Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Kolone vozil (foto: Evropska komisija)
Kolone vozil

Po prvem dnevu stavke vlada ne popušča, sindikati napovedali zaostritev

Slovenija | 28.09.2010, 17:47

Zaposleni v delu javnega sektorja danes že drugi dan stavkajo. Sindikati so se dopoldne sestali z vladnima pogajalkama, a vlada ne popušča in dogovora niso dosegli. Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je predstavila interventni zakon, sindikati pa so napovedali zaostritev aktivnosti; pripravljajo se na dolgotrajnejšo stavko.

Vlada namerava vztrajati pri svoji nameri in sindikatom javnega sektorja ne namerava popuščati. Poleg interventnega zakona, katerega vsebina sledi dogovoru, ki ga je ministrica dogovorila s sedmimi sindikati, namerava vlada uporabiti še druga pravna sredstva za zamrznitev plač javnih uslužbencev oz. odložitev odprave preostanka plačnih nesorazmerij.

Vodja stavkovnega odbora Dušan Miščević je po današnjih pogajanjih poudaril, da so njihove stavkovne zahteve jasne in so se o njih pripravljeni pogajati. Če pa se vlada ne namerava pogajati, se bodo dogovorili o zaostritvi stavke. "Stavkovne zahteve so dovolj jasne, da pogovor ni potreben, ampak izključno pogajanja," pravi. Po več kot dvournem sestanku in seznanitvi z vsebino interventnega zakona, je ta del sindikatov sestanek zapustil.

Vlada je skupaj s predlogom državnega proračuna pripravila zakon o interventnih ukrepih zaradi gospodarske krize in v njem določila tudi elemente plač javnih uslužbencev in funkcionarjev v prihodnjih dveh letih. Plače bi, vsaj v prvem letu, ostale zamrznjene na ravni 30. septembra letos.

Ker dogovora z zadostnim številom reprezentativnih sindikatov vlada ni dosegla, bo morala za dosego tega cilja ob interventnem zakonu ubrati še sodno pot.

Stavkovni odbor dela sindikatov javnega sektorja bo do srede počakal na poteze in odločitve vlade. Konkretnejše odločitve bodo sprejeli v sredo. Stavkovne aktivnosti bodo "prilagodili novonastali situaciji" in se odzvali na nepripravljenost vlade, da se pogaja o njihovih stavkovnih zahtevah.

Stavka se je namreč tudi danes še najbolj poznala na mejnih prehodih, kjer so zaradi stavke carinikov in policistov nastajale kolone tovornjakov.

Po Mišćevičevih besedah so se odločili, da bodo na mejnih prehodih čakalne dobe skrajšali, a to ne pomeni, da drugod stavke ne bodo zaostrili. "Temu bomo rekli taktika toplo-hladno, ki bo trajala do izpolnitve naših zahtev," je povedal in dodal, da ne gre za popuščanje.

Ocenjujejo pa, da bi lahko radikalna stavka v tem trenutku povzročila preveč nevšečnosti državljanom, kar pa ni njihov namen. Prepričani so, da bo dolgotrajnejši pritisk na koncu "obrodil sadove". Vse kaže, da se tudi pri interventnem zakonu obeta referendumska pobuda.

Izvedba stavke je vsaj do seje stavkovnega odbora potekala nespremenjeno. Največje težave so še vedno na mejnih prehodih, kjer nastajajo večurne čakalne vrste.

Na meji s Hrvaško so sredi dneva tovorna vozila za vstop v državo čakala sedem ur na Obrežju, dve uri v Središču ob Dravi, na Gruškovju deset ur, v Bistrici ob Sotli eno uro in 20 minut, na Zavrču šest ur, na Starodu dve uri in 45 minut, v Jelšanah 30 minut in na mejnem prehodu Dobovec 1 uro.

Vozniki osebnih vozil so za vstop v državo na mejnem prehodu Slovenska vas čakali 45 minut, na Sočergi eno uro in 10 minut, na Starodu 45 minut, v Sečovljah eno uro, Gruškovju 30 minut in na Dragonji eno uro.

Posledice daljših čakalnih dob na mejnih prehodih s Hrvaško občutijo tudi v Gorenju. Kot so povedali za STA, so jih danes obvestili o daljšem zadrževanju tovornih vozil z njihovim blagom na mejah ter o daljših čakalnih dobah za postopke carinjenja v Luki Koper.

"Prodaja aparatov za dom je v jesenskih mesecih tradicionalna najmočnejša, zato je toliko bolj pomembno, da poteka dostava repromaterialov za potrebe proizvodnega procesa nemoteno in da so izdelki kupcem dobavljeni pravočasno oziroma v dogovorjenem času," pravijo v Gorenju, kjer upajo, da "bodo vpletene strani čim prej našle ustrezen dogovor, s katerim se bo stavka javnih uslužbencev zaključila, saj je slovensko gospodarstvo že tako v nezavidljivi situaciji".

V Mercatorju so na vprašanje o morebitnih težavah pri poslovanju zaradi stavke odgovorili, da "kot sodoben trgovec obvladujemo razmere našega vsakodnevnega delovanja in se lahko prilagodimo različnim spremembam in okoliščinam". V Sparu Slovenija pravijo, da za zdaj nimajo težav pri dobavi blaga.

Območna enota Zveze svobodnih sindikatov Primorske in Notranjske medtem opozarja na usklajevanja med predstojniki območnih enot javne uprave o pristopih za zagotovitev dela med stavko. Usklajevanja, tudi štetje stavkajočih, niso zakonita, opozarja sekretar območne organizacije Bojan Kramar. Danes so se po njegovih navedbah v Novi Gorici sestali načelniki upravnih enot regije.

Predstojniki organov v javni upravi nepravočasno in nepooblaščeno predpisujejo nujna dela, ki nimajo podlage v zakonu o stavki. Poleg tega vsebinsko širijo nujna dela, preštevajo stavkajoče in opravljajo individualne razgovore s posameznimi delavci, katera nujna dela morajo opravljati, so zapisali v sindikatu.

Na sindikalni strani so v ponedeljek, po prvem dnevu stavke, ocenili, da je ta potekala po začrtanem scenariju. Stavko so med drugim začeli policisti, cariniki, veterinarji, zaposleni na upravnih enotah, RTV Slovenija, del zaposlenih v zdravstvu, sociali in kulturi. Da so se pridružili stavki, so sporočili tudi s Sindikata slovenskih diplomatov. Po oceni stavkovnega odbora se je stavki pridružilo okrog 80.000 zaposlenih.

Poleg zastojev na mejnih prehodih pa stavka med drugim povzroča daljše čakalne vrste na občinskih upravah in na upravnih enotah.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.