Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec

Papež o sv. Matildi iz Hackeborna

Cerkev po svetu | 29.09.2010, 13:36 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. je današnjo katehezo med splošno avdienco na trgu Svetega Petra posvetil sv. Matildi iz Hackeborna. Gre za redovnico, ki je v 13. stoletju delovala v samostanu v kraju Helft v današnji Nemčiji. Papež je spregovoril o njeni predanosti molitvi, ob tem pa jo je postavil kot zgled globokega liturgičnega življenja.

Sv. Matilda, s poznejšim psevdonimom Božji slavček, je bila rojena leta 1241 v izjemno mogočni in bogati družini barona iz Hackeborna. Ob starejši sestri Sveti Gertrudi se je že pri šestih letih navdušila nad samostanskim življenjem in tako od malih nog zaživela v bogatem duhovnem in kulturnem vzdušju. V poslednjih letih življenja se je z izjemno Božjo milostjo Bogu darovala v pravo žgalno daritev. Tako je ob mnogih bolečinah in boleznih vztrajala v globoki predanosti katoliški liturgiji in Svetemu Rešnjemu telesu, umrla pa je leta 1299.

Po besedah papeža Benedikta XVI. nas sveta Matilda uči, da mora naša predanost katoliški liturgiji rojevati bogate sadove posvečenja. To moramo vsak dan gojiti in krepiti. Svetnico namreč odlikuje goreča ljubezen do Kristusa in Cerkve, ponižnost in preprostost ter globoka predanost molitvi in bogoslužju v vzornem redovniškem življenju. Ob tem nam sv. Matilda kaže izjemno globino liturgičnega bogastva Cerkve, prek bogoslužja pa nas po papeževih besedah popelje do bistva Kristusove daritve - evharistije. Opremljena z znanjem in inteligenco, poznavanjem človeških src ter ljubkim glasom je za samostan predstavljala pravi zaklad tako v človeškem kot Božjem pogledu.

Skupaj s sestro sv. Gertrudo je tudi napisala knjigo Liber specialis gratiae oziroma Knjigo posebne milosti, z opisom posebnih darov prejetih od Boga. Molitev in kontemplacija pa sta bili glavno gonilo njenega obstoja, je še povedal papež, ko je ob mnogih Božjih razodetjih sebe celo obtoževala lenobe in žalosti, da bi tako ostala ponižna in predana poučevanju ter odprta v službi bližnjemu.

Papež je v nadaljevanju še poudaril, da je duhovnost, ki nam jo svetnica daje kot zgled, povabilo za poglobljeno prijateljstvo s Kristusom, predvsem prek vsakdanje molitve ter pozornega obiskovanja svete maše. Bogoslužje je namreč po papeževih besedah, velika šola duhovnosti za vsakega kristjana.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...