Rok MihevcRok Mihevc

O finančnem upravljanju Kongregacije za evangelizacijo narodov

Cerkev po svetu | 30.06.2010, 23:56 Marta Jerebič

Kongregacija za evangelizacijo narodov se je zaradi suma korupcije njenega nekdanjega vodje, današnjega neapeljskega nadškofa, kardinala Crescenzija Sepeja, znašla v središču medijske pozornosti. Pri tem so se pojavile številne zavajajoče informacije o kongregaciji in upravljanju njenih nepremičnin, zaradi katerih je kardinal Sepe vključen v policijsko preiskavo. Sveti sedež je zato v ponedeljek objavil izjavo z namenom zaščititi ugled te pomembne ustanove Svetega sedeža.

Kongregacija za evangelizacijo narodov usklajuje navzočnost in delovanje misijonarjev po svetu, predlaga svetemu očetu škofovske kandidate in je odgovorna za vzgojo krajevnih duhovnikov, katehistov in pastoralnih delavcev. Kongregacijo vodi kardinal prefekt.

Ustanova v Rimu vodi in vzdržuje širok razpon struktur za vzgojo, med njimi univerzo Urbaniano (v tem letu je tam tisoč 400 študentov) in več kolegijev, na katerih študira okrog 150 bogoslovcev, 360 duhovnikov in 150 redovnikov in laikov z vseh 5 celin. To ogromno delo, ki zahteva veliko finančnih sredstev, je le del obveznosti te kongregacije.

Vsako leto Cerkvam na območjih, ki jih upravlja (tisoč 80 enot), namreč omogoča tudi redno finančno podporo, ki je v veliko primerih glavni ali največji vir vzdrževanja škofije, apostolskega vikariata, prefekture, misijonov sui iuris in drugih enot. Poleg tega kongregacija pošilja letno podporo za vzgojo krajevne duhovščine. S pomočjo kongregacije in drugih misijonskih družb, ki jih podpirajo katoličani z vsega sveta, lahko veliko duhovnikov, bogoslovcev in drugih pastoralnih delavcev študira v Rimu.

Kongregacija za evangelizacijo narodov poleg tega vsako leto vzdržuje projekte pomoči za gradnjo cerkva in pastoralnih ustanov, opismenjevanja, zdravstvenega varstva in bolnišnic, zlasti za otroke in vzgojo, pogosto v najrevnejših predelih na svetu.

Vse te pobude in številne druge začenjajo in usklajujejo papeške misijonske družbe, ki so del te kongregacije. Če pogledamo razmerje med številom osebja in sredstvi, ki so na voljo, zlahka ugotovimo, da so stroški delovanja veliko nižji kakor pri katerikoli drugi mednarodni organizaciji - to pa zaradi neposrednega in zastonjskega sodelovanja škofov, apostolskih nunciatur in katoliških organizacij po vsem svetu.

Financiranje Kongregacije za evangelizacijo narodov

Kongregacija za evangelizacijo narodov pridobiva sredstva v glavnem iz nabirke na svetovno misijonsko nedeljo, ki jo v celoti razdeljujejo papeške misijonske družbe, ter iz dohodka od svojega finančnega premoženja in nepremičnin. Ta dediščina se je v desetletjih izoblikovala iz mnogih donacij dobrotnikov iz vseh slojev, ki so želeli del svojega imetja zapustiti v namene evangelizacije. Učinkovito upravljanje s to dediščino je seveda kompleksna in zahtevna naloga, ki terja nasvete strokovnjakov iz različnih poklicnih okolij in ki so lahko kakor pri vsaki finančni transakciji izpostavljeni napakam ocenjevanja obdavčevanja in nestalnosti na mednarodnem trgu.

Vseeno pa ob prizadevanju za zdravo upravljanje in vedno večji darežljivosti katoličanov ta dediščina nenehno raste. Obenem se je v zadnjih letih postopoma pojavljala zavest, da je potrebno izboljšati donosnost in so bile v ta namen vzpostavljene strukture in procesi za zagotavljanje profesionalnega upravljanja v skladu z najvišjimi standardi.

Namen tega sporočila je, da spomni na istovetnost, vrednot in velik pomen ustanove, ki je bistvenega pomena za Sveti sedež in vso katoliško Cerkev kot odgovor na Jezusovo naročilo: 'Pojdite po vsem svetu in oznanjujte evangelij vsemu stvarstvu' (Mk 16,15). Kongregacija si je pridobila in zasluži podporo vseh katoličanov in tistih, ki jim je mar blagor človeka in njegovega celostnega razvoja.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...