Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Spominska proslava v Clevelandu 2010 (foto: Tone Ovsenik)
Spominska proslava v Clevelandu 2010

Obraz Cerkve se spreminja

| 04.07.2010, 17:14 Matjaž Merljak

Rojaki v Clevelandu se v juniju spominjajo žrtev revolucije, konec meseca so praznovali tudi dan državnosti, sicer pa je v mestu opaziti spremembe v cerkvenem življenju.

Meseca junija se vsako leto spominjamo vojnih žrtev revolucije, ki je divjala po Sloveniji v času druge svetovne vojne, posebno še tistih, ki so bili pobiti že po vojni in njih trupla ležijo po množičnih grobiščih po Sloveniji. Na Slovenski pristavi pred kapelico Marije Pomagaj se zberemo pri sveti maši, ki jo že dolga leta daruje duhovnik, rojak Franci Kosem, sam sin družine, ki je bežala leta 1945 iz domovine. On se je rodil v begunskem taborišču na Koroškem. Že ob prihodu na Pristavo se je videlo, da je to slovesen dan, saj so nas pozdravile zastave in primerno okrašena kapelica. Svete daritve se je udeležilo več sto ljudi. Tudi dan je bil prekrasen. Pred mašo je vse navzoče pozdravil in ganljivo nagovoril eden še živečih prič iz tistih časov, Filip Oreh. Z solzami v očeh in tresočim glasom se je spomnil svojih soborcev, domobrancev, ki so umirali pod rokami svojih sobratov in nas prosil naj jih ne pozabimo. Spomin na padle naj ostane živa priča hudih časov, ki so razdelili slovenski narod.

Spominska proslava v Clevelandu 2010
Spominska proslava v Clevelandu 2010 © Tone Ovsenik

Obraz Cerkve se spreminja v naši sredi. V Clevelandu je služilo šest župnij Slovencem, žačenši z ustanovitvijo župnije Svetega Vida leta 1893. Leta 1901 je bila ustanovljena župnija Svetega Lovrenca ter kar dve leta 1905, Marija Vnebovzeta in župnija Svetega Cirila in Metoda v bližnjem Lorainu. Leta 1916 se je pridružila še župnija Svetega Srca Jezusovega prav tako v bližnjem Barbertonu. In končno še župnija Svete Kristine v Euclidu leta 1925. Ustanovljene so bile v krajih, kjer so bivali prišleci iz domovine. Tako smo imeli kar šest slovenskih župnij, ki so služile slovenskim rojakom in število slovenskih domov, ki so služili kot centri slovenskega bivanja v tujini. V zadnjih letih se pa vse to spreminja. Clevelandska škofija se reorganizira. To zahteva gotove žrtve. Župnija Srca Jezusovega se je združila z sosednjo župnijo leta 2002. Lansko leto se je zaprla župnija Svetega Cirila in Metoda v Lorainu, kjer je dolga leta služboval župnik Pavek Krajnik. Pred nedavnim je zaprla svoja vrta župnija Svete Kristine in 20. junija je bila v cerkvi Svetega Lovrenca, kjer je gostoval v svojem bivanju v Clevelandu škof Gregorij Rožman, zadnja sveta daritev in tako zaprla tudi svoja vrata za vedno. Tako nam ostajata samo še dve slovenski cerkvi, Sveti Vid in župnija Marije Vnebovzete, kjer se še sliši slovenska beseda v čast Bogu.

Cerkev Marije Vnebovzete v Clevelandu
Cerkev Marije Vnebovzete v Clevelandu © Tone Ovsenik

25. junija, dan državnosti smo praznovali letos v Rotandi mestne hiše v centru mesta. Med organizatorji tega dne so bili Generalni konzul Jurček Žmauc, clevelandski župan Frank Jackson in slovenska mestna svetnika Michael Polenšek in Joe Cimperman. Vsi so imeli vzpodbudne nagovore in vmes so nam zapeli Fantje na vasi in gost iz Slovenije, tenorist Tim Ribič. Gospod Ribič je sam zapel nekaj pesmi in na koncu se še pridružil Fantom na vasi, da je odmevalo v akustičnem prostoru mestne hiše. Navzočih je pa bilo nekaj sto povabljenih gostov. Tako smo zaznamovali devetnajsti rojstni dan samostojne Slovenije.

Na zabavnem polju so pa člani belokranjskega kluba pripravili svoj vsakoletni piknik v soboto, 26. junija, na Slovenski pristavi. Ta vikend, ko praznujemo ameriško neodvisnost, nas pa zabavajo harmonikaši in pa ansambel Osminka na Pristavi in drugod, kjer pač imajo svoja gostovanja na urniku.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...