Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Radijski kolesarji pred baziliko na Brezjah (foto: Jure Sešek)
Radijski kolesarji pred baziliko na Brezjah

VIDEO: Nepozabno radijsko praznovanje malega šmarna

Radijski utrip | 10.09.2010, 13:53

Letošnje praznovanje rojstnega dne Device Marije, malega šmarna, smo na Radiu Ognjišče povezali z visokim jubilejem Svetih Višarij, stičiščem treh kultur, kjer se je romarska tradicija začela pisati daljnega leta 1360, pred 650-mi leti.

Nekdaj osrednja božja pot

Svete Višarje so bile pred Brezjami osrednja slovenska božja pot. Znan je podatek, da je sredi 18. stoletja, ko je izšla posebna knjiga o Višarjah in čudežih, ki so se tam zgodili, na Višarje poromalo 100.000 romarjev iz koroške, kranjske, štajerske, goriške in Furlanije. Prihajali so celo iz tirolskega, salzburškega in od drugod. Na Višarje so najbolj romali v času od velike do male maše. To so bila, nekdaj zelo priljubljena in uveljavljena, „šmarna“ romanja. Tradicijo, danes že skoraj pozabljeno, smo želeli ohraniti tudi na Radiu. Zato je bila dana pobuda, da bi poromali od brezjanske k višarski Mariji. Že dan pred praznikom, 7. septembra, smo se Urša, Jure, Jože, Tone, Blaž, Matjaž, Izidor in Nataša odpravili s kolesi na okrog 80 km dolgo kolesarsko pot od Brezij do Žabnic v Italiji, v kraj, kjer je še živo slovenstvo in od koder je glavno izhodišče za vzpon na Svete Višarje.

Pot, ki jo je risala Marija

Med kolesarsko potjo smo se zaustavili v nekaterih gorenjskih župnijah, kjer so cerkve posvečene Mariji ali pa je župnija kako drugače zaznamovana z Marijinim blagoslovom, tako na primer na Jesenicah, kjer je Kapela Marije Pomagaj na Plavžu, pomembna za duhovno življenje fužinarskih delavcev. O podrobnostih naše romarske kolesarske poti si preberite in oglejte fotografije v ostalih člankih, spisanih na terenu, ki jih najdete na naših spletnih straneh. Večine teh je avtorica Urša Sešek. Pridno sta fotografirala Jože Bartolj in Blaž Lesnik, Jure Sešek pa je zavzeto pošiljal utrinke na Facebook. Sproti so nastajali tudi video posnetki, pod režisersko taktirko Izidorja Ščeka.

Od močnega dežja do čudovitih razgledov in sonca

Na dvodnevnem romanju smo imeli skoraj vse. Vreme je bilo res muhasto. Kolesarsko romanje smo začeli v močnem dežju. K sreči pa ta ni vztrajal dolgo. Ves dan so se na nebu zbirali črni oblaki, se vmes za trenutek raztrgali in občasno celo soncu namenili nekaj prostora. Premočeni do kosti se znova zahvaljujemo gostiteljem, župnikom in njihovim sodelavcem ter radijskim prijateljem, v Lescah, Breznici, na Jesenicah, v Gozdu Martuljku in v Kranjski Gori za izkazano gostoljubje, topel čaj in prigrizke. Čeprav občasno premočeni, smo okrepčani z zemeljsko hrano in zvrhano mero dobre volje, zlahka premostili tudi nekatere neprijetnosti, povezane z ne najlepšim vremenom na začetku romanja. Pa, kaj bi o vremenu. Najpomembnejše je bilo prijateljsko, vzajemno razpoloženje, ki nas je povezovalo. Pa ne samo nas, romarje na kolesih, pač pa tudi poslušalce, ki so nas spremljali.

Romar, kod gre tvoja pot?

Podobno nas je vprašal policist, ki smo ga srečali na poti iz Lesc proti Breznici. Poskrbel je za prvi zanimiv, nevsakdanji utrinek, ki se je ujel v zgodbo naše romarske poti. Veliko jih je bilo, romarskih utrinkov, veliko tudi smeha in seveda zbranosti, ko smo se v molitvi obrnili višje, k Mariji ter jo prosili blagoslova za uspešno izvedeno romanje in tudi varstvo v prihodnje.

Oglejte si še ostale utrinke iz romanja OD MARIJE K MARIJI skupine radijskih sodelavcev. Tokrat smo bili zelo multimedijski, oglašali smo se v eter, pisali za splet, utrinke beležili tudi na blogu, fotografirali in snemali. Vabljeni k ogledu.

Radijski utrip
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.