Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Teden Karitas in Klic dobrote že dvajsetič!

Cerkev na Slovenskem | 22.11.2010, 07:00 Petra Stopar

Vstopili smo v Teden Karitas, ki bo trajal do nedelje, 28. novembra. V njem bo med drugim že tradicionalno romanje prostovoljcev na Slomškovo Ponikvo in jubilejni, dvajseti Klic dobrote. Letošnje delo na Slovenski Karitas vodita predvsem temi Evropskega leta boja proti revščini in socialni izključenosti ter Pastoralnega leta krščanske solidarnosti in dobrodelnosti. Teden Karitas bo odmeval tudi na Radiu Ognjišče, saj bo veliko prostovoljcev spregovorilo o tem, kako doživljajo svoje poslanstvo in na kakšne klice pomoči se je Slovenska Karitas vse odzvala v preteklih 20 letih.

Pomembnost vsakoletnih seminarjev sodelavcev Karitas

Podlaga za praznovanja v Tednu Karitas so bili seminarji in predavanja. Potekali so v Celju, Postojni in Veržeju, udeležilo pa se jih je okoli 320 prostovoljcev in drugih zaposlenih – vseh aktivnih prostovoljcev je sicer približno osem tisoč – skušali pa so odgovoriti na vprašanje, kako pristopiti, da bo med nami manj revščine. Tako je dr. Karel Geržan udeležencem poskušal povedati, kaj pomeni biti reven danes, dotaknil se je osebne revščine. Ob tem je poudaril, da nas Bog nikoli ne pusti same in da vedno najde neko pot do naše duše in našega srca ali najde nekoga, ki nam stoji ob strani. Po besedah generalnega tajnika Slovenske Karitas Imreta Jerebica je zelo pomembno, „da mi kot prostovoljci ali sodelavci Karitas znamo nabrati dovolj kondicije ali notranje energije, da lahko potem pomagamo“. Kot je še dodal, je med sodelavci, tako kot mnogo kje drugje, v ozadju prisoten strah, da niso usposobljeni, da bi določeno revščino uspešno reševali in da so za to druge ustanove. Druga stvar pa naj bi bil strah, da primanjkuje časa. Dr. Vinko Potočnik jih je zato spomnil na štiri pristope reševanja revščine, ki so danes potrebni. „Če torej neke revščine ne opazimo ali vidimo s srcem, potem smo veliko zgrešili,“ je pojasnil Jerebic in poudaril tudi čustveno angažiranost. Šele na četrtem mestu je materialna pomoč.

Štefan: treba je biti glasen

Alojzij Štefan je spomnil na geslo Pastoralnega leta krščanske solidarnosti in dobrodelnosti Nosite bremena drug drugemu in na besede predsednika Slovenske Karitas nadškofa Marjana Turnška, ko je v zadnji številki Žarka dobrote zapisal: „Nehaj govoriti, poglej naokoli in pomagaj prvemu, ki ga vidiš, da se muči z zanj pretežkim bremenom.“ Štefan je dodal, da ne gre za to, da vseskozi lajšamo revščino, ampak za to, da se vsi zavemo naše osebne odgovornosti in naših osebnih možnosti, da v resnici revščino izkoreninimo. „Ne samo, da vedno nekaj blažimo.“ Poleg materialne revščine sta problematična predvsem revščina srca in individualizem.

Vrhunec Tedna Karitas bo mednarodno obarvan Klic dobrote - 24. novembra v Celju

Teden Karitas poteka zadnji teden cerkvenega leta, ki se začenja s Kristusom Kraljem, končuje pa se na prvo adventno nedeljo (21. do 28. november). Po mnenju Jerebica je to dvojna simbolika: „Kristus Kralj je tisti, na katerega stavimo naše poslanstvo, z adventom pa se začenja graditi upanje, ko prižgemo prvo svečko.“ Dodaja, da je osnovno sporočilo tedna, da ta mora negovati poslanstvo Karitas, je promocija prostovoljstva, dobrodelnosti. Letošnji teden nosi tudi geslo Nič revščine, ukrepajmo zdaj! in na to temo bo osrednji dogodek tudi Klic dobrote. Še pred njim pa bo srečanje prostovoljcev v Ponikvi, kjer letos pričakujejo tudi generalnega tajnika Karitas Evropa. Kot je povedal sodelavec Radia Ognjišče, sicer urednik za sakralno in resno glasbo Tadej Sadar, bo jubilejni Klic dobrote zaradi dvajsetletnice Karitas in leta boja proti revščini nekaj posebnega. Obarvan bo namreč mednarodno. S pripravo koncerta, katerega častni pokrovitelj bo letos predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek, so začeli že lani.

Klic dobrote ponovno navdušil
Klic dobrote 2009 © Benjamin Kralj

Potrkali so tudi na vrata tujih izvajalcev. Na odru bodo tako nastopili avstrijska skupina Global Kryner, deški zbor iz Bratislave, Alenka Godec, Omar Naber, Komorni dekliški zbor Škofijske klasične gimnazije iz Ljubljane, ženski zbor Mens sonora, zbor pevske šole Carmina Slovenica, ki deluje pod okriljem zbora Carmina Slovenica iz Maribora, Petra Stopar in ansambel Franca Mihelilča. Koncert bosta povezovala Natalija Bratkovič in Andrea Flego. Koncert bo odprla pesem I have a dream ali Angeli živijo, ki jo bo ob spremljavi dekliškega zbora zapela Petra Stopar. Večina pesmi bo izvedena ob živi spremljavi glasbene skupine, v kateri bodo instrumentalisti Miha Gorše, Martin Lunder, Matej Tekavčič in Dorian Granda. Sadar je kot pomembno poudaril to, da bo na koncertu in ob televizijskih sprejemnikih že tradicionalno potekalo zbiranje sredstev za družine v stiski. Ob tem je povedal, da se „ljudje, ko bodo doma gledali prireditev, ne bodo mogli neposredno dotakniti revščine,“ bodo pa sredstva, ki jih bodo morda darovali „ramena, na katera se lahko naslonijo ljudje v stiski do takrat, ko bodo spet sami lahko nadaljevali pot“.

Klic dobrote 2009
Klic dobrote 2009 © Benjamin Kralj

Pismo nadškofa Marjana Turnška ob Klicu dobrote

Spoštovani dobrotniki,

z vašimi darovi je v lanskem letu 13.000 družin po vsej Sloveniji prejelo različne oblike pomoči. Hrana, oblačila in pomoč pri plačilu položnic so mnogim olajšala življenje. Zelo dragocena je tudi topla beseda sodelavcev Karitas, ki ohranjajo dostojanstvo ljudi v stiski.

Številne družine, še posebej tiste z otroki, so zaradi izgube dela in nenaklonjenih časov pred novimi težavami. Letos na Karitas prihaja za tretjino več družin s prošnjo za pomoč. Toliko večja je tudi naša prošnja vsem ljudem dobrega srca, da skupaj pomagamo.

Z vašo pomočjo in dobroto bo letošnji Klic dobrote prinesel kruh za življenje družinam v stiski, kruh pomoči, kruh človeške bližine in upanja.

Iskrena hvala!

škof dr. Marjan Turnšek, predsednik Slovenske Karitas

Klic dobrite 2009
Klic dobrote 2009 © Benjamin Kralj

Cerkev na Slovenskem, Sociala, Oddaje
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...