Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež na Cipru (foto: www.papalvisit.org.cy)
Papež na Cipru

Papež: Cerkev na Cipru je most med Vzhodom in Zahodom

Cerkev po svetu | 04.06.2010, 17:54 Petra Stopar

Papež Benedikt XVI. je popoldne prispel na tridnevni obisk Cipra. Že ob prihodu je poudaril, da prihaja kot romar po sledeh Pavla in Barnabe ter se zavzel za rešitev težav tega razdeljenega sredozemskega otoka s pomočjo mednarodne skupnosti. Zatem pa se je sveti oče odpravil na ekumensko srečanje.

»Želim vam obilo milosti in miru. Z velikim veseljem pozdravljam vse vas, ki predstavljate krščanske skupnosti na Cipru.« S temi besedami je papež nagovoril zbrane katoličane in pravoslavne na arheološkem najdišču cerkve Agia Kyriaki v Pafosu, kjer je potekala ekumenska slovesnost. Sveti oče je v začetku nagovora spomnil, da je bil Ciper prva postaja Pavlovih učencev, Kristusa pa sta tam oznanjala tudi Barnaba in Marko. Prav iz Pafosa se je evangelij začel širiti po celotnem rimskem imperiju.

Zatem pa je papež spregovoril o pomenu resničnega občestva med cerkvami. Povabil je k skupnemu zavzemanju, da bi prišli do polne edinosti. »Cerkveno občestvo v apostolski veri«, je dejal sveti oče, »je dar in hkrati poslanstvo«. Kot Pavel in Barnaba smo namreč vsi kristjani preko krsta poklicani pričevati za Vstalega Gospoda ter za njegov evangelij sprave, usmiljenja in miru.

Cerkvi na poti bratskega sodelovanja

Sinoda za Bližnji Vzhod, ki bo potekala oktobra, bo zato po njegovih besedah priložnost za razmislek o pomembni vlogi kristjanov na tem območju; opogumila jih bo v njihovem pričevanju za evangelij in jim pomagala spodbujati dialog med kristjani. V znamenje te želje bodo na sinodi sodelovali tudi predstavniki drugih cerkva, ki živijo na Bližnjem vzhodu.

Cerkev na Cipru je po papeževih besedah kot nekakšen most med Vzhodom in Zahodom, saj je veliko prispevala k spravi. Čeprav pot, ki je pred nami, ne bo lahka, je še dejal papež, pa sta tako Katoliška kot Pravoslavna cerkev pripravljene iti naprej po poti dialoga in bratskega sodelovanja.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...