Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Petra StoparPetra Stopar
Rado Pezdir in Franci Matoz (foto: ARO)
Rado Pezdir in Franci Matoz

Vračanje preplačane elektrike

Slovenija | 29.07.2010, 09:22

V oddaji Pogovor o... smo tokrat govorili o vračanju preplačane električne energije. Čeprav se je še pred mesecem dni zdelo, da je vračilo misija nemogoče, zdaj ni več tako.

Elektrodistribucijska podjetja, ki so 1. januarja leta 2008 nezakonito dvignila ceno električne energije, so spremenila svoja stališča in drugo za drugim ponavljajo, da bo do vračila prišlo. V studiu sta bila naša gosta predsednik Društva za povračilo preplačane električne energije Rado Pezdir in odvetnik društva Franci Matoz.

Kaj podpisujejo?

Odvetnik Franci Matoz je pojasnil, da ljudje podpisujejo izjavo, pooblastilo in sporazum, sam pa se je zavezal, da bo svoje storitve ponudil brezplačno. Hkrati se je zavezal, da bo založil vse potrebne stroške (tiskovine, poštnino in materialne stroške in tudi sodne takse). „Odjemalci, ki so podpisali te papirje, bodo v celoti dobili znesek, do katerega so upravičeni, skupaj z zakonitimi obrestmi. Vsi stroški, ki so nastali in še bodo, bodo bremenili elektrodistributerje.“ Sicer Matoz priznava, da odločitev o vključitvi v ta projekt zanj ni bila enostavna.

„Tempo se ni umiril!“

Na vprašanje, ali se je tempo pošiljanja obvestil ob dejstvu, da so elektrodistribucijska podjetja pokazala pripravljenost vrniti preplačane zneske, kaj umiril, Pezdir odgovarja, da ne. Kot pravi, je ljudem očitno jasno, da omogočajo neko pravno varnost, da bodo postopek peljali do konca, dokler ne bo škoda poplačana. Kakšna je razlika, ali se zahtevek vloži prek društva ali se zgolj čaka na odločitev elektrodistribucijska podjetja? Pezdir pojasnjuje, da imajo z zahtevkom oni prostor za pogajanja oz. za pravni nadzor nad izplačili, brez njega pa bo treba zgolj verjeti znesku, ki so ga izračunali pri podjetju.

Pavšal znaša 100 evrov

Kot je dejal odvetnik Franci Matoz, trenutno zahtevajo pavšalne zneske za vsakega odjemalca po 100 evrov s pripadki, ki bodo pozneje obračunani (teh obračunov podjetja še niso posredovala). „Ko se bomo za vsak zahtevek s podjetji poravnavali, bomo tudi ugotovili, ali gre za celoten znesek, ki pripada odjemalcu, ali ne. Če bo pripravljenost plačati celoten znesek z zamudnimi obrestmi, bo prišlo do poravnave, če pa ne, bomo šli s tožbami naprej in čez kakšno leto prišli do sodnih odločb, na podlagi katerih bodo podjetja morala plačati, ampak seveda veliko več.“

„Meni je vseeno za žaromete!“

Tako pravi Rado Pezdir v odzivu na izjavo predsednika uprave Elektra Ljubljana Andreja Ribiča, ki je dejal, da se za vračanje zneskov niso odločili zaradi žarometov željnih, populističnih in samopromocijskih posameznikov ali odvetniških hiš. Pezdir poudarja, da lahko akcijo vodi tudi kdo drug in bodo žarometi usmerjeni nanj, lahko je to tudi gospod Ribič. „Zdi se mi brezzveze, kar govori. Kakšni so motivi, ki so ga pripeljali do te odločitve, ni pomembno, pomembno je, da se drži zakona, odločbe urada za varstvo konkurence in odločitve vrhovnega sodišča.“

Slovenija, Politika
Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL) Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL)

Ste vi morda ta otrok?

Vprašanje je Lidiji Šket Kamenšek zastavil mentor pri sklepu študija ob pisanju diplomske naloge, ko je Lidija želela pisati in raziskovati svet otrok, ki se na svet in doživljanje okolja odzivajo ...