Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Benedikt XVI. in nova slovenska veleposlanica pri Svetem sedežu (foto: CTV)
Benedikt XVI. in nova slovenska veleposlanica pri Svetem sedežu

VIDEO: Benedikt XVI. sprejel novo slovensko veleposlanico pri Svetem sedežu

Slovenija | 22.10.2010, 14:41 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. je danes sprejel novo slovensko veleposlanico pri Svetem sedežu, Majo Marijo Lovrenčič Svetek. V nagovoru je poudaril krščansko dediščino naše države. Zasidranje Slovenije v evangelijskih vrednotah je po papeževih besedah bistveno prispevalo k povezanosti države in spodbudilo prijateljske odnose z drugimi evropskimi državami.

Glede odnosov med Slovenijo in Svetim sedežem je izrazil upanje, da se bo rešilo vse probleme, ki ostajajo nerešeni s sporazumom iz leta 2001. Benedikt XVI. je spregovoril tudi o zakonu o izbrisanih in nekaterih nedavnih dogodkih, ki pričujejo o živosti Cerkve na Slovenskem.

Papež v poverilni listini novi slovenski veleposlanici piše, da je z zadovoljstvom sprejel novico o nedavnem sprejetju zakona o izbrisanih, ki so se v mnogih primerih znašli v precej težki situaciji. „To je pomemben korak naprej v poskusu reševanja vprašanja tistih, ki so izgubili pravico do stalnega prebivališča, službe in zdravstvene oskrbe,“ piše papež in dodaja, da na tej poti Slovenijo spodbuja, in upa, da si bo še naprej prizadevala za lajšanje njihovega trpljenja.

Benedikt XVI. pozdravlja tudi dejavnost Slovenije na mednarodnem področju, med drugim letošnji vstop v Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj.

V nadaljevanju med dogodki, ki pričujejo o živosti Cerkve na Slovenskem, omenja evharistični kongres, na katerem je bil za blaženega razglašen mučenec Alojzij Grozde in se ga je udeležila velika množica vernikov. O življenjskosti cerkvene skupnosti pričujejo tudi številne pastoralne in karitativne pobude, ki se izvajajo v šolah, bolnišnicah, zaporih, vojski in drugih ustanovah. Ob tej priložnosti papež pozdravlja vse slovenske katoličane, in nas spodbuja, da si še naprej prek različnih pobud prizadevamo, da bi vsem pomagali poglobiti duhovni smisel bivanja in prispevamo h gradnji bolj pravične in solidarne družbe, v spoštovanju prepričanj in verskih praks drugih.

 

Lovrenčič Svetkova je bila rojena leta 1949 v Ljubljani. Leta 1973 je diplomirala iz tujih jezikov in literature (angleščina in francoščina) na Univerzi v Ljubljani. Isto leto je vstopila v diplomatsko službo in postala uslužbenka v Uradu za protokol Slovenije (1973–1979). Nato je bila druga tajnica na veleposlaništvu SFRJ v Mehiki (1980–1983), funkcionarka v Uradu za protokol Slovenije (1984–1986), svetovalka pri Inštitutu za mednarodno znanstveno, tehnično, izobraževalno in kulturno sodelovanje (1986–1991), pomočnica vodje sektorja za mednarodne odnose v kulturi na Ministrstvu za zunanje zadeve (1991–1992), pomočnica vodje (1993–1994) in nato vodja sektorja za Afriko, Azijo, Latinsko Ameriko in Oceanijo (1995 in 1997–1999), veleposlanica RS na Slovaškem (2004–2008) in vodja Diplomatskega protokola (2009–2010). Govori angleško, francosko, hrvaško, italijansko, slovaško, srbsko in špansko.

 

CELOTEN NAGOVOR PAPEŽA BENEDIKTA XVI.

(Prevod Leon Pavlič)

Ekscelenca,

z veseljem Vas sprejemam v trenutku slovesne predaje poverilnih pisem, ki Vas akreditirajo kot izredno veleposlanico in pooblaščenko Republike Slovenije pri Svetem sedežu. Izražam hvaležnost za pozdrave civilnih oblasti in cenim globoko naklonjenosti Vaših rojakov v odnosu do papeža, katerih ste predstavnica. Prosim Vas, da prenesete moje pozdrave gospodu predsedniku republike Slovenije dr. Danilo Türku in slovenski vladi. Prosim Vas, da bi obvestili vse svoje sonarodnjake o moji naklonjenosti in ljubezni.

Integracija slovenskega naroda v Evropsko Unijo, ki se je v zadnjih letih zgodila vse bolj celovito, ima med svojimi temeljnimi predpostavkami skupne krščanske korenine stare celine. Posebej sta za oznanilo evangelija in razvoj krščanstva med Slovani v osrednji Evropi zaslužna neutrudna in neomajna misijonarja sv. Ciril in Metod. Tako je zasidranje Slovenije v evangelijskih vrednotah, ki vselej krepijo identiteto in bogatijo kulturo naroda, omogočilo povezanost države in prijateljske odnose s preostalim delom celine. Ko pogledamo v zgodovino slovenskega naroda, vidimo odtis moralnih in duhovnih vrednot krščanstva. Že prva pričevanja slovenskega jezika in pisane besede so pravzaprav rokopisi molitve in verskih besedil. Ob tem pa mislim tudi na lepe slovenske cerkve in kapele. Ta dediščina je tudi v najtežjih in najbolj bolečih trenutkih predstavljala nenehno oporo in upanje ter Slovenijo po padcu komunistične oblasti podpirala na poti osamosvojitve. V tistem obdobju je Sveti sedež še posebej želel biti v oporo slovenskemu narodu. Poudarili ste, da je bil odnos med Slovenijo in Svetim sedežem že od samega začetka zelo dober in je še danes. Ob tem upam na rešitev vseh vprašanj, ki od podpisa sporazuma 14. decembra leta 2001 še niso dobila svojega odgovora.

Slovenija je v izvajanju posebne demokratične pravice dosegla določeno ekonomsko blaginjo, ki ji je omogočila mirno socialno in družbeno sobivanje. Z zadovoljstvom sem sprejel novico o nedavnem sprejetju zakona o izbrisanih, ki so se v mnogih primerih znašli v precej težki situaciji. To je pomemben korak naprej v poskusu reševanja vprašanja tistih, ki so izgubili pravico do stalnega prebivališča, dela in zdravstvene oskrbe. Na tej poti Slovenijo spodbujam in želim, da bi si še naprej prizadevala za lajšanje njihovega trpljenja.

Kot ste pravkar poudarili, Apostolski sedež in Republiko Slovenijo združuje trud za dobrobit človeštva. Omenili ste aktivno udeležbo Svetega sedeža v mednarodnem življenju ter prizadevanje Svetega sedeža za priznanje temeljnega dostojanstva in svobode vsakega posameznika ter pravico za mirno življenje vsakega naroda. Zato Apostolski sedež spodbuja pobude za mir, pravičnost in reševanje nesporazumov. V tem smislu pozdravljam nedavni vstop Slovenije v Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj. To je pomemben dokaz odprtosti in želje po sodelovanju z ostalimi narodi. Pohvalna je namera sodelovanja pri reševanju mednarodnih in globalnih vprašanj. Tako kot v mednarodnih odnosih, je pomembno tudi v medčloveških odnosih biti pokoren vloženemu trudu: pacta sunt servanda (dogovorov se je potrebno držati). Moja iskrena želja je, da bi Republika Slovenija lahko dala lasten prispevek mednarodnim vprašanjem, tudi prek odnosa s Svetim sedežem.

Poslanstvo katoliške Cerkve, tako v Sloveniji kot po vsem svetu, je oznanjevanje Evangelija in prinašanje odrešenja Jezusa Kristusa vsem ljudem. Znamenje živahnosti slovenske Cerkve je bilo vidno na mednarodnem evharističnem kongresu, kjer se je veliko vernikov zbralo v Celju. Vrhunec dogajanja, ki ga je vodil državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone, je bila beatifikacija mladega Alojzija Grozdeta, mučenca iz zelo težkega obdobja zgodovine na Slovenskem. Še druga znamenja življenjskosti vesoljne cerkvene skupnosti na Slovenskem so številne pastoralne in karitativne dejavnosti, na področju šolstva, zdravstva, zaporov, vojske in drugih inštitucij. Ob tej priložnosti pozdravljam vse katoličane na Slovenskem. Prek mnogih različnih pobud se namreč trudijo pomagati vsem, da bi poglobili duhovni smisel obstoja in želijo prispevati k izgradnji vse bolj pravične in solidarne družbe, v spoštovanju verske prakse vsakega posameznika.

Ekscelenca, Sveti sedež želi okrepiti uspešno sodelovanje s slovenskimi oblastmi. Ob opazovanju spoštovanih kompetenc in ciljev, želi nadaljevati v skupnem naporu in iskati pravo dobrobit vsakega posameznika in družbe. Medtem ko se začenja vaše poslanstvo veleposlanice, vam želim vse najboljše na vaši poti. Pri vašem delu boste pri mojih sodelavcih vselej deležni natančne podpore in razumevanja. Na Vas, spoštovana gospa, na slovenski narod in njegove vodje, kličem obilje nebeškega blagoslova.


Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...