Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

V Iraku žrtve napadov tudi šiiti

Cerkev po svetu | 03.11.2010, 11:49 Marta Jerebič

V Bagdadu so včeraj pokopali nekatere žrtve nedeljskega poboja v sirsko-katoliški cerkvi. Le nekaj trenutkov zatem pa je Bágdad pretreslo novo nasilje. Tarča napadov so bili šiiti.

Odjeknilo je približno 20 eksplozij, ki naj bi bile usklajene in uperjene prav v prebivalce šiitskih sosesk. Po zadnjih podatkih so zahtevale več kot 60 smrtnih žrtev, več sto je ranjenih. Tako tudi šiiti v Bagdadu minulo noč niso mogli mirno spati. Kot je po poročanju mreže CNN za državno iraško televizijo povedal iraški minister za zdravje, je zaradi posledic eksplozij umrlo 64 ljudi. Nekateri opazovalci sicer dvomijo v uradno številko in menijo, da je žrtev najmanj sto. Ranjenih je 360, od teh jih je osemdeset odstotkov že zapustilo bolnišnico. Po podatkih oblasti so bili napadi v večini primerov v obliki bomb v avtomobilih, pa tudi dejanj samomorilcev. Poleg šiitskih so bile tarča tudi sunitske in mešane četrti. Mediji ocenjujejo, da so bili napadi uperjeni prav v civiliste, saj so bile bombe nastavljene v bližini barov, restavracij in tržnic. ZDA, ki v Iraku vodijo vojaško operacijo proti teroristični mreži Al Kaida, so napade strogo obsodile. Predstavnik ameriške vojske Eric Bloom je za CNN povedal, da so minula dejanja tipična za Al Kaido v Iraku. Vrsta napadov je pri prebivalcih že sprožila pomisleke o tem, kako varen Bagdad sploh je. Policija je tako sinoči zaprla dostope do krajev, kjer so se zgodili napadi, in uvedla policijsko uro.

Pogreb žrtev napada v katoliški cerkvi sirskega obreda

V katoliški cerkvi kaldejskega obreda v središču Bagdada se je včeraj zbralo več kot 700 ljudi, med njimi tudi politični in verski predstavniki. Poleg Benedikta XVI. so solidarnost iraški krščanski skupnosti izrekli ameriški in francoski škofje. Napad je obsodil tudi voditelj iraških šiitov Ali Al-Sistani, ki je pozval k zaščiti vseh Iračanov.

Papež Benedikt XVI. je v sožalnem telegramu zapisal, da moli za žrtve in njihove družine. Hkrati pa je znova pozval h končanju nasilja in izrazil upanje, da bodo tisti, ki si prizadevajo za spravo in solidarnost, našli moč in spodbudo za dobro.

Vodja katoličanov kaldejskega obreda v Rimu, msgr. Philip Najim, je v pogovoru za Radio Vatikan povedal, da je napad obsodila celotna iraška skupnost. Po njegovem mnenju pri tem ne gre za vprašanje vere, ampak je bil namen napada ustvariti zmedo. V deželo so vstopile temne sile samo zato, da bi ustvarjale delitve in preprečile mirovni proces v Iraku. Kot je še povedal msgr. Najim, je veliko muslimanov darovalo kri za ranjene v cerkvi.

O napadu na katoliško cerkev v Bagdadu je v Združenih narodih spregovoril stalni opazovalec Svetega sedeža pri tej organizaciji, nadškof Francis Chullikatt. Od leta 2006 do nedavno je bil nuncij v Iraku in Jordaniji, zato je tudi osebno poznal nekatere izmed žrtev. V svojem nagovoru na odboru, ki je razpravljal o rasni diskriminaciji in verski nestrpnosti, je pozval h končanju diskriminacije in nasilja nad kristjani.

Opozoril je na usodo številnih kristjanov, ki so po svetu pregnani z domov, mučeni, zaprti, umorjeni, prisiljeni k spreobrnitvi ali zanikanju svoje vero. Nadškof Chullikatt je mednarodno skupnost pozval, naj si ne zatiska oči pred položajem, ki terja takojšnjo pozornost mednarodnih in narodnih voditeljev, da bi zavarovali pravico do verske svobode teh posameznikov in skupnosti. Govoril je tudi o nevarnosti pretiranega istovetenja rase z religijo ter opozoril na priseljence, ki trpijo zaradi diskriminacije.

Al Kaida napoveduje nove napade na iraške kristjane

Al Kaida je medtem za tarče napadov razglasila vse kristjane v Iraku. Iraške tajne in varnostne sile naj bi sicer že pred desetimi dnevi dobile informacije o načrtovanju napadov na cerkve, vendar se zanje niso zmenili. Nov teroristični napad bo zagotovo le še povečal izseljevanje kristjanov iz Iraka. Danes v državi živi približno 400 tisoč kristjanov, leta 2003 jih je bilo milijon in pol. Tarča napadov je bilo kar 40 od 65 samostanov in cerkva v Bagdadu.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.