, ki se porajajo pri izvajanju zadnje šolske reforme. Štoka je izrazil zaskrbljenost zaradi napovedanega „klestenja“ finančnih prispevkov za slovensko manjšino s strani italijanske vlade. Uresničitev takih napovedi bi bila lahko usodna za družbeno organiziranost Slovencev v Italiji.

Nadškof Stres se je predstavnikom Sveta slovenskih organizacij zahvalil za obisk in knjižni dar ter jim zagotovil posluh za nakazana odprta vprašanja. Pomembno je, da bi se tovrstni obisk uveljavil kot vsakoletna stalnica, saj so Slovenci, ki živijo v zamejstvu, del slovenskega narodnega telesa in torej tudi Katoliške Cerkve v Sloveniji.

Cerkev na Slovenskem, Slovenci po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...