Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole

Pojasnilo Apostolske nunciature v Sloveniji

Cerkev na Slovenskem | 29.05.2010, 07:16

Glede na nekatere enostranske in netočne interpretacije govora papeža Benedikta XVI., s katerim je 11. januarja nagovoril diplomatski zbor, je Apostolska nunciatura v Sloveniji objavila posebno pojasnilo. Papež je zbranim diplomatom izrazil veselje nad doseženim dogovorom med Hrvaško in Slovenijo, da se glede njune morske in kopenske meje poslužita arbitraže.

Nuncij v Sloveniji nadškof Santos Abrill y Castello še poudarja, da papež ni imel namena stopiti v posamezne tehnične podrobnosti oziroma se opredeliti do vprašanja komu zaupati arbitražo. Sveti oče tudi ni nameraval posegati v način sprejemanja arbitražnega sporazuma, ki sta ga podpisali obe strani. Vsekakor pa ni namigoval na referendum ali na odločitve preko parlamenta. To je bilo popolnoma prepuščeno strankama, je še zapisal nuncij.

Tekst nunciature:

Pojasnilo Apostolske nunciature v Sloveniji glede stališč Apostolskega sedeža o reševanju meje med Slovenijo in Hrvaško

Glede na nekatere enostranske in netočne interpretacije govora papeža Benedikta XVI., s katerim je 11. januarja 2010 nagovoril diplomatski zbor, akreditiran pri Svetem sedežu, želi Apostolska nunciatura v Sloveniji dati naslednje pojasnilo:

Papež je zbranim diplomatom dejal: »Plus près de nous, je me réjouis de l’entente conclue entre la Croatie et la Slovénie à propos de l’arbitrage relatif à leur frontière maritime et terrestre«.

1. V navedenem besedilu je papež izrazil veselje nad doseženim dogovorom med Hrvaško in Slovenijo, da se glede njune morske in kopenske meje poslužita arbitraže.
2. Papež je izrazil zadovoljstvo nad namenom reševanja spora med dvema državama z arbitražo.
3. Papež ni imel namena stopiti v posamezne tehnične podrobnosti oziroma se opredeliti do vprašanja komu zaupati arbitražo.
4. Papež ni imel namena posegati v način sprejemanja arbitražnega sporazuma, ki sta ga podpisali obe strani.
5. Papež Benedikt XVI. ni imel namena namigovati na referendum ali na odločitve preko parlamenta. To je bilo popolnoma prepuščeno strankama.
6. V luči teh stališč je bila pripravljena tudi izjava Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci z dne 25. maja 2010, z naslovom Mir je sad pravičnosti.


Santos Abril y Castellò
apostolski nuncij v Sloveniji

Mir je sad pravičnosti - Izjava Komisije pravičnost in mir pri SŠK o arbitražnem sporazumu

Katoliška Cerkev na Slovenskem si je v dolgotrajnem obdobju urejanja meje med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško na kopnem in na morju vedno prizadevala, da bi tudi v nastali situaciji oba naroda ohranila tradicionalno dobrososedske odnose, prijateljsko sodelovanje in vzajemno sožitje. Stoletno dobro sosedstvo in medsebojno spoštovanje so neprecenljive vrednote, ki jih je potrebno varovati in ohranjati tudi v času, ko gre za vprašanje urejanja meje.

Katoliška Cerkev se zaveda, da ni v njeni pristojnosti odločanje o zadevah, ki so stvar meddržavnih dogovorov. »Ni naloga Cerkve, da sama politično uveljavi pravičnost; želi pa služiti oblikovanju vesti na področju politike in prispevati k temu, da raste spoznanje za prave zahteve pravičnosti …,« pravi papež Benedikt XVI. (Bog je Ljubezen, 28). Zato želimo prispevati k spoštovanju resnice o zgodovinskih dejstvih, k poštenju in strpnosti v izjavah ter javnih nastopih, predvsem pa k spoznanju »za prave zahteve pravičnosti« tudi pri določanju meje. Pri tem opozarjamo na dejstvo, da je za Republiko Slovenijo izhod na odprto morje vitalnega pomena in ga lahko izgubi, medtem ko za Republiko Hrvaško te nevarnosti ni.

Razumljivo je, da Katoliška Cerkev pozdravlja vsak napredek v sporazumnem in mirnem reševanju sporov, vendar se pri tem zaveda svetopisemskega načela, ki ga je močno poudarjal tudi papež Pavel VI.: »Opus iustitiae pax.« (Mir je sad pravičnosti, prim. Iz 32,17). Ko si prizadevamo za mirno sožitje in prijateljstvo med narodoma, se zavedamo, da ju bo mogoče ohraniti in razvijati le, če bo meja, ki jo je treba določiti, pravična in se zaradi nje noben narod ne bo čutil izigranega.

Lahko se vprašamo, ali bi ne bilo bolje, da bi politiki nase prevzeli odgovornost, ki jim je bila zaupana na volitvah, in bi o arbitražnem sporazumu dokončno odločili v Državnem zboru Republike Slovenije. V tem trenutku je to prepuščeno odločanju državljanov na referendumu. Državljani moramo torej to odgovornost vzeti nase. Referenduma se moramo udeležiti in glasovati odgovorno. Komisija Pravičnost in mir pri SŠK poziva glasila, ki oblikujejo javno mnenje, naj bodo v svojem poročanju nepristranska in naj volivkam in volivcem pošteno posredujejo različna mnenja in argumente. Tokrat gre za preveč pomembne nacionalne interese, da bi jih kdor koli smel podrediti političnim koristim. Volivke in volivce pa Komisija vabi, naj si oblikujejo utemeljeno in razumno stališče ter glasujejo preudarno in odgovorno za to, da bomo lahko prišli do pravične meje. Samo pravična meja bo tudi zagotavljala trajno mirno sožitje in sodelovanje med narodoma.

msgr. dr. Anton Stres
ljubljanski nadškof metropolit
predsednik Komisije Pravičnost in mir pri SŠK
Cerkev na Slovenskem, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...