Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Ena sama človeška družina

Cerkev po svetu | 26.10.2010, 12:54 Marta Jerebič

V Vatikanu so danes predstavili papeževo poslanico za svetovni dan migrantov in beguncev, ki ga bomo obeležili 16. januarja prihodnje leto. Benedikt XVI. v njej poziva k spoštovanju pravic beguncev in vabi k solidarnosti do vseh migrantov, saj smo vsi del »ene same človeške družine«. To je tudi naslov njegove tokratne poslanice.

Po svetu je danes kar 15 milijonov beguncev. Število tistih, ki so razseljeni znotraj svoje države, predvsem zaradi kršenja človekovih pravic, pa je približno 27 milijonov.

Papež Benedikt XVI. v poslanici z naslovom Ena sama človeška družina med drugim pravzaprav poudarja tisto, kar smo v minulih dneh slišali tudi s strani nemškega predsednika in kanclerke. Priseljenci so dolžni, da se integrirajo, spoštujejo zakone in nacionalno identiteto države, kamor so se preselili. Država pa je dolžna, da spoštuje dostojanstvo vsake človeške osebe. Države imajo seveda pravico, da nadzorujejo priseljenske tokove in branijo svoje meje ter tako zagotovijo nacionalno varnost, vendar pa mora ta pravica vedno spoštovati prej omenjeno načelo.

Danes se zdi, da se s tem problemom ukvarja le Evropa. Podtajnik Papeškega sveta za pastoralo migrantov in popotnikov p. Gabriele Ferdinando Bentoglio je na tiskovni konferenci povedal, da je na primer Južnoafriška Republika samo lani sprejela 220 tisoč prosilcev za azil. Ta številka je skoraj enaka številu oseb, ki jih je lani sprejelo vseh 27 držav članic Evropske unije skupaj. To je tudi 4-krat več, kot je bilo prosilcev za azil v ZDA. Statistični podatki kažejo, da 80 odstotkov beguncev in prosilcev za azil želi ostati v bližini svoje domovine.

Papež zato države in mednarodno skupnost poziva, naj spoštujejo sprejete zakone glede beguncev. V današnjem večetničnem in večkulturnem svetu smo poklicani k bratstvu. Vsi smo namreč del ene same družine, priseljenci in lokalni prebivalci, vsi imamo enako pravico do uporabe zemeljskih dobrin, še piše papež v poslanici za svetovni dan migrantov in beguncev.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...