Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Papež podelil palij ljubljanskemu nadškofu metropolitu Antonu Stresu

Cerkev na Slovenskem | 29.06.2010, 14:49 Marta Jerebič

„Lepo pozdravljam romarje iz Slovenije, še posebej ljubljanskega nadškofa in metropolita Antona Stresa, ki je danes prejel palij v znamenje posebne povezanosti z apostolskim sedežem. Vse vas izročam priprošnji svetih apostolov Petra in Pavla ter vas blagoslavljam!“S temi besedami se je papež Benedikt XVI. obrnil na slovenske romarje, ki so na trgu sv. Petra prisluhnili nagovoru pred opoldansko molitvijo Angelovega čaščenja.

Benedikt XVI. je vse vernike povabil k molitvi za 38 nadškofov metropolitov, ki so bili imenovani v zadnjem letu in jim je pri dopoldanski maši v vatikanski baziliki podelil palij, znamenje povezanosti s papežem. Ta obred je po besedah svetega očeta na poseben način povezan s temo svobode. Občestvo z Apostolskim sedežem krajevnim Cerkvam zagotavlja svobodo glede na krajevne, narodne in mednarodne oblasti, ki lahko v določenih primerih ovirajo poslanstvo Cerkve.

„To je očitno v primeru Cerkva, zaznamovanih s preganjanjem, ali pa podvrženim vmešavanju politike ali drugim hudim preizkušnjam. Ni pa nič manj pomembno v primeru skupnosti, ki trpijo zaradi vpliva zavajajočih naukov ali ideoloških in praktičnih teženj, ki so v nasprotju z evangelijem. Palij postane v tem smislu poroštvo svobode, podobno Jezusovemu 'jarmu', ki naj ga po njegovem povabilu vsak vzame na svoje rame.“

Kristjanom v dvatisočletni zgodovini nikoli niso bile prizanešene preizkušnje. V določenih obdobjih in krajih so imele značaj pravega preganjanja. Vendar pa to po besedah svetega očeta kljub trpljenju, ki ga povzročajo, ne predstavlja največjo nevarnost za Cerkev.

„Cerkvi najbolj škoduje to, kar omadežuje vero in krščansko življenje. To krni njeno mistično telo, slabi njeno pričevalno in preroško moč ter zamegljuje lepoto njenega obličja.“

Ekumenska delegacija

Današnje slovesnosti se je, kot vsako leto, udeležila tudi delegacija ekumenskega patriarhata iz Carigrada. Sveti sedež obisk v Istanbulu vrne ob prazniku apostola Andreja, 30. novembra. Delegacija se je že sinoči udeležila tudi slovesnih večernic v rimski baziliki sv. Pavla zunaj obzidja. Sveti oče jo je v avdienco sprejel že včeraj dopoldne, v nagovoru pa je izrazil upanje, da bo katoliško pravoslavni dialog še naprej beležil napredek. Papež je dejal, da bo oktobrska sinoda škofov za Bližnji vzhod velik poudarek namenila ekumenskemu sodelovanju, kar je zapisano že v delovnem dokumentu, ki ga je sveti oče izročil škofom med svojim nedavnim obiskom na Cipru. „Težave, s katerimi se srečujejo kristjani na Bližnjem vzhodu, so v glavnem znane vsem – kristjani so manjšina, ki si želi pristno versko svobodo in mir.“ Papež ob tem dejstvu poudarja nujnost dialoga z islamskimi in judovskimi skupnostmi ter izraža zadovoljstvo, da bo na sinodi prisotna tudi delegacija ekumenskega patriarhata."

Gradbena dela v okolici bazilike sv. Pavla

Papež je po končanem sinočnjem bogoslužju v v baziliki sv. Pavla zunaj obzidja odprl gradbena dela, ki potekajo v baziliki in njeni okolici. V sklopu Pavlovega leta jih je načrtoval nekdanji predstojnik bazilike kardinal Andrea di Montezemolo. Gre za del obširnega načrta obnovitve Pavlove bazilike, med katerimi imajo najpomembnejšo mesto izkopavanja okrog grobnice apostola Pavla, izboljšati pa želijo tudi dostop romarjev v baziliko in bolj poudariti kulturno dediščino bazilike svetega Pavla zunaj obzidja.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Papež in Sveti sedež
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...