Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Prvi krog postregel s 134 župani

Slovenija | 11.10.2010, 00:29

Po Sloveniji so potekale pete lokalne volitve v zgodovini samostojne države. Volivke in volivci so na volitvah, ki jih je zaznamovala nizka volilna udeležba, po neuradnih podatkih izvolili 134 županov, v 74 občinah pa se bosta najuspešnejša kandidata pomerila v drugem krogu. Največ izvoljenih županov je kandidiralo s podporo volivcev.

Volivke in volivci so na lokalnih volitvah izbirali nova vodstva slovenskih občin za prihodnji štiriletni mandat. Volitve so potekale v 208 občinah, saj je ustavno sodišče volitve v Kopru in Trebnjem zadržalo. V preostalih občinah se je tokrat za županski položaj potegovalo 774 kandidatov, za svetniška mesta pa 26.188 kandidatov.

Volilna udeležba na nedeljskih volitvah je bila po neuradnih podatkih 49,44-odstotna, kar je manj od pričakovanega. Pred štirimi leti je denimo na volišča prišlo dobrih 58 odstotkov volivcev. Še posebej je bila v povprečju nizka udeležba v mestnih občinah, in sicer 42,37-odstotna.

Po nedeljskem glasovanju bomo dobili nove občinske svetnike ter župane v tistih občinah, v katerih so kandidati prejeli večino veljavnih glasov, torej več kot polovico. V občinah, kjer noben kandidat ni dobil večine glasov, pa bo odločal drugi krog, ki bo predvidoma 24. oktobra. V njem se bosta pomerila kandidata, ki sta v nedeljo dobila največ glasov.

Po delnih neuradnih podatkih, objavljenih na spletni strani ministrstva javno upravo ter službe vlade za lokalno samoupravo, je bilo v prvem krogu izvoljenih 134 županov, v 74 občinah pa se bosta najuspešnejša kandidata pomerila v drugem krogu.

V večini mestnih občin so volivci župane izvolili že v prvem krogu. Ponovno so bili izvoljeni neodvisni kandidat Zoran Janković V Ljubljani, v Mariboru kandidat SLS Franc Kangler, v Celju kandidat SLS Bojan Šrot, v Slovenj Gradcu neodvisni kandidat Matjaž Zanoškar, v Murski Soboti pa neodvisni kandidat Anton Štihec. V Velenju pa je bil izvoljen kandidat SD Bojan Kontič.

V drugem krogu se bodo po neuradnih podatkih pomerili v Kranju, Novi Gorici, Novem mestu in na Ptuju.

Neuradni delni rezultati lokalnih volitev kažejo, da je bilo izvoljenih največ neodvisnih kandidatov za župane in občinske svetnike. Med strankami je bila na županskih volitvah najuspešnejša SLS, na volitvah v občinske svete pa SDS.

Po doslej preštetih glasovnicah je razvidno, da je bilo na županskih volitvah izvoljenih največ neodvisnih kandidatov, in sicer 49. Med političnimi strankami je bila po številu izvoljenih županov najuspešnejša SLS s 31 župani, sledijo SDS z 21 župani, SD (devet), LDS (sedem), NSi (tri) in DeSUS z enim izvoljenim županom.

Tudi na volitvah v občinske svete so prevladovali neodvisne liste in kandidati, ki so prejeli 20,18 odstotka glasov. Med strankami je največ podpore dobila SDS z 19,17 odstotka glasovi, sledijo pa SD (11,80 odstotka), SLS (10,85 odstotka), DeSUS (9,59 odstotka), LDS (7,94 odstotka), NSi (6,06 odstotka), Zares (3,73 odstotka), SNS (2,12 odstotka), SMS - Zeleni Evrope (1,61 odstotka) in Lipa (0,26 odstotka).

Po zaenkrat znanih podatkih je bilo v prvem krogu izvoljenih 132 županov, v 76 občinah pa se bosta najuspešnejša kandidata pomerila v drugem krogu.

Tudi na lokalnih volitvah pred štirimi leti je bilo v dveh krogih izvoljenih največ neodvisnih kandidatov, in sicer 67. Med strankami je bila tudi tedaj najuspešnejša SLS z 49 župani, sledile so SDS (27), LDS (17), SD (13), NSi deset) in SNS (dva).

Na volitvah v občinske svete so bili tedaj prav tako najuspešnejši neodvisni kandidati, ki so prejeli 19,95 odstotka glasov, Med strankami je tudi pred štirimi leti vodila SDS (17,29 odstotka), LDS (14,95 odstotka), SD (12,06 odstotka), SLS (9,40 odstotka), NSi (6,33 odstotka), DeSUS (5,24 odstotka), SNS (2,46 odstotka), SMS (2,21 odstotka) in Aktivna Slovenija (1,58 odstotka).

Slovenija, Politika
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...