Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Zdravniki prenehali delati nadure

Slovenija | 01.09.2010, 10:09

Dočakali smo prvi september, z njim pa tudi – kot napovedujejo nekateri – črno zdravniško jesen. Od danes naprej namreč večina zdravnikov po Sloveniji ne namerava več delati preko polnega delovnega časa.

Soglasja za delo preko polnega delovnega časa so zdravniki – več kot 3.000 je takih – začeli umikati po pozivu zdravniškega sindikata Fides, in sicer potem ko je bila sprejeta novela zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Ta je v luči varčevanja zarezala v plačilo dežurstev, kar pa najbolj zadeva zdravstveni sektor. Po sprejeti noveli naj bi bili zdravniki s 1. januarjem 2011 za dežurstvo plačani 130-odstotno in ne več 150-odstotno.

Po dolgotrajnih pogovorih med predstavniki zdravnikov in vlade, ti še vedno niso dosegli konkretnega dogovora. Zadnji sestanek so imeli včeraj, dogovorili pa so se le, da obe strani oblikujeta delovni skupini, ki bosta oblikovali svoje predloge za rešitev problematike. Na podlagi teh bodo nato skušali oblikovati zakonske spremembe oz. spremembe v kolektivni pogodbi.

Se obetajo daljše čakalne dobe?

Če torej strani rešitve ne bosta našli v kratkem, utegnejo nastati velike težave zlasti pri izvajanju rednega dela zdravstvene dejavnosti. Zaradi precejšnjega pomanjkanja anesteziologov, radiologov in kirurgov se bodo podaljšale čakalne vrste ali pa se bodo celo odpovedovali nenujni operativni in diagnostični posegi. Glede nujnih posegov pa predsednik Fidesa Konrad Kuštrin zagotavlja, da ti ne bodo trpeli: „Zdravniki se kot zdravniki svoji odgovornosti nikoli nismo odrekli in sem prepričan, da noben zdravnik ne bo obrnil hrbta bolnemu pacientu oz. pacientu, ki bi se mu zaradi tega utegnilo poslabšati zdravstveno stanje.“

V želji ohranitve neprekinjenega zagotavljanja zdravstvenega varstva je sicer umik soglasij za delo preko polnega delovnega časa zahteval reorganizacijo delovnega procesa v posameznih zdravstvenih ustanovah. Kljub temu se pri zagotavljanju 24-urnega zdravstvenega varstva nekaterim zdravstvenim domovom, predvsem manjšim, obetajo nekoliko večje težave, je povedala direktorica direktorata za zdravstveno ekonomiko Elda Gregorič Rogelj. „To so zdravstveni dom Črnomelj, Ribnica, Idrija, Koper, Litija in Logatec.“ Minister Dorjan Marušič ob tem dodaja, da se težave danes še ne bodo pojavile, lahko pa se čakalne dobe nenujnih primerov in posegov pojavijo v prihodnjih tednih ali mesecih.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.