Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Piknik pri Mariji Vnebovzeti v Clevelandu, ansambel Bitenc (foto: Tone Ovsenik)
Piknik pri Mariji Vnebovzeti v Clevelandu, ansambel Bitenc

Piknik, nogomet, kulturni vrt

| 25.06.2010, 08:00 Matjaž Merljak

Rojaki v Clevelandu so v minulih dneh skupaj spremljali tekme naše nogometne reprezentance na svetovnem prvenstvu. Kljub izkupičku so ponosni na slovensko reprezentanco, saj so potrdili ime Slovenije v svetu. Imeli pa so tudi piknik na Slovenski pristavi in slovesnost v Slovenskem kulturnem vrtu.

Župnija Marije Vnebovzete je imela svoj vsakoletni piknik na Slovenski pristavi v nedeljo, 13. junija. Dan se je začel s sveto maso, ki jo je daroval župnik Janez Kumše. Obisk pri masi je bil zelo dober , če upoštevamo, da vreme ni bilo preveč naklonjeno. Po sveti maši je bilo na voljo kosilo, ki je vsebovalo dunajski zrezek z vsemi prilogami. Ko se je ura premikala sredi popoldneva, so oblaki odvesljali in napočilo je lepo nedeljsko popoldne. Morda je bil tudi prav zato obisk sijajen. Ljudje so se družili in opazovali otroške igrice in poslušali glasbo iz Slovenije ki jo je predvajal ansambel Bitenc. Vodja ansambla Franci Rejec je poslal pozdrave iz Pristave tudi vam poslušalci Radia Ognjišče.

Piknik pri Mariji Vnebovzeti v Clevelandu 2010
Piknik pri Mariji Vnebovzeti v Clevelandu 2010 © Tone Ovsenik

V torek, 15. junija se je zbrala lepa številka rojakov v Slovenskem društvenem domu v Euclidu, kamor je vabil Slovensko-ameriški kulturni svet na predavanje Generalnega konzula Jurčka Žmauca. Konzul Žmauc nas je seznanil o položaju naših rojakov na Koroškem, kjer je služil predno je prišel k nam v Cleveland. Pojasnil je tudi situacijo doma v Sloveniji po izidu arbitražnega sporazuma in kakšna je sedaj mejna usoda med Slovenijo in Hrvaško.

Vneto smo se pa zbrali rojaki v petek, 18. junija, in spremljali nogometno tekmo med ameriško ekipo in Slovensko. Konzul Jure Žmauc je organiziral dan, da nas je množica, okrog dvesto, skupno navijala za rojake v Južni Afriki v slovenski gostilni v neposredni bližini centra mesta. Navijali smo seveda za obe moštvi, sicer živimo v Ameriki in tako nismo bili niti ne razočarani, ker se je igra končala neodločno, 2:2. Jure Žmauc je bil nadvse vesel nad rezultatom, saj Slovenija ni zgubila. Kot navdušenci, da je Slovenija sploh bila v teh svetovnih tekmah v nogometu, smo si šteli v čast, da smo del te majhne deželice. Rojaka Božo Pust in Metka Zalar sta izrazila vsak svoje mišlenje o igri.

Veselje ob slovenskih nogometaših
Veselje ob slovenskih nogometaših © Tone Ovsenik

Ker je bilo toliko navdušenja za to tekmo v Clevelandu sta si dve televizijski postaji vzeli čas in poslali svoje novinarje in sta obe naredili intervjuje na prizorišču in to predvajali v svojem programu. Gledali smo tudi tekmo v sredo med Slovenijo in Veliko Britanijo. Rezultat te pa je bil za nas malo razočaran, a istočasno smo ponosni na slovensko reprezentanco, saj so ime Slovenije potrdili v svetu in nas morda ne bodo več menjali za Slovake.

Rojaki so navijali za Slovenijo in ZDA
Rojaki so navijali za Slovenijo in ZDA © Tone Ovsenik

Slovenski kulturni vrt v mreži teh v Clevelandu je lepo urejen in odbor skrbi, da se vrača v svelte dni, ko je res cvetel. Obnavljajo se kipi velikih Slovencev, kot npr. kip škofa Baraga je že obnovljen. V petek popoldne, 18. junija, je na novo bil postavljen kip pisatelja Ivana Cankarja. Navzoči smo se zbrali ob 14. uri popoldne, ko je bilo slavnostno odkritje. Predsednik odbora za obnovitev vrta, Rick Jakšič nas je pozdravil in predstavil generalnega konzula Jurčka Žmauca, ki je med drugim tudi omenil svoje veselje nad nogometno tekmo in povabil prek mikrofon Mira Petka, enega od treh poslancev, ki so prišli v našo deželo. Miro Petek je pojasnil pomen tega vrta in vlogo pisatelja Cankarja v naši zgodovini in kaj je vse doprinesel narodu z svojim pisanjem. Po uradnem delu programa se je razvil prijateljski pogovor.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...