Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

Odprtje Slovenskega planinskega muzeja

| 07.08.2010, 08:55 Blaž Lesnik

7. avgusta leta 1895 je Jakob Aljaž postavil stolp na vrhu Triglava in z njim simbolično zaznamoval slovenske gore. 115 let kasneje bomo Slovenci dobili planinski muzej, na katerega smo kot veliki ljubitelji gora in tudi sooblikovalci svetovne alpinistične zgodovine čakali dolgo časa.

Zgodba bo dobila epilog zaradi skupnega sodelovanja devetih partnerjev pri projektu. Dejavna udeležba Planinske zveze Slovenije, Javnega zavoda TNP, Občine Kranjska Gora, PD Dovje-Mojstrana, Gornjesavskega muzeja Jesenice, Ministrstva za kulturo, Službe vlade za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, Ustanove Avgusta Delavca in Slovenskega gorniškega kluba Skala je omogočila uspešno izgradnjo in delovanje muzeja.

Vrednost investicije, to je izgradnja prve faze skupaj z opremo, je 3,2 mio evrov. Občina Kranjska gora je prispevala 2,3 mio evrov, iz Evropskega sklada za regionalni razvoj pa je uspela pridobiti 1,65 mio evrov. Ministrtsvto za kulturo je prispevalo 0,5 milijona, Fundacija Avgust Delavec (v okviru katere so podjetja, planinska društva in posamezniki) pa je zbrala 330.000 evrov.

Predstavitev muzeja na tiskovni konferenci
Predstavitev muzeja na tiskovni konferenci © Blaž Lesnik

Osnova razstave je triglavska muzejska zbirka, ki je bila doslej na ogled v najetih prostorih v neposredni bližini novega muzeja. V muzeju bo na voljo 1200 m2 površin, ki so v mansardi namenjene stalni razstavi, v kletnem občasnim razstavam, knjižnici in prostorom za pedagoške delavnice in depoje ter v pritiličju projekcijski dvorani, informacijski točki TNP, klubski sobi, recepciji s prodajalno spominkov in poslovnim prostorom.

Cilj oblikovalcev razstave je bil ustvariti sodobno razstavo, ki bo sledila oblikovalskim trendom, ki bo informacije podajala prijazno in hkrati zabavno. Razstava je interaktivna.

Muzejska razstava
Muzejska razstava © Blaž Lesnik

Muzejsko pripoved doživljamo skozi lasten vzpon na goro. Bogato filmsko, fotografsko in predmetno gradivo ter interaktivne vsebine so predstavljene v 11 vsebinskih sklopih. Obiskovalci v njih prepoznajo vzroke, načine, zgodovino, nevarnosti in radosti obiskovanja gora in ekstremnega alpinizma. Obiskovalec se lahko udeležuje različnih iger, kjer tekmuje ali posluša različne vsebine, ki so vezane na planinarjenje. Aktivnosti se nagrajujejo z zbiranjem žigov na poti do vrha. ko doseže cilj, dobi nagrado.

Prikaz Velike planine in planšarije
Prikaz Velike planine in planšarije © Blaž Lesnik

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...