Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Papež začel obisk na Cipru

| 04.06.2010, 15:06 Marta Jerebič

Papež je začel 3-dnevni obisk na Cipru, kjer se bo srečal s katoličani in pravoslavnimi. Glavni dogodek njegovega 16. mednarodnega potovanja bo potekal v nedeljo v ciprski prestolnici Nikoziji, ko bo škofom predal delovni dokument sinode za Bližnji vzhod.

Benedikt XVI. je prvi papež, ki je obiskal ta otok. Na njegovo potovanje pa je padla senca včerajšnjega uboja apostolskega vikarja za Anatolijo in predsednika turške škofovske konference, msgr. Luigija Padoveseja. Sveti oče je že na letalu na novinarsko vprašanje v zvezi s tem odgovoril, da ta umor ne sme na noben način zamračiti dialoga z islamom. Dejstvo je, da ne gre za umor iz političnih ali verskih razlogov in ga zato po papeževih besedah ne moremo pripisati Turčiji ali Turkom. Glede izraelskega napada na ladje s humanitarno pomočjo za Gazo pa je vse strani povabil k strpnosti in pogumu, da začnejo znova. Vsi ti dogodki zadnjih dni pričujejo, kako je nujno potrebna solidarnost s katoličani na Bližnjem vzhodu, kar je papež poudaril v nagovoru ob prihodu na Ciper.

Izrazil je prepričanje, da imajo katoličani na Bližnjem vzhodu nezamenljivo vlogo pri zagotavljanju miru in sprave narodov. Prav včerajšnji uboj predsednika turške škofovske konference kaže na težke razmere, v katerih živijo katoličani v tem delu sveta. Papež se torej eno leto po obisku v Sveti deželi vrača na posebej nemirno območje. Zato je tudi v luči razdeljenosti ciprskega otoka na severni turški del in južni grški del blagoslovil in posadil oljko, simbol miru.

„Bog blagoslovi Ciprčane.“ Benedikt XVI. je v uvodnem pozdravu poudaril, da se Ciper nahaja na križpotju kultur in ver. Za seboj ima dolgo in bleščečo zgodovino, ki še danes vpliva na življenje v državi. Izpostavil je vstop Republike Ciper v Evropsko unijo. Kot je znano, je v njej le južni del otoka, ne pa tudi severni turški del. Zato so posebej pomenljive naslednje papeževe besede: „Ljubezen vaše domovine in družin ter želja po složnem življenju s sosedi naj vas pod zavetjem vsemogočnega Boga navdihujeta, da boste potrpežljivo rešili probleme, ki jih glede prihodnosti otoka delite z mednarodno skupnostjo.“

Naj spomnimo, da je papež na obisku v večinsko pravoslavni državi. „Po sledeh naših skupnih očetov v veri, svetih Pavla in Barnabe, sem med vas prišel kot romar“, je dejal Benedikt XVI. in poudaril namen, da majhno katoliško skupnost potrdi v veri in jih spodbudi k dejavnemu življenju v družbi.

Kot je znano, bo osrednji dogodek obiska Benedikta XVI. na Cipru v nedeljo, ko bo škofom predal delovni dokument sinode za Bližnji vzhod, ki bo jeseni v Rimu. To izredno zasedanje bo preučilo predvsem izzive, s katerimi se katoličani soočajo v tem delu sveta.

Na arheološkem najdišču cerkve Agia Kyriaki v Pafosu je nato potekala ekumenska slovesnost. Tam stoji tudi steber, na katerega naj bi po izročilu privezali sv. Pavla in ga prebičali.

 

Nikozijci pričakujejo papeža

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.