Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Romanje bolnikov na Brezjah 2010 (foto: Izidor Šček)
Romanje bolnikov na Brezjah 2010

Video:"Na Brezjah se dogajajo nevidni čudeži!"

Cerkev na Slovenskem | 19.06.2010, 11:22

Na Brezjah se je sklenilo 42. narodno romanje bolnikov, invalidov in starejših, ki ga že vsa leta pripravljajo sodelavci revije Ognjišče. Letos se je v prijetnem vremenu zbralo približno 4000 romarjev.

Osrednji dogodek vsakoletnega romanja je slovesna sveta maša, ki jo je letos ob somaševanju 31 duhovnikov daroval upokojeni ljubljanski nadškof metropolit msgr. Alojz Uran, ki je povedal, da je v romanju videl odmev evharističnega kongresa, sporočilo njegove pridige pa je bilo, da vse pripomore k dobremu tistih, ki Boga ljubijo.

Romanje, ki ga vse od začetka organizira revija Ognjišče, se je v svoji 42-letni zgodovini razvilo v narodni dan bolnikov, ki ga v Cerkvi po svetu sicer obeležujemo na god lurške Matere Božje 11. februarja, v Sloveniji pa tretjo soboto v juniju.

Alojz Uran, nadškof v pokoju: Že kot bogoslovec sem rad pomagal pri izvedbi romanja...

"Imam res lepe spomine na ta romanja, še posebej na romanja, ko sem prevzel vodenje ljudskega petja in to je bilo najlepše, ko smo skupaj prepevali s temi preizkušanimi brati in sestrami!", je pred mašo povedal nadškof v pokoju Alojz Uran.

Med pridigo je posebej poudaril, da se moramo ob mnogih uspehih na različnih področjih, v zadnjih dneh še predvsem uspešnega nastopanja naše nogometne reprezentance,  posebej veseliti tudi zmagovanja "v tekmovanju v človečnosti, dobroti in pomoči drug drugemu".

Nadškof v pokoju Alojz Uran
Nadškof v pokoju Alojz Uran © Izidor Šček

Gorje če bi ta solidarnost, sočutnost ugasnila, je še dodal nadškof Uran. "Vsak dan je dragocen v božjem načrtu, zato poskušajmo vse te trenutke tudi sprejeti kot dar, tako kot zna narava kot dar sprejemati vse dežne kaplje. Danes sprejmimo to življenje, ki nam je podarjeno, ker jutri ne vemo, če bomo še živeli!"

Romanje bolnikov na Brezjah mineva v znamenju sonca
Romanje bolnikov na Brezjah mineva v znamenju sonca © Izidor Šček
Nadškof se je nato ustavil ob razlagi odrešenjskega vidika trpljenja in Jezusov zgled postavil kot merilo našega sprejemanja, kot merilo "logike ljubezni, ki se daruje najmanjšim in najbolj potrebnim...!"

Nadškof Alojz Uran v pogovoru z Matejo F. Novljan
Nadškof Alojz Uran v pogovoru z Matejo F. Novljan © Izidor Šček

Msgr. Franc Bole: Z avtomobilom sem tudi sam vozil invalide na Brezje...

"Še vedno me obdajajo posebni občutki ob spominih na jubilejno 40. romanje pred dvema letoma. Najraje pa se spominjam začetkov romanja, ko smo se zaradi velike udeležbe morali že drugo leto iz bazilike premakniti na trg pred baziliko!" Msgr. Bole je hvaležen tudi vsem prostovoljcem, ki vse od začetkov pomagajo na tem romanju in bolnikom ter invalidom omogočijo lepo doživetje romanja.

Pogovor z msgr Francem Boletom
Pogovor z msgr Francem Boletom © Izidor Šček

Bole priznava, da je bilo najtežje lansko leto, ko je romanje prvič dejansko potekalo v zelo slabem vremenu. "Mati božja nas je preizkušala, koliko smo navezani na zunanje okoliščine in koliko to srečanje res v duhu doživljamo!" se spominja msgr. Franc Bole.

Franci Trstenjak: Tukaj na Brezjah se dogajajo nevidni čudeži!

"Dolge vrste pred spovedniki pričajo, da ljudje romanje povezujejo z sprejemom svetih zakramentov, v prvi vrsti sv. spovedi in sv. obhajila... Nekateri redno hodijo k spovedi za vsak prvi petek... so pa tudi taki, ki jih tukaj na Brezjah nagovori zgled drugih, si rečejo - pa saj tudi mene kliče božja milost, in se odločijo in gredo in so potem nadvse srečni!", je o vlogi spovednikov na romanju povedal naš glavni in odgovorni urednik Franci Trstenjak.

Romanje bolnikov na Brezjah mineva v znamenju sonca
Romanje bolnikov na Brezjah mineva v znamenju sonca © Izidor Šček

Prostovoljci so delili romarjem čaj in kavo
Prostovoljci so delili romarjem čaj in kavo © Izidor Šček
Vabljeni k ogledu fotoutrinkov naši fotogaleriji!

Letos poglobljeno v znamenju evharistije

Letos ima romanje tudi značaj evharističnega dneva za bolnike, invalide in ostarele. Poleg invalidov, bolnikov in starejših, ki jim je v prvi vrsti namenjeno, se romanja udeležujejo tudi njihovi domači in številni prostovoljci, ki pomagajo bolnim in ostarelim romarjem. Delijo jim okrepčilo, poskrbijo za zdravniško pomoč ali priskrbijo duhovnika za spoved in pogovor. Najbolj zvesti pomočniki so skavtska združenja, malteški vitezi, nekatere mladinske veroučne skupine in številni posamezniki. Med mašo se bolnikom na njihovo željo deli tudi zakrament bolniškega maziljenja.

Prostovoljci pripravljajo stole pred baziliko
Prostovoljci pripravljajo stole pred baziliko © Izidor Šček

Bojan deli še zadnja navodila vsem tistim, ki bodo priskočili na pomoč invalidom in bolnim
Bojan deli še zadnja navodila vsem tistim, ki bodo priskočili na pomoč invalidom in bolnim © Izidor Šček

Jutro na Brezjah: Msgr. Franc Bole upa, da ne bo dežnih kapelj

"Jutro na Brezjah je bilo zavito v meglico, sonce si je sem ter tja utrlo pot skozi oblake. Na prizorišču pred cerkvijo so bili prvi pomočniki, ki so brisali stole, pripravljali prizorišče … Prostovoljci bodo pomagali bolnim, invalidom in ostarelim, da bodo tudi oni doživeli Slovenski evharistični kongres, ki nas je v nedeljo združil v Celju. Med njimi so tudi malteški vitezi, ki želijo živeti svoje geslo: »Obramba vere,pomoč ubogim.« In kako je sedaj, pred začetkom naših javljanj in pred molitveno uro? Pred milostno podobo Marije Pomagaj so v molitvi zbrani prvi romarji. Bolniški župnik Miro Šlibar pred kapelico spoveduje romarje, ki so prišli k Mariji pomagaj", je ob 9.00 poročala naša sodelavka Mateja F. Novljan.

Jutranji pogled na trg pred baziliko
Jutranji pogled na trg pred baziliko © Izidor Šček

Romanje bolnikov ena od oblik skrbi za bolne

Vsakoletno romanje na Brezje je le ena od oblik skrbi Cerkve na Slovenskem za bolnike, invalide in ostarele. Ta se kaže z duhovnim oskrbovanjem bolnikov v vseh sedemindvajsetih bolnišnicah in drugih podobnih zavodih, z različnimi cerkvenimi organizacijami in združenji invalidov in bolnikov ter kakorkoli prizadetih. Radio Ognjišče bo mašo neposredno prenašal, da bodo z dogajanjem na Brezjah lahko duhovno povezani tudi tisti, ki bodo zaradi bolezni ali starosti ostali doma oz. v bolnišnicah. Mnoge župnije in pastoralna področja za bolnike in ostarele pripravljajo posebna srečanja. Duhovniki obiskujejo bolnišnice in domove ostarelih ter varovancem nudijo duhovno oskrbo. Po številnih bolnišnicah in domovih za ostarele so v zadnjih letih obnovili ali odprli nove bogoslužne prostore.

Mateja Feltrin Novljan
Prenos z Brezij bo povezovala Mateja Feltrin Novljan, z Izidorjem Ščekom pa bosta poskrbela tudi za video utrinke... © Izidor Šček

Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...