Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Papež na Cipru (foto: www.papalvisit.org.cy)
Papež na Cipru

Drugi dan papeževega obiska na Cipru

| 05.06.2010, 14:02 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. drugi dan svojega obiska na Cipru nadaljuje v prestolnici Nikoziji. Tu se nahaja edina katoliška cerkev latinskega obreda na otoku, stoji pa prav v bližini demarkacijske črte, ki od turškega državnega udara leta 1974 deli severni turški del od južnega grško-ciprskega dela. Sveti oče se bo tako lahko od blizu seznanil s težkimi razmerami, v katerih živi tamkajšnje prebivalstvo. Benedikt XVI. je sicer že včeraj na letalu novinarjem dejal, da na Ciper ne prihaja s političnim sporočilom, ampak verskim, ki bi moral pripraviti duše, da bi postale odprte za mir. Po njegovih besedah namreč ni potrebno narediti samo političnih korakov, ampak je treba najprej pripraviti duše, da jih bodo nato sposobne narediti. V tem duhu je potekalo tudi današnje srečanje s ciprskim predsednikom in nato diplomatskim zborom.

Srečanje s katoličani

Papež Benedikt XVI. se je nato v športnem parku osnovne šole sv. Marona v Nikoziji srečal s katoliško skupnostjo. Katoličani na Cipru predstavljajo le neznatno manjšino. Od 750 tisoč prebivalcev jih je le 25 tisoč, vendar pa so zelo dejavni in uspešni ravno na področju šolstva.  

Papež Benedikt XVI. se je v govoru katoliški skupnosti na Cipru osredotočil na štiri teme. Prva je bila edinost v ljubezni do drugih kristjanov. Ciprski katoličani lahko glede na okoliščine osebno prispevajo k izgradnji večje krščanske edinosti v vsakdanjem življenju. Druga tema je bila medverski dialog, kar je še posebej pomembno, saj severni del ciprskega otoka večinoma naseljujejo turški muslimani. Glede tega je papež dejal: »Samo s potrpežljivim delom je mogoče graditi vzajemno zaupanje, premostiti breme zgodovine ter najti v političnih in kulturnih razlikah med ljudmi spodbudo za delo za globlje razumevanje. Pozivam vas, da pomagate ustvariti tako medsebojno zaupanje med kristjani in nekristjani kot temelj za izgradnjo trajnega miru in sožitja med narodi različnih ver, političnih regij in kulturnega ozadja«. Zadnji dve temi, ki ju je omenil Benedikt XVI. pa sta obravnavali prenovljeno zavest o potrebi po dobrih, svetih in dobro izoblikovanih duhovnikih ter katoliške šole, ki tudi na Cipru »s prizadevanjem za nadpovprečnost v vzgoji potrpežljivo služijo dobremu celotne skupnosti«.

Srečanje s pravoslavnim nadškofom

Večina prebivalcev v Republiki Ciper je pravoslavne vere in papeža pravzaprav ne pozna. Kljub temu pa za njegov obisk med njimi vlada veliko zanimanje. Sicer so odnosi med katoličani in pravoslavnimi zelo dobri, zato je v takem vzdužju potekalo tudi današnje srečanje med Benediktom XVI. in ciprskim pravoslavnim nadškofom Krizostomom II.

Sveti oče je se Krizostomu II. zahvalil za gostoljubje, ki ga je Ciprska Cerkev pokazala lani, ko se je tu sestala Mešana mednarodna komisija za teološki dialog. Poudaril je njeno jasnost in odprtost v delu za dialog, katerega cilj je »vzpostavitev polne in vidne edinosti med vzhodnimi in zahodnimi Cerkvami«. Papež se je pridružil nadškofu v molitvi za to, da bi Ciprčani našli modrost in moč za pravično razrešitev sporov, prizadevanje za mir in spravo ter izgradnjo take družbe, ki jo bo odlikovalo spoštovanje pravic, vključno z neodtujljivima pravicama do svobode vesti in verovanja. Na koncu pa je Benedikt XVI. omenil še, da lahko krščanske skupnosti na Cipru najdejo najbolj plodno področje ekumenskega sodelovanja v molitvi in sodelovanju za mir, spravo in stabilnost Svete dežele, kamor tradicionalno prištevamo tudi Ciper.

Papež Benedikt XVI. bo čez uro in pol v cerkvi Svetega Križa v Nikoziji daroval mašo z duhovniki, redovniki, diakoni, katehisti in predstavniki cerkvenih gibanj. Jutri, zadnji dan obiska, bo med mašo v nikozijski športni palači škofom predal delovni dokument sinode za Bližnji vzhod. Popoldne bo obiskal še maronitsko katedralo. Poslovilna slovesnost bo potekala v Larnaki, v Vatikan pa se bo vrnil nekaj po 21. uri.

 

 

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...