Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Veliki oder sveta (foto: ARO)
Veliki oder sveta

Slovensko gledališče v Našem domu San Justo

| 15.06.2010, 08:08 Matjaž Merljak

Gledališka skupina iz Našega doma San Justo je gostovala v Sloveniji in na avstrijskem Koroškem s predstavo Veliki oder sveta. Nocoj jih čaka še zadnji nastop, in sicer v Mestnem gledališču ljubljanskem. Nekaj članov smo povabili v studio, da bi nam povedali več o gledališki dejavnosti.

Gledališka dejavnost se je začela pred ustanovitvijo Slovenskega doma. Imenovala se je Frani oder. Prva predstava je bila leta 1960. Prvi režiser je bil Ivan Oven, najbolj znani je bil Frido Beznik, ki je veliko delal z mladino. Zadnja igra je bila leta 1996, njegovo delo je prevzel Blaž Miklič, ki je bil režiser do 9. maja tega leta, ko je umrl. Ni prireditve brez odrske predstave: od pusta, do silvestrovanja: vmes so obletnice doma, očetovski in materinski dan, spominske proslave, dan državnosti, Slomškove proslave, obletnice ... To je zelo priljubljeno gledališče, režiserji so usposabljali druge, da so prevzeli delo. Letos bo prišlo do ustanovitve stalne gledališke skupine.

 

Veliki oder sveta - predstava v Kranju 16. 6. 2010
Veliki oder sveta - predstava v Kranju 16. 6. 2010 © Matjaž Merljak

Tone Rovan, Ivo Urbančič, Sonja Modic in Marta Urbančič Oblak so povedali, kako in kdaj so se sami pridružili gledališki skupini. Tone igra že dobrih 15 let, Ivo podobno, nekaj časa je zaradi študija prekinil, Sonja je najmlajša in je lani začela z vajami in je prvič igrala ob obletnici doma, Marta pa je dolgoletna članica, pa tudi s prekinitvami, saj je mati pet otrok. Vsi živijo v bližini Našega doma in so že tam rojeni Slovenci. Sodelujejo prostovoljno in so amaterji. Scenografijo za predstave pripravlja Tone Oblak, tudi za to jo je in prav tako za gostovanje, seveda jo je moral prilagoditi.

 

Veliki oder sveta - predstava v Kranju 16. 6. 2010
Veliki oder sveta - predstava v Kranju 16. 6. 2010 © Matjaž Merljak

Pri predstavi Veliki oder sveta nastopa devet igralcev, sicer pa je igralska zasedba Našega doma kar številna. Tone Rovan pojasnjuje, da se za vsako igro pridružijo drugi, nekateri pa ne nastopajo. V zadnjih desetih letih jih je igralo več kot 50. Zasedbe se menjajo, isto pa ostaja sporočilo: vsaka igra ima namreč sporočilo, tudi če je komedija, je v njej nekaj poučnega. Zelo pomembna je izbira besedila, ki se uprizarja na odru. Večkrat se zgodi, da gradiva zmanjka, ker ni primerno za njihov oder.

Veliki oder sveta - predstava v Kranju 16. 6. 2010
Veliki oder sveta - predstava v Kranju 16. 6. 2010 © Matjaž Merljak

Veliki oder sveta so že igrali leta 1998, lani so jo ponovili in nato so se pripravljali za gostovanje v Sloveniji. Vaje imajo najprej enkrat na teden, nato pa vse pogosteje, v zadnjih tednih pred gostovanje so jih imeli trikrat na teden. Pripravljajo se pet ali šest mesecev, igrajo pa enkrat, največ dvakrat. Ritem življenja skupnosti ureja letni koledar, kjer so vsak konec tedna dejavnosti po različnih domovih. Predstavo si ogleda 400-500 ljudi, zdaj pa so nastopili že na šestih amaterskih odrih, v torek jih čaka še nastop na odru profesionalnega gledališča Mestnega gledališča ljubljanskega. Pred tem čutijo veliko odgovornost.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.