Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Z Radiem Ognjišče spoznajte prvega slovenskega mučenca

Cerkev na Slovenskem | 07.06.2010, 14:33

V pripravi na Slovenski evharistični kongres smo torek, 8. junija na Radiu Ognjišče izbrali za dan podrobnejšega spoznavanja in odkrivanja življenjske in mučeniške poti Božjega služabnika Alojzija Grozdeta, ki bo na kongresu v nedeljo 13. junija razglašen za blaženega.

Alojzij Grozde, zgled ljubezni do Kristusa in Cerkve

V molitvi za beatifikacijo Alojzija Grozdeta smo molili, naj nam bo z doslednim življenjem po evangeljskih načelih, za katere je živel in deloval vse do svojega pogumnega pričevanja v smrti, resnično seme za našo zvestobo, edinost, odpuščanje in spravo. Alojzij Grozde je bil med vrstniki in daleč naokrog poznan zaradi vzornega krščanskega življenja. Vsakodnevno je dokazoval, kako je mogoče tudi kot laik, kot dvajsetletni mladenič, živeti ideal svetosti v vsakdanjem življenju.

Pot mučeništva

Njegova pot k svetosti se je začela po božiču leta 1942, ko se je odpravil iz Ljubljane proti dolenjski, da bi preživel praznike z domačimi. Na Mirni so ga ujeli partizani, ga pod krinko obtožbe grozovito mučili in ubili. Njegovo mučeno truplo, ki so ga pozneje našli v gozdu, kljub sedmim tednom, ki so minili, je bilo nestrohnjeno, so pokopali na pokopališču v Šentrupertu. Takoj po smrti so se mu ljudje v molitvi priporočali kot mučencu za vero. Alojzij Grozde je tudi v najhujšem trpljenju mučenja do konca ostal zvest temeljnim krščanskim idealom-odpuščanju in ljubezni do bližnjega. Njegov grob je postal kraj številčnih romanj tako posameznikov kakor skupin.

Oprt na Božje

Pisateljica Berta Golob izjemnost mladega mučenca Alojzija Grozdeta vidi v njegovi naravnanosti na Božje. Mladi Grozde je bil resnično oprt na evharistijo, na sočutje, sodelovanje, na ljubezen do ljudi, do vsega stvarstva. Njegovo življenje je bilo zelo bridko, čeprav kratko, se zdi, da je v njem mnogo doživel in prekvasil. Kljub težkim preizkušnjam je vse premagal. Že rojstvo ga je zaznamovalo, rodil se je kot nezakonski otrok. Od dneva njegovega rojstva 27. maja leta 1923 do novoletnega dne leta 1944 mu ni bilo dano doživeti niti dvajset let. Med svetlobo krstnega dneva, tega človekovega rojstva za nebesa, in krvavi pečat mučeniške smrti je božji Načrtovalec Grozdetu položil vijugasto pot s posebnim namenom. Ta namen nam je danes jasen. Razviden je v zgledu. Grozde nam je dan kot svet in svetel vzor. Tako med drugim piše v knjižici o Alojziju Grozdetu, ki je izšla pred kratkim, avtorice Berte Golob.

Kljub mladosti je Alojzij Grozde živel ideal vere v ljubezni in upanju

Škofijski postopek za beatifikacijo Alojzija Grozdeta se je začel leta 1992. Po dolgih letih je bil leta 2001 za postulatorja imenovan mag. Igor Luzar, ki je v kratkem pogovoru za naš radio povedal, da človeka mučeniška smrt vedno močno pretrese, ob poslušanju prič ali prebiranju zapisov ljudi, ki so to sami doživeli in videli. V osebnosti Alojzija Grozdeta ga navdušuje njegova premočrtna hoja za Gospoda, kako se je, kljub težavam, trudil za resnično življenje po idealih vere, upanja in ljubezni, pa čeprav za ceno preizkušenj, ki pridejo. Navdušuje ga njegova mladost, ko ima kljub tako mladim letom, jasen cilj, posebej na področju vere, ko je toliko mladih iskalcev. Alojzij Grozde je imel kljub svojim devetnajstim, dvajsetim letom trdna načela, kako se prav odločati in kako se, če postavimo Boga na prvo mesto, potem tudi vse drugo postavi na pravo mesto.

Prisluhnite kratkim jutranjim prispevkom ter oglašanjem v živo z Gregorjem Kunejem ter Mirkom Simončičem iz treh krajev, povezanih z Grozdetovim življenjem, iz Mirne, Šentruperta in Tržišča pri Mokronogu.

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.