Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup

Začetek škofijskega postopka za beatifikacijo vietnamskega kardinala Van Thuana

Cerkev po svetu | 22.10.2010, 16:09 Marta Jerebič

V Rimu se je danes začel škofijski postopek za beatifikacijo vietnamskega kardinala Van Thuana. Med drugim je brez kakršnega koli sojenja kar 13 let preživel v komunističnih zaporih, od tega 9 let v samici. Od leta 1998 do 2002 je bil predsednik Papeškega sveta pravičnost in mir. Leta 2000 je obiskal tudi Slovenijo – udeležil se je škofovskega posvečenja sedanjega ljubljanskega nadškofa Antona Stresa. Umrl je septembra 2002.

Kardinal Van Thuan je bil rojen leta 1928 v Vietnamu. V Rimu je študiral kanonsko pravo. Po vrnitvi v domovino je bil med drugim rektor semenišča – v tem času se je število bogoslovcev povečalo z 42 na 147, število malih semeniščnikov pa z 200 na 500. Po prihodu komunistov v Saigon je 13 let preživel v zaporu, iz katerega je pisal svojemu ljudstvu, da bi ga tolažil in potrjeval v veri. Te njegove misli so potem na skrivaj prišle tudi na Zahod. Zbrane so v knjigi, ki je pri nas pri založbi Novi svet izšla pod naslovom Pot upanja. Direktor založbe Dragan Adam:

„Ni pisal pisem, v katerih bi mogel urejeno in obsežno razviti svojo misel, ampak kratke in preproste stavke, ki jih je s končkom svinčnika zapisoval na majhne lističe iz koledarja.“

Van Thuan je bil na svobodo izpuščen leta 1988. Tri leta zatem je bil prisiljen zapustiti domovino. Papež Janez Pavel II. ga je sprejel v rimsko kurijo, kjer je bil med drugim od leta 1998 do 2002 predsednik Papeškega sveta pravičnost in mir. Za kardinala je bil imenovan leta 2001. V sklopu današnjega uradnega začetka škofijskega postopka za njegovo beatifikacijo so podelili tudi nagrado, ki je poimenovana po njem. Prejel jo je generalni direktor Mednarodne organizacije za delo Juan Somavia. V Rimu pa v teh dneh pripravljajo še več drugih kulturnih in verskih pobud, s katerimi želijo počastiti spomin na tega vietnamskega kardinala.

Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...