Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Predstavitev delovanja ambulante (foto: Nadškofijska Karitas Maribor)
Predstavitev delovanja ambulante

5 let ambulante Nadškofijske Karitas Maribor

Sociala | 21.10.2010, 16:11 Petra Stopar

Mineva pet leto od ustanovitve ambulante za osebe brez obveznega zdravstvenega zavarovanja s posvetovalnico, ki deluje pod okriljem Nadškofijske Karitas Maribor. Ambulanto danes obiskujejo brezdomci, Romi, tujci, izbrisani in drugi, ki si zaradi različnih vzrokov ne morejo urediti obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Vodja ambulante dr. Ratomir Ranđelović je o zamisli za tovrstno ambulanto zapisal, da se je „prvič pojavila že v letu 1998, ko je bilo znotraj različnih programov, ki potekajo pod streho mariborske Karitas, predvsem pa ob ustanovitvi sprejemališča za brezdomce ugotovljeno in s strani številnih prosilcev ter uporabnikov jasno izpričano, da je v Mariboru tovrstna ambulanta nedvomno potrebna“. Temu po mnenju Karitas pritrjujejo tudi številke. Ambulanta je letos realizirala že 203 delovne dni, od tega je bil zdravnik prisoten 105 dni. V tem času je ambulanta sprejela 387 pacientov, od tega 166 moških, 182 žensk in 39 otrok. Število pacientov je sicer od leta 2005, ko jih je bilo 43, letos naraslo na 387.

„Velik elan k realizaciji naše ambulante, torej da so razmišljanja pravilna, nam je dal vedeti in potrditi tudi zagon podobne ljubljanske ambulante, ki je v slovenskem prostoru zaorala ledino na tem področju“, je še dejal dr. Ranđelović. Ob tem se za to, da imajo dokaj solidno diagnostično opremo in da ambulanta živi in izpolnjuje svoje poslanstvo čez celo leto, tudi v času počitnic in letnih dopustov, zahvaljuje vsem zdravnikom – prostovoljcem, mnogim donatorjem in sponzorjem, sofinancerjem in medijem, ki „prenašajo“ dejavnost „naše ambulante v medijski prostor in ne nazadnje tudi vsem tistim ljudem dobrega srca, ki so nas in nas še podpirajo pri naši dejavnosti, zdravstveni pomoči oz. oskrbi ljudem, majhnim ljudem, ki so v takšni ali drugačni stiski in ki si ne morejo zaradi različnih vzrokov urediti obveznega zdravstvenega zavarovanja“.

Prostori Ambulante za osebe brez urejenega zdravstvenega zavarovanja in posvetovalnice NKMB
Prostori Ambulante za osebe brez urejenega zdravstvenega zavarovanja in posvetovalnice NKMB © www.brezdomec.net

V Ambulanti s posvetovalnico trenutno sodeluje šestindvajset zdravnikov prostovoljcev: enajst splošnih zdravnikov, nevrologa, radiolog, trije ginekologi, psihiatra, pediatra, okulist, zobozdravnik, kardiologa, anestezist, medicinska sestra in laborantka. Poleg tega uporabnikom na področju socialnega varstva pomagajo strokovni delavec, pravnik ter prevajalka za albanski in romski jezik. Diagnostična oprema med drugim vključuje hematološki in urinski analizator, EKG, oksimeter, CRP, spirometer, Avtomatski zunanji defibrilator itd.

Opremljenost ambulante
Opremljenost ambulante © www.brezdomec.net

Finančne vire za delovanje Ambulante so zagotovili Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve in Evropski socialni sklad, Mestna občina Maribor, Zavod republike Slovenije za zaposlovanje ter Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij.

Sociala
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...