Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc
Papež Benedikt XVI. na Cipru (foto: www.papalvisit.org.cy)
Papež Benedikt XVI. na Cipru | (foto: www.papalvisit.org.cy)

Papežev obisk na Cipru presegel vsa pričakovanja

| 07.06.2010, 14:12 Marta Jerebič

Obisk Benedikta XVI. na Cipru je presegel vsa pričakovanja. Včerajšnje maše se je udeležilo najmanj 10 tisoč ljudi, kar je zelo veliko, glede na to, da je na večinsko pravoslavnem Cipru zgolj 25 tisoč katoličanov. Papež je pri tem evharističnem bogoslužju škofom izročil delovni dokument sinode za Bližnji vzhod, ki bo jeseni v Vatikanu. Zato obisk Cipra ni bilo zgolj apostolsko potovanje, ki se je končalo včeraj, ampak se z njim odpira širša razprava prisotnosti katoliške Cerkve in kristjanov na Bližnjem vzhodu.

Benedikt XVI. je na svojem 16. mednarodnem potovanju na Cipru večkrat pozval k miru in spravi na celotnem Bližnjem vzhodu. Papež zato upa, da bo sinoda škofov, ki bo oktobra potekala v Vatikanu, pritegnila pozornost mednarodne skupnosti do kristjanov na Bližnjem vzhodu, ki trpijo zaradi vere. „Ob tej priložnosti ponavljam svoj poziv k hitrim in usklajenim mednarodnim naporom za razrešitev napetosti na Bližnjem vzhodu, preden bodo konflikti privedli do še večjega prelivanja krvi.“

Delovni dokument sinode za Bližnji vzhod veliko pozornosti namenja medverskemu dialogu, zlasti dialogu z islamom. Odnosi med kristjani in muslimani so pogosto težki predvsem zato, ker muslimani ne ločijo vere in politike. Kot poudarja dokument, je uspeh soobstoja med kristjani in muslimani odvisen od priznavanja verske svobode in človekovih pravic. Kristjani na Bližnjem vzhodu so pogosto žrtve nasilja, zaradi česar so prisiljeni zapuščati to območje. Namen sinode je zato katoliški Cerkvi in kristjanom v tem delu sveta dati moč in spodbudo, da bodo nadaljevali svoje poslanstvo tam, kjer je krščanska vera tudi nastala.

Sicer pa je Benedikt XVI. v Nikoziji, ki jo je ciprski predsednik označil za zadnjo razdeljeno evropsko prestolnico, nakazal 3 konkretne načine, kako je mogoče služiti skupnemu dobremu in politiko očistiti pristranskih interesov, namreč: delovati na osnovi poznavanja dejstev, rušiti zle politične ideologije, ki so povzročile tragedije 20. stoletja in delovati na etičnih načelih naravnega zakona.

 

Papeževo slovo s Cipra, 6. junij 2010

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...