Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Vatikan (foto: ARO)
Vatikan

Vatikan kritičen do podelitve Nobelove nagrade za medicino Britancu Edwardsu

Cerkev po svetu | 05.10.2010, 13:07 Marta Jerebič

Nobelovo nagrado za fiziko sta prejela znanstvenika Andre Geim in Konstantin Novoselov z britanske univerze v Manchestru za pionirske raziskave dvodimenzionalnega ogljikovega kristala grafena. Nobelovo nagrado za medicino je včeraj prejel Britanec Robert Edwards za pionirsko delo na področju umetne oploditve. Vatikan se je na to odločitev odzval kritično.

Predsednik Papeške akademije za življenje, Ignacio Carrasco de Paula, je dejal, da je Edwards odprl vrata trgovanju s človeškimi bitji. Predsednik italijanskega združenja Znanost in življenje, prof. Lucio Romano, pa je za Radio Vatikan povedal:

„Edwards je zaznamoval zgodovino. Tehnikam umetne oploditve, ki so se pri živalski vzreji uporabljale že dlje časa, je utrl pot v človeško območje. Toda to nikakor ne pomeni, da gre za napredek človeka v njegovi globalni viziji. To Nobelovo nagrado je treba nujno presoditi tudi z vidika etične analize, saj se mi zdi, da tako odločna podelitev nagrade ne upošteva vse povezane etične problematike“

Pri umetnem oplojevanju človeško bitje ni več oseba, ampak le še predmet, saj gre pri postopku za izbiro enega od zarodkov, medtem ko so drugi obsojeni na smrt, še poudarja predsednik italijanskega združenja Znanost in življenje.

Švedska akademija bo jutri objavila še ime letošnjega dobitnika nagrade za kemijo. V četrtek bo znan dobitnik nagrade za književnost, v petek pa prejemnik najprestižnejše - nagrade za mir. 11. oktobra pa bo znano še ime letošnjega Nobelovega nagrajenca za ekonomijo.

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Vsaka nagrada je vredna 10 milijonov švedskih kron (980.000 evrov), lahko pa si jo razdelijo do trije nagrajenci. Nagrade podeljujejo vsako leto 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...