Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

V rudniku je bilo 34 ljudi!

| 15.10.2010, 13:38 Marta Jerebič

Čile doživlja veliko noč. Takó rešitev vseh 33-ih rudarjev komentirajo čilski škofje in se papežu zahvaljujejo za bližino in skrb, ki jo je pokazal v teh dneh. Hkrati Čilence vabijo, naj še naprej molijo za te rudarje in njihove družine. Srečno končana reševalna akcija je po njihovih besedah tudi priložnost, da se znova zavejo pomena vrednot življenja, družine in vere ter vrednote pravično plačanega dela in varnih delovnih pogojev.

Prvo dejanje številnih rudarjev, ki so po 70-ih dneh znova prišli na dnevno svetlobo, je bila zahvala Bogu. Mnogi so pokleknili v molitvi ali se pokrižali. „Mnogi so bili katoličani, vendar le po pripadnosti. Mnogi so v rudnik odšli brez vere, vrnili pa so se z vero v Boga. Ni nas bilo samo 33, bilo nas je 34, saj je bil z nami tudi Jezus," je njihove besede povzel kaplan v čilski predsedniški palači Alfredo Cooper, ki se je z rudarji pogovarjal po njihovi rešitvi.

Molitve in maše za uspešno rešitev, so sedaj zamenjale zahvalne maše. Osrednja je bila sinoči v svetišču v škofiji Copiapó, kjer se tudi nahaja rudnik San Jose. Slovesnost se je začela s procesijo, v kateri so podobo Naše gospe iz Candelarie, zavetnice čilskih rudarjev, pospremili nazaj v svetišče. Čilski škofje so v sporočilu za javnost izrazili veselje, da se tudi oblasti in nasploh vsi Čilenci Bogu zahvaljujejo za ta dar oziroma čudež, s katerim so bili blagoslovljeni.

Čilski novinar na Radiu Vatikan Luis Badilla je povedal, da je ta drama pokazala na zmago življenja. O tem bi morali po njegovih besedah razmisliti vsi tisti, ki v življenje ne verjamejo in ga relativizirajo. „Ena izmed lekcij te reševalne akcije je, da je treba verjeti v življenje. Ni dovolj, da rečeš 'sem za življenje', ampak je življenje na nek način dejanje vere. V tem primeru so bila v nevarnosti življenja 33-ih rudarjev in ker so verjeli v življenje, so se zganili vsi: mediji, čilske oblasti, sorodniki, Cerkev v Čilu, krajevne Cerkve po Latinski Ameriki in drugod po svetu.“ Čilskemu novinarju na Radiu Vatikan bo sicer v spominu najbolj ostala zastava s podpisi vseh 33-ih rudarjev, ki jo je papežu Benediku XVI. na nedavnem kongresu katoliškega tiska predal nek čilski novinar. „Ta zastava ostaja simbol,“ je še povedal Luis Badilla.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...