Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Gradbeni delavci (foto: Evropska komisija)
Gradbeni delavci

Kaj bo z Vegradovimi delavci?

Slovenija | 02.11.2010, 11:11

"Država je povsem zatajila," je prepričan sindikalist Srečko Čater. Poklicali smo ga, da nam razloži, kaj čaka delavce Vegrada in njegovih hčerinskih podjetij v prihodnjih tednih.

Kot je znano, je prejšnji teden približno 570 zaposlenih v krovni družbi Vegrada prejelo delovne knjižice. Na sredstva iz jamstvenega sklada, ki bo založil tri zadnje neizplačane plače, bodo, če bo šlo vse po načrtih, čakali do sredine novembra, sredi decembra pa bodo tisti, ki so sploh upravičeni, dobili nadomestila za brezposelnost. Kako bodo do takrat živeli? "To vprašanje bi verjetno morali postaviti državnim birokratom, ki so postopke tempirali na takšne čase, predvsem pa je to vprašanje konkretno namenjeno Borutu Brezovarju, ki je že od marca obveščen, da delavci ne prejemajo plač, pa ni naredil ničesar, čeprav on sam in njegovih 80 inšpektorjev vsak mesec točno ob uri prejemajo plačo," je v pogovoru za Radio Ognjišče povedal Čater.

Večina dobi le en topel obrok na dan

Velik del odgovornosti za to, da so delavci že toliko časa brez plač, po njegovem mnenju nosi država. "Država je s svojim administrativno-birokratskim aparatom kriva za to, da večina teh delavcev dobi le en topel obrok na dan, in še to na račun kuhinje v Vegradovem domu, ki jo oskrbuje velenjska občina, pomaga pa ji društvo Mali princ," je bil jasen.

Čater opozarja, da so se delavci Vegrada znašli v grozljivi stiski. "Nepojmljivo je, da se to dogaja v evropsko usmerjeni državi,“ je dejal in ob tem okrcal tudi Zorana Jankovića. „Žalostno je, da ljubljanski župan, potem ko je bil izvoljen, ne čuti več potrebe po reklami. Takoj po izvolitvi je prekinil oskrbovanje teh delavcev v Ljubljani," je povedal Čater. Problem je tudi plačevanje bivanja v samskem domu. "Dogovorjeno je, da se bo vsem delavcem, ki bivajo v samskem domu, začelo zaračunavati bivanje šele, ko bodo začeli prejemati nadomestila iz jamskega sklada. A v samskih domovih živijo tudi delavci Vegradovih podjetij, ki še niso v stečajnem postopku," je pojasnil.

Vse skupaj se vleče predolgo

Po Čaterjevem mnenju se je vse skupaj vleklo predolgo. Kot je povedal, so se težave v Vegradu začele že leta 2009. Vrhunec so dosegle novembra istega leta in od takrat, tako Čater, delavci niso prejeli poštene in pravočasne plače. "Tragedija se je začela takrat, ko so vodilni gledali izključno le nase in skušali pobrati, ker se je še dalo pobrati, zato so, da bi se izognili stečaju, tudi z velikim razumevanjem in pomočjo državnega birokratskega aparata, sprožili postopek prisilne poravnave, ki je delavce pahnil v krizo, v kateri se ta trenutek nahajajo," je bil kritičen Čater.

Slovenija, Politika
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...