Blaž LesnikBlaž Lesnik
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović

Rešenih vseh 33 čilskih rudarjev

Svet | 14.10.2010, 09:03 Petra Stopar

Čile je zajel val sreče in olajšanja. Reševanje rudarjev, ki so bili več kot dva meseca ujeti 700 metrov globoko, je uspešno končano, saj so davi po srednjeevropskem času na površje potegnili še zadnjega, 33. rudarja. Čilski predsednik Sebastian Pinera je po rešitvi zadnjega rudarja, ko je pred rudnikom izbruhnilo navdušenje, dejal, da 70 dni borbe, ki je spremenila rudarje in celotno državo, ni bilo zaman.

Zadnjega so na površje potegnili Luisa Urzuo, ki je v času nesreče vodil izmeno in po njej organiziral pod zemljo ujete rudarje, ki so 17 dni kasneje reševalce uspeli obvestiti, da so živi. To so storili s sporočilom, pripetim na sveder, s katerim so do njih prevrtali luknjo, po kateri so jim nato skoraj 70 dni pošiljali hrano, zdravila in druge potrebščine. V akciji reševanja rudarjev, ki je stala okrog 22 milijonov dolarjev, je sodelovalo 300 ljudi, med njimi tudi reševalne ekipe iz tujine. Rudarsko dramo je neprenehoma spremljala množica novinarjev z vsega sveta. Predsednik Čila Sebastian Pinera je po rešitvi zadnjega rudarja, ko je pred rudnikom izbruhnilo navdušenje, dejal, da 70 dni borbe, ki je spremenila rudarje in celotno državo, ni bilo zaman. "Menim, da je Čile danes bolj združen in močan kot kdajkoli ter da je bolj spoštovan in cenjen po vsem svetu," je izjavil v nagovoru narodu. Dodal je: "Če se je na začetku zdelo, da vse skupaj vodi v tragedijo, se je končalo kot božji blagoslov. Zelo smo ponosni na združenost, vero, kompromis, iskrenost in solidarnost Čilencev v tistih 69 dneh."

Reševanje je potekalo hitreje od predvidevanj. Najprej so napovedovali, da bodo rudarji pod zemljo ostali najmanj štiri mesece, poleg tega pa so načrtovali, da bo dvigovanje na površje trajalo vsaj 36 ur. Na koncu so rudarji prišli na površje po 69 dnevih in osmih urah, dvigovanje pa je trajalo 22 ur in 37 minut. Po prihodu Urzue se je okrog rudnika San Jose, ki deluje od leta 1885, začelo veliko slavje. Slavili so po vsej državi, kjer so ljudje spremljali dramo na mestnih trgih preko velikih televizijskih zaslonov, kot da bi šlo za svetovno prvenstvo v nogometu.

Rudarji, ki so stari od 19 do 63 let, bodo nekaj časa preživeli na zdravniškem opazovanju zaradi morebitnih zdravstvenih težav. Med njimi je tudi tujec, Bolivijec Carlos Mamani, ki ga je v sredo v bolnišnici v mestu Copiapo obiskal bolivijski predsednik Evo Morales. Doslej še nihče ujet pod zemljo ni preživel toliko časa kot rudarji. Ti se bodo morali zdaj nekaj časa prilagajati nazaj na normalno življenje, država Čile pa zagotavlja, da bo skrbela zanje najmanj pol leta.

Svet