Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Janez Janša, Radovan Žerjav in Ljudmila Novak (foto: ARO)
Janez Janša, Radovan Žerjav in Ljudmila Novak

Predsedniki pomladnih strank o aktualnem dogajanju

Slovenija | 28.09.2010, 21:20

Predsedniki pomladnih strank so v pogovoru za radio Ognjišče pokomentirali aktualno dogajanje v državi ter ocenili potek kampanje pred letošnjimi lokalnimi volitvami. Janez Janša (SDS), Radovan Žerjav (SLS) in Ljudmila Novak (NSi) so se strinjali, da je stavka, s katero se sooča Slovenija, dokaz, da zdajšnja vlada ni sposobna rešiti nakopičenih problemov v javnem sektorju.

Prepričani so tudi, da mora naša država resno pristopiti k reševanju problematike poplav, prav tako bi morala vlada po njihovem mnenju voditi aktivno politiko ustvarjanja novih delovnih mest s pomočjo v gospodarstvu.

Janša, Žerjav in Novakova so bili gostje oddaje, ki sodi v niz tistih, ki jih na radiu Ognjišče pripravljamo pred lokalnimi volitvami, v njih pa se predstavljajo županski kandidati škofijskih mest. Kot je znano, je ustavno sodišče v začetku meseca zadržalo volitve v Kopru in Trebnjem. Ker organi obeh občin v času zadržanja ohranijo mandat, tam ni ne županskih in svetniških kandidatov ne volilne kampanje. A odločili smo se, da oddaja bo, vanjo pa smo povabili predsednike pomladnih strank.

Žerjav: Stavka je rezultat nakopičenih problemov

Brez komentiranja največje stavke v samostojni Sloveniji, stavka namreč približno 80 tisoč javnih uslužbencev, ni šlo. „V vsakem primeru je ta stavka nek rezultat nakopičenih problemov v javnem sektorju, ki jih ta vlada preprosto ni v stanju rešiti,“ je prepričan predsednik SLS-a Žerjav. Opozoril je, da je potrebna temeljita reforma tega sektorja, predvsem v smeri zniževanja stroškov. Obenem je poudaril, da bi tudi zaposleni v javnem sektorju lahko spregledali in ugotovili, da je položaj v državi takšen, da prostora za zviševanja plač ni in da mora tudi javni sektor deliti usodo gospodarstva. Žerjav meni, da je socialni dialog voden napačno, na kar je opozorila tudi predsednica Nove Slovenije. „V teh dneh sem večkrat slišala, da je pomanjkanje dialoga. Verjetno je to tudi res, saj opažam, da tudi pri drugih težkih vprašanjih vlada pravzaprav ne posluša državljanov,“ je dejala Novakova in ob tem kot primer navedla družinski zakonik. Po njenem bi bilo treba javno upravo racionalizirati in zmanjšati. Kot dodaja, bi bilo na mestu tudi združevanje ministrstev in odprava številnih birokratskih predpisov, s čimer bi lahko zmanjšali število uradnikov. Janša je povedal, da plačna reforma, ki ji mnogi očitajo, da je bila pripravljena in se je začela izvajati narobe, ni projekt prejšnje vlade. „Zakon, ki se zdaj imenuje plačna reforma, je bil sprejet leta 2002, v času, mislim, da še celo Drnovškove vlade,“ je dejal in dodal, da je predvideval, da se bo realiziral takrat, ko bo prišlo do podpisa kolektivne pogodbe, torej do uskladitve med vlado in sindikati na kakšen način bi se odpravila plačna nesorazmerja. „Pogajanja so potekala šest let, leta 2008 je bil ta sporazum podpisan in odprava teh plačnih nesorazmerij se je začela. Žal se je ravno z začetkom te odprave začela gospodarska kriza in vsaka razumna vlada in vsak razumen sindikat bi to moral vzeti v obzir.“ Ne strinja se z zamrznitvijo ali celo znižanjem plač, ampak je za racionalizacijo v javnem sektorju, ker to je trajen prihranek. Janša podpira stavko. Zakaj? „Vlada ni pristala na razumen kompromis, ki ga je predlagala Posedijeva skupina sindikatov,“ je pojasnil.

Janša: Vlada je podcenila obseg zadnjih poplav

Kar dve tretjini Slovenije je bilo poplavljene po zadnjem močnem deževju. Prizadete so bile številne občine. Škoda na stanovanjskih, gospodarskih in poslovnih objektih je precejšnja. Janša vladi očita, da je podcenila obseg poplav. „Bil sem v številnih slovenskih občinah, ki so bile prizadete. In manjša, kot je bila občina, bolje so se znašli in si pomagali med seboj. Najslabše je bilo v Ljubljani,“ je povedal predsednik največje opozicijske stranke. Predsednica N.Si-ja je prepričana, da bi bile posledice naravne nesreče lahko manjše. „Klimatske spremembe so dejstvo, zato bomo morali nanje odgovoriti in se nanje v prihodnosti bolje pripraviti,“ je poudarila. Predsednik SLS-a je spomnil na naravno katastrofo, ki je v času mandata prejšnje vlade prizadela Železnike. Potegnil je vzporednice z zadnjim dogajanjem in se vprašal, kje je bila tokrat vojska. Kot zelo ponižujočo je ocenil napoved zdajšnjega ministra za okolje, ki je dejal, da bodo posamezniki, ki so jih poplave prizadele, državna sredstva pomoči prejeli šele čez šest mesecev. „Če želimo ljudem pomagati, jim moramo pomagati danes,“ je bil jasen.

Novakova za več poštenosti pri vodilnih v podjetjih

Kot je znano, je Janševa vlada začela z obiski po slovenskih regijah. Na vprašanje, kateri regiji bi morala zdajšnja vlada v tem trenutku nameniti največ pozornosti in zakaj, je nekdanji premier odgovoril: „Veliko bi bilo narejenega, če bi vsem regijam namenila enako pozornost.“ Janša je spomnil na problem povečane brezposelnosti, ki pesti polovico slovenskih regij. Prepričan je, da bi morala vlada voditi aktivno politiko novih delovnih mest s pomočjo v gospodarstvu in ne s povečanjem socialnih transferjev. Kot še pravi, spremljamo neko tavanje. „V času našega mandata so bili obiski redni, to je bila rutina. Vsak mesec smo šli v eno regijo, na to so se ministrstva posebej pripravljala. Vedelo se je, da bomo isto regijo znova obiskali prihodnje leto in naredili bilanco,“ je pojasnil in dodal, da zdaj temu ni tako. Žerjav je priznal, da so bili ti obiski precej naporni. „Kakorkoli obračamo, kamorkoli smo prišli, so bila srečanja in seje vlade v posameznih regijah izredno dobro sprejete. Tudi efekt je bil,“ je še dejal. Novakova je medtem o reševanju slovenskega gospodarstva povedala: „Pri ljudeh, vodilnih, menedžerjih, direktorjih bi moralo biti več poštenosti, več bi moralo biti vlaganja v raziskave, povezovati bi bilo treba raziskave, znanost z gospodarstvom, upoštevati oziroma uvajati bi bilo treba nove tehnologije, država pa, če že ne more zniževati davkov, ne bi smela dodatno obremenjevati gospodarstva.“

Predsedniki SDS-a, SLS-a in N.Si-ja o kampanji pred lokalnimi volitvami

Kako je predsednica Nove Slovenije zadovoljna s potekom kampanje pred letošnjimi lokalnimi volitvami. Kot pravi, se borijo. „Vesela sem, da smo vložili svetniške liste v 190-ih slovenskih občinah od 210-ih, kar 20 več, kot na prejšnjih volitvah, in da imamo v tretjini občin svoje županske kandidate, da imamo nekatere odlične kandidate.“ Prepričana je, da bo rezultat 10. oktobra soliden. „Za Novo Slovenijo je rezultat zelo pomemben, lahko je nadaljnja spodbuda pri našem delu,“ je še povedala Novakova. Predsednik SDS-a je komentiral zadevo Patria, o kateri se spet govori pred volitvami. Bo to 10. oktobra škodilo največji opozicijski stranki? Janša pravi, da škoda nastaja že zato, ker se mora SDS s tem ukvarjati. „Odkar se je začela volilna kampanja, sem vsak drugi dan na sodišču. Ne samo zaradi Patrie. V tem času so razpisane vse možne obravnave, ki jih pred tem ni bilo tri, štiri leta. Seveda se o tem poroča, četudi se nič ne zgodi,“ je pojasnil in dodal, da bi morali predvolilni čas namenjati predstavitvam programov. Prepričan je, da je ta škoda načrtovana, a kljub vsemu računa na dober rezultat. Da bo SLS-u uspelo ponoviti rezultat zadnjih lokalnih volitev, takrat si je namreč prislužila največ županskih funkcij, upa njen predsednik Žerjav. „Pričakujemo dober rezultat, kot je to tradicionalno za Slovensko ljudsko stranko,“ je dejal in povedal, da bo dober rezultat motivacija za pripravo na državnozborske volitve.

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...