Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Mednarodni dan gluhih in predstavitev "Verskega centra za gluhe in naglušne"

Cerkev na Slovenskem | 25.09.2010, 08:25

Mednarodni dan gluhih bomo obeleževali v soboto, 25. septembra 2010. Ob tej priložnosti predstavljamo dejavnost Verskega centra za gluhe in naglušne.

Pogled v zgodovino

Verski center gluhih in naglušnih pri nas ima dolgoletno tradicijo. Duhovniki in redovnice so bili začetniki pouka gluhih in naglušnih ne samo v Sloveniji, ampak tudi drugod po svetu. Pri nas se je skrb za gluhe in naglušne začela leta 1845, ko je duhovnik Valentin Stanič ustanovil zavod za gluhe otroke v Gorici. Na omenjenem področju so delovali tudi naslednji duhovniki: dr. Anton Jarc, ki je učil bodoče duhovnike, Janez Budala, ki uvedel poklicno izobraževanje gluhe mladine in uredil status učiteljev in Andrej Pavletič, ki je pisal knjige za vzgojo gluhih učiteljev. Pomembno vlogo so imele tudi notredamske sestre, ki so v Šmihelu pri Novem mestu leta 1886 ustanovile šolo za gluhoneme deklice. Ljubljanski zavod za gluhonemo mladino je zrasel leta 1900. Med njegovimi največjimi donatorji je bil ribniški župnik in dekan Ignacij Holzaphel. V gluhonemnici sta službovala dva duhovnika kot kateheta in sicer Viktor Šega (1909–1932) in Alojzij Tome (1936–1945). Po drugi svetovni vojni je bila duhovna oskrba pri nas prekinjena vse do leta 1970, ko je gluhe otroke začel zbirati frančiškan p. Jakob Bijol. Bil je pobudnik ustanovitve Verskega centra gluhih in naglušnih. Od njegove smrti leta 2001 Center vodi njegov sobrat p. Bogdan Knavs OFM, ki je tudi koordinator pastorale gluhih in naglušnih v Sloveniji.

Dejavnost Verskega centra za gluhe in naglušne

Verski center za gluhe in naglušne prireja mesečna srečanja in sv. maše ob cerkvenih praznikih (božič, velika noč, ...). V župnijski cerkvi sv. Frančiška Asiškega v župniji Ljubljana – Šiška je vsaka nedeljska sv. maša ob 9.30 prevajana v znakovni jezik. Enkrat mesečno sv. mašo v znakovnem jeziku pripravijo tudi v nekaterih drugih župnijah, npr. v Šentvidu nad Ljubljano, v župniji Kranj – Šmartin in v župniji Malečnik. Petkrat na leto izide revija za gluhe in naglušne z versko vsebino z naslovom Odpri se! Center pripravlja kateheze in pripravo na zakramente, organizira poletne tabore za otroke in srednješolce iz socialno ogroženih družin ter poletne tabore za odrasle. Prireja tudi duhovne vikende in romanja ter humanitarne prireditve.

Dejavnost Centra poleg dveh duhovnikov izvajajo prostovoljci s pedagoško izobrazbo ali izobrazbo socialne usmeritve ter prevajalci slovenskega znakovnega jezika.

Cerkev na Slovenskem, Sociala
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...