Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Veste, kaj pojeste?

Radijski utrip | 18.06.2010, 10:29 Marta Jerebič

V rubriki „Za zdravje se je treba odločiti“ smo z Marijo Merljak opozorili na oznake dodatkov jedem, ki so industrijsko predelane. V prehranski industriji dodatke v živilih, katerih naloga naj bi bila podaljšanje obstojnosti, okrepitev barve, okusa, arome in teksture, označujejo z ''E-ji''. Nekateri označujejo naravne, drugi sintetično pridobljene snovi ter substance, ki so v človekovi prehrani že dolgo prisotne.

Pogoj je varnost živil

Praviloma je za vsako živilo določeno, kateri dodatek in v kolikšni meri se lahko uporablja. Na leto pojemo kar 4 kilograme teh strupenih snovi, zato je dobro poznati ozadje njihovega dodajanja hrani in se jim v prihodnje vendarle čim bolj izogibati.

''Eje'' so uvedli za označevanje varnih dodatkov jedem. Njihovo uporabo v industrijskih izdelkih strogo nadzoruje Evropska agencija za varno hrano (EFSA), ki v državah članicah Evropske unije sprotno in obširno preverja količine in vrste dovoljenih dodatkov v prehrani.

Se je treba bati E-jev?

V načelu se ''ejev'' ne bi smeli bati, vsaj ne tistih, ki so del človekove prehranske verige in v prehrani znani že stoletja. Bati bi se morali sintetičnih dodatkov, čeprav so v določeni meri dovoljeni. Tu gre za več nevarnih pasti: seštevek vseh posameznih sintetičnih snovi kaj kmalu preseže dovoljeno mero, saj v praksi ne moremo nenehno seštevati vseh drobcenih količin ''ejev'' v posamezni pijači, tortici, salami, bombonih, konzervah in še kje. Drugič: sinergični učinek sicer dovoljenih posameznih sintetičnih substanc je lahko v telesu povsem nasproten od pričakovanega. In nenazadnje: za marsikatero sintetično snov, ki jo strogi predpisovalci dovolijo, se čez leta izkaže, da je zdravju močno škodljiva.

„Dobri“ E-ji

Med dobre ''eje'' bi lahko šteli kratice za naravne snovi, ki kot konzervansi podaljšujejo obstojnost živil. V ta namen so včasih uporabljali: sol, sladkor, med, kis in tudi dim. Dobri so tudi antioksidanti, ki preprečujejo oksidacijo živil: limonin sok, naravni vitamin E. Taki so tudi emulgatorji, ki razpršijo kapljice maščobe oziroma olja in tako ohranjajo strukturo živil, za kar se lahko uporabljajo na primer lecitin in fosfolipidi. Poznamo tudi naravna sredstva za zgoščevanje (pektin, marmelade), za ohranjanje enakomernosti pijač, na primer škrob. Tudi barvila so lahko dobri ''eji'', na primer klorofil, ki daje zeleno barvo, flavonoidi dajejo rubinasto barvo in podobno.

Od kod zmeda?

Toda industrija velikokrat ubere cenejšo pot in uporabi umetne snovi. Na primer: limonin sok je vir naravnega vitamina C kot antioksidanta v živilih. Po kemični sestavi je to askorbinska kislina, ki jo je mogoče lažje, hitreje in ceneje pridobiti sintetično. Oznaka za obe vrsti, ne glede na način pridobitve, je E 300. Podobno velja za vse snovi, na primer: naravni vitamin E, je po frakcijah označen od E 306 do E 309 in iste oznake nosijo sintetične frakcije. Še hujše je, ker industrija uporablja razne ojačevalce okusov, sintetične glutaminate, ter umetne arome in sladila. Žal je zmedo povzročila razvrstitev ''ejev'' po številkah in kategorijah glede na funkcijo, ki jo imajo te snovi v jedeh, ne pa z vidika izvora, ali so to naravne ali sintetične snovi.

Epilog

Vsi E-ji niso škodljivi. Bodimo pa pozorni pri izbiri. Posegajmo po jedilih in pripravljenih živilih, ki imajo točno in jasno navedene dodatke ter na oznakah ob E-jih napisano, če gre za dodatek naravnega ali sintetičnega izvora. Na sploh pa velja staro pravilo. Pridelajmo sami čim več zelenjave in sadja, kupujmo sveža živila ter pripravljajmo obroke čim večkrat doma ter sproti. To je edini način zdravega prehranjevanja.

Oznake ''E'' po številkah:

Vrsta snovi

Od E 100 do E 181

Barvila, naravna in sintetična

Od E 200 do E2 90

Konzervansi, naravni in sintetični

Od E 296 do E 385

antioksidanti in sredstva za uravnavanje kislosti

Od E 400 do E 495

Zgoščevalci, emulgatorji in stabilizatorji

Od E500 do E 585

Sredstva proti zgoščevanju in zlepljenju

Od E 629 do E 640

Umetne arome

Od E 900 do E 1520

Umetna sladila, loščila, glazure,

 


Radijski utrip
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.