Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec

Prihaja čas gripe

Slovenija | 18.12.2010, 07:00 Petra Stopar

Vsako leto v Sloveniji zaradi gripe zboli več kot pet odstotkov prebivalstva, ta bolezen ima lahko pri starejših bolnikih in tistih s kroničnimi boleznimi srca in pljuč zelo težek potek z zapleti ali celo smrtnim izidom. Cepljenje je po mnenju stroke najučinkovitejši način preprečevanja gripe.

 

Za koga je cepljenje priporočljivo?

Cepljenje proti gripi je priporočljivo predvsem za starejše od 65 let, bolnike s kroničnimi boleznimi pljuč, srca, ledvic, diabetike, osebe z imunsko pomanjkljivostjo, bolnike z rakom, nosečnice v drugem in tretjem trimesečju ter otroke stare od šest do 23 mesecev. Prav tako je cepljenje priporočljivo za družinske člane starejših oseb in kroničnih bolnikov, ki virus gripe lahko zanesejo v domače okolje in s tem ogrožajo svojce, družinske člane majhnih otrok, še posebej v družinah z dojenčki, mlajšimi od šestih mesecev, ki še ne morejo biti cepljeni. Letošnje sezonsko cepivo vključuje antigene virusov gripe A/H3N2, pandemskega A/H1N1 in influence B, ki bodo po predvidevanjih krožili v prihajajoči sezoni. In kot navajajo na IVZ, je cepivo varno.

Gripa lahko preide tudi v bakterijsko pljučnico

Približno tri dni po okužbi z virusom influence se pojavijo bolezenski znaki: mrazenje, izčrpanost, visoka temperatura, glavobol, bolečine v mišicah in kosteh, dražeč občutek v žrelu in suh kašelj. Razen kašlja, ki lahko traja več tednov, znaki ponavadi izginejo v dveh do sedmih dneh. Virus influence poškoduje sluznico dihal in omogoči prodor bakterijam v pljučno tkivo, zato se lahko kot zaplet gripe razvije bakterijska pljučnica. Ta zaplet je pogostejši pri starejših ljudeh in kroničnih bolnikih. Pri kroničnih bolnikih se v času prebolevanja gripe poslabšajo osnovne bolezni. Zaradi tega se v epidemiji gripe število sprejemov v bolnišnice močno poveča. Poveča se umrljivost. Povzročitelj gripe, virus influence, se prenaša s kužnimi kapljicami in preko površin, ki so onesnažene z izločki dihal obolelega z gripo. Kužne kapljice nastanejo ob kihanju, kašljanju in glasnem govorjenju. Prepotujejo razdaljo največ do enega metra, zato je za prenos virusa influence potreben tesnejši stik z obolelim, običajno v zaprtem prostoru. Na površinah v posušeni sluzi lahko virus influence preživi več ur. Če se onesnaženih površin dotaknemo s prsti, lahko virus influence zanesemo na sluznice nosu in ust.

Zdrav slog življenja

Vzdrževati moramo dobro telesno kondicijo, se veliko gibati na svežem zraku in uživati zdravo hrano z veliko sadja in zelenjave. V mesecih, ko je okužb dihal veliko, se izogibamo zaprtih prostorov in si večkrat skrbno umijemo roko, da ne zanesemo virusa influence in tudi drugih mikroorganizmov na dihala, še svetujejo na IVZ. Sicer pa, če zbolimo z gripo, moramo počivati, uživati dovolj tekočine in poskrbeti, da s svojimi izločki ne okužimo bližnjih. Ob kašlju si pokrijemo usta z robčkom, roke si pogosto umivamo. Bolezen običajno v nekaj dneh mine. Na IVZ še poudarjajo, da je povzročitelj gripe virus, zato jemanje antibiotikov ne bo vplivalo na potek bolezni. Visoko telesno temperaturo znižujemo z antipiretiki, npr. z aspirinom pri odraslih in paracetamolom pri otrocih, kajti aspirin za otroke ni primeren, še opozarjajo zdravniki na Inštitutu.

Slovenija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...