Veste, kaj pojeste?
Radijski utrip | 18.06.2010, 10:29 Marta Jerebič
V rubriki „Za zdravje se je treba odločiti“ smo z Marijo Merljak opozorili na oznake dodatkov jedem, ki so industrijsko predelane. V prehranski industriji dodatke v živilih, katerih naloga naj bi bila podaljšanje obstojnosti, okrepitev barve, okusa, arome in teksture, označujejo z ''E-ji''. Nekateri označujejo naravne, drugi sintetično pridobljene snovi ter substance, ki so v človekovi prehrani že dolgo prisotne.
Pogoj je varnost živil
Praviloma je za vsako živilo določeno, kateri dodatek in v kolikšni meri se lahko uporablja. Na leto pojemo kar 4 kilograme teh strupenih snovi, zato je dobro poznati ozadje njihovega dodajanja hrani in se jim v prihodnje vendarle čim bolj izogibati.
''Eje'' so uvedli za označevanje varnih dodatkov jedem. Njihovo uporabo v industrijskih izdelkih strogo nadzoruje Evropska agencija za varno hrano (EFSA), ki v državah članicah Evropske unije sprotno in obširno preverja količine in vrste dovoljenih dodatkov v prehrani.
Se je treba bati E-jev?
V načelu se ''ejev'' ne bi smeli bati, vsaj ne tistih, ki so del človekove prehranske verige in v prehrani znani že stoletja. Bati bi se morali sintetičnih dodatkov, čeprav so v določeni meri dovoljeni. Tu gre za več nevarnih pasti: seštevek vseh posameznih sintetičnih snovi kaj kmalu preseže dovoljeno mero, saj v praksi ne moremo nenehno seštevati vseh drobcenih količin ''ejev'' v posamezni pijači, tortici, salami, bombonih, konzervah in še kje. Drugič: sinergični učinek sicer dovoljenih posameznih sintetičnih substanc je lahko v telesu povsem nasproten od pričakovanega. In nenazadnje: za marsikatero sintetično snov, ki jo strogi predpisovalci dovolijo, se čez leta izkaže, da je zdravju močno škodljiva.
„Dobri“ E-ji
Med dobre ''eje'' bi lahko šteli kratice za naravne snovi, ki kot konzervansi podaljšujejo obstojnost živil. V ta namen so včasih uporabljali: sol, sladkor, med, kis in tudi dim. Dobri so tudi antioksidanti, ki preprečujejo oksidacijo živil: limonin sok, naravni vitamin E. Taki so tudi emulgatorji, ki razpršijo kapljice maščobe oziroma olja in tako ohranjajo strukturo živil, za kar se lahko uporabljajo na primer lecitin in fosfolipidi. Poznamo tudi naravna sredstva za zgoščevanje (pektin, marmelade), za ohranjanje enakomernosti pijač, na primer škrob. Tudi barvila so lahko dobri ''eji'', na primer klorofil, ki daje zeleno barvo, flavonoidi dajejo rubinasto barvo in podobno.
Od kod zmeda?
Toda industrija velikokrat ubere cenejšo pot in uporabi umetne snovi. Na primer: limonin sok je vir naravnega vitamina C kot antioksidanta v živilih. Po kemični sestavi je to askorbinska kislina, ki jo je mogoče lažje, hitreje in ceneje pridobiti sintetično. Oznaka za obe vrsti, ne glede na način pridobitve, je E 300. Podobno velja za vse snovi, na primer: naravni vitamin E, je po frakcijah označen od E 306 do E 309 in iste oznake nosijo sintetične frakcije. Še hujše je, ker industrija uporablja razne ojačevalce okusov, sintetične glutaminate, ter umetne arome in sladila. Žal je zmedo povzročila razvrstitev ''ejev'' po številkah in kategorijah glede na funkcijo, ki jo imajo te snovi v jedeh, ne pa z vidika izvora, ali so to naravne ali sintetične snovi.
Epilog
Vsi E-ji niso škodljivi. Bodimo pa pozorni pri izbiri. Posegajmo po jedilih in pripravljenih živilih, ki imajo točno in jasno navedene dodatke ter na oznakah ob E-jih napisano, če gre za dodatek naravnega ali sintetičnega izvora. Na sploh pa velja staro pravilo. Pridelajmo sami čim več zelenjave in sadja, kupujmo sveža živila ter pripravljajmo obroke čim večkrat doma ter sproti. To je edini način zdravega prehranjevanja.
Oznake ''E'' po številkah: |
Vrsta snovi |
Od E 100 do E 181 |
Barvila, naravna in sintetična |
Od E 200 do E2 90 |
Konzervansi, naravni in sintetični |
Od E 296 do E 385 |
antioksidanti in sredstva za uravnavanje kislosti |
Od E 400 do E 495 |
Zgoščevalci, emulgatorji in stabilizatorji |
Od E500 do E 585 |
Sredstva proti zgoščevanju in zlepljenju |
Od E 629 do E 640 |
Umetne arome |
Od E 900 do E 1520 |
Umetna sladila, loščila, glazure, |