Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup
Mozaik (foto: sps.rkc.si)
Mozaik

Pastoralni svet o dobrodelnosti

Cerkev na Slovenskem | 20.10.2010, 15:59 Petra Stopar

V prostorih Doma sv. Jožefa na Plečnikovi ulici v Celju je bila danes redna plenarna seja Slovenskega pastoralnega sveta (SPS). Predavanje p. mag. Branka Cestnika na temo Krščanska dobrodelnost kot način bivanja Cerkve je postavilo izhodišča za razpravo, ki se je razvila v nadaljevanju. Vsebina nagovora je nastala na osnovi poudarkov letošnjega pastoralnega leta krščanske dobrodelnosti in solidarnosti.

Oznanjevanje, bogoslužje in dobrodelnost – trije temelji poslanstva Cerkve

Dopoldanski del seje je bil osredotočen na strateški pristop, popoldanski del pa na praktični vidik dobrodelnosti v Cerkvi. Cerkev poslanstvo in delovanje gradi na treh temeljih, ki so oznanjevanje, bogoslužje in dobrodelnost. Vsi trije so enako pomembni in drug iz drugega izhajajo ter se drug v drugega tudi prelivajo. Dobrodelnost kot način bivanja Cerkve je lahko zapostavljena oz. postavljena na stranski tir, lahko pa jo razumemo tudi moralistično. Dobrodelnost je lahko zožena na zunanji simbol Cerkve ali simbol nekakšnega prestiža v smislu: „Bodimo dobri in bomo posledično dosegli tudi nekatere druge želene cilje.“ Lahko predstavlja tudi pretvezo za nedejavnost kristjanov. Po drugi strani je dobrodelna razsežnost tista, ki omogoča širino in globino poslanstva Cerkve. Dobrodelnost ne sodi med dodatne ali obrobne dejavnosti Cerkve, ampak je zapisana v njeno bistvo.

Pogled v prihodnost

Razpravljavci so govorili tudi o tem, na kakšen način naj v Cerkvi na Slovenskem v prihodnosti živimo in uresničujemo dobrodelnost kot strateško prioriteto. Ob tem predlogu so bili izraženi pomisleki, da Cerkve kot skupnosti verujočih ne moremo skrčiti zgolj na humanitarno organizacijo oz. ustanovo, ki „gasi“ akutne stiske in odgovarja na potrebe najbolj ogroženih ljudi. Če na dobrodelno razsežnost pozabljamo ali jo zanemarjamo, ne moremo biti učinkoviti pričevalci niti na oznanjevalnem niti na bogoslužnem področju.

Osnovna naloga SPS-a je spremljanje pastoralnih aktivnosti in priprave načrtov za posamezna področja – oznanjevanje, bogoslužje in dobrodelnost. Spremlja tudi pastoralne pobude na terenu in jih v obliki predlogov ali načrtov v potrditev posreduje SŠK. SPS-u predseduje vsakokratni predsednik SŠK. Od januarja 2010 dalje je to ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres.

 

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...