Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Imeti pogum povedati svoje mnenje

Slovenija | 02.11.2010, 10:28

Katoličani imamo imamo s svojo tisočletno tradicijo, teologijo, vrednotami in kot enakopravni državljani te države celo dolžnost, da vstopamo v dialog s kulturo in družbo, v kateri živimo, ter znotraj nje prebujamo občutek za tiste vrednote, ki so ključne za našo prihodnost.

To je za današnjo izdajo Dela dejal tajnik Komisije pravičnost in mir p. Tadej Strehovec. V pogovoru je beseda tekla tudi o zadnji izjavi omenjene komisije, ki opozarja na nepravilnosti v naši družbi, krivičnost in pozvala k sprejetju ustrezne zakonodaje.

Izjava Komisije pravičnost in mir Državljani imamo pravico do pravne in socialne države govori o problemu priseljencev in tujih delavcev, ki so bili v zadnjih mesecih pogosto izigrani in so jim bile kratene temeljne pravice. Glede rešitev za družbeno stanje, v katerem smo, komisija na prvo mesto postavlja skrb za delovanje pravne države. To konkretno pomeni, da se sprejme oziroma spremeni zakonodaja, ki bo dala pravno podlago za odpravo tako imenovane »prvorazrednosti« in »drugorazrednosti« v našem sodnem sistemu, piše današnje Delo. Za vzpostavitev pravne države pa ni dovolj zgolj sprejetje ustrezne zakonodaje, temveč jo je treba čim prej uresničiti v praksi. Ni dovolj, da država zgolj socialno blaži konkretne stiske delavcev in brezposelnih. Po besedah p. Tadej Strehovca je pomembno, da si postavimo ključno vprašanje: kaj je narobe v naši državi, da se dogajajo krivice, revščina in socialna izključenost? Takšno spraševanje in kritični pogum katoličani imenujemo preroška drža in k temu je vsaka generacija vedno znova povabljena, je še dodal.

Kristjani smo enakopravni državljani Slovenije

Ko je govor o poseganju Cerkve v politiko, je treba poudariti, da Cerkev sestavljamo enakopravni državljani Slovenije. Trditev, da se lahko o družbenih vprašanjih oglašajo samo eni državljani in samo en del civilne družbe, je nedemokratična meni p. Tadej Strehovec. Glede krize vrednot znotraj Cerkve pa p. Strehovec takole odgovarja: „Katoličani in Cerkev smo del slovenske družbe, zato se tako kot vsi drugi srečujemo z vsemi družbenimi problemi in stiskami. Eden takšnih je prav gotovo izguba občutka za temeljne vrednote, za kar katoličani nismo imuni. Strinjam se z izjavo, ki sem jo slišal pred meseci, naj katoličani začnemo živeti tisto, kar govorimo, in družba nam bo zaradi naše številnosti sledila". Pri tem je p. Tadej Strehovec prepričan, da je treba tudi znotraj Cerkve in v javnosti okrepiti našo identiteto, kar pomeni, da se moramo katoličani dobro izobraziti o družbenem nauku Cerkve in ga v javnosti pogumno predstaviti. „Pomembno je tudi, da smo ob ključnih temah in predlogih družbe kritični in da imamo pogum plavati tudi proti toku“, še dodaja.

Izguba temeljnih vrednot

 Pri tem je kot enega glavnih izzivov današnjega človeka izpostavil pojav etičnega relativizma, ki vodi do izgube temeljnih vrednot in duhovnost. „Etični relativizem se danes najbolj jasno kaže v družinskem življenju, na katero smo v zadnji izjavi komisije tudi posebej opozorili“, je poudaril p. Tadej. „Medtem ko mladi že desetletja postavljajo družinsko življenje med svoje največje vrednote in življenjske cilje, opažamo, da v našem tako imenovanem »ideološko nevtralnem« šolstvu nimamo skoraj nikakršnih vsebin in skupine mladih, da bi jih seznanili, kako naj uresničijo ta ideal. Vprašanja, kot so, denimo, kako si izbrati zakonca, kako graditi medsebojno ljubezen, kako vzgajati otroka, kakšne so posledice nezvestobe, so v našem šolskem sistemu tabuizirana. Zato ni čudno, da so ljudje glede družinskega življenja intelektualno podhranjeni in da številni tega ideala ne uresničijo“, je še prepričan p. Tadej Strehovec.

Prepričan je tudi, da nevtralnost na verskem področju nikakor ne pomeni, da „mora država promovirati ateizem in v javnih šolah izkoreniniti vero iz src otrok“. Prepričan je namreč, da ima vsak človek pravico do duhovnega življenja in vrednot, zato ima država dolžnost, da otrokom in odraslim tudi v javnih šolah omogoči seznanitev z verstvi in duhovno razsežnostjo življenja.

Kampanjo za družinski zakonik podpira Nizozemska

P. Tadej Strehovec je spregovoril tudi o stališču Cerkve do predloga novega družinskega zakonika, ki uvaja redefinicijo zakonske zveze in družine. Kot je znano, v komisiji ocenjujejo omenjeni predlog kot neprimeren. Prepričani so tudi, da mora vlada urediti vse pravice istospolno usmerjenih staršev in otrok v zakonu o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti ter pri tem upoštevati razsodbo ustavnega sodišča, ki govori o ureditvi dedovanja. Družinski zakonik pa naj ureja izključno zakonsko zvezo in družino.

Glede kampanje Za vse družine, ki so jo pretekli torek začele nevladne organizacije pa je navedel zanimiv podatek. Organizatorji kampanje za sprejetje družinskega zakonika se v javnosti ne sklicujejo več na znanstvene študije in raziskave, ki govorijo o istospolnih družinah in vplivu na otroke. Stroka namreč ne podpira takšnega družinskega zakonika in njihovih znanstvenih argumentov, s katerimi želijo dokazati, da otrok ne potrebuje očeta in matere za zdrav telesni, duševni in duhovni razvoj. „Glede zadnje tako imenovane plakatne kampanje v podporo družinskemu zakoniku se mi postavljata dve vprašanji: na eni strani to akcijo podpirajo nekatere organizacije in podmladki strank, ki so bolj ali manj na plačilnih listah različnih vladnih uradov in ministrstev. Vlada torej z različnimi projekti dejansko financira svojo kampanjo za sprejetje družinskega zakonika. V tem konkretnem primeru pa imamo opraviti tudi z nizozemskim veleposlaništvom v Sloveniji, ki neposredno financira »plakatno kampanjo« za spremembo naše zakonodaje. Si predstavljate, kakšen bi bil odziv nizozemske vlade, če bi naše veleposlaništvo na Nizozemskem financiralo kampanjo v podporo takšni spremembi zakonodaje, po kateri bi na Nizozemskem odpravili istospolne poroke? Zanima me, kako se bo na takšno »poseganje« tuje države odzvala naša vlada, saj gre pri takšni akciji tudi za vprašanje suverenosti in neodvisnosti naše države“, še pravi p. Tadej Strehovec.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...