Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Fatima (foto: Wikipedia)
Fatima

Papež bo obiskal Fatimo

Cerkev po svetu | 10.05.2010, 14:50

Papež Benedikt XVI. bo jutri malo pred deveto uro zjutraj odpotoval na Portugalsko, v Lizboni pa bo pristal ob 11-ih dopoldne. Po sprejemu pri predsedniku države, sveti maši ob 50. obletnici ustanovitve svetišča Kristusa Kralja in srečanjem s predstavniki iz sveta kulture, se bo v sredo odpravil v Fatimo.

13. maja, na sam praznik Vnebohoda, bo daroval slovesno sveto mašo v Marijinem svetišču ob deseti obletnici beatifikacije fatimskih vidcev. To bo papeževo 15. mednarodno potovanje.

Ratzinger tesno povezan s Fatimo

Nekdanji prefekt kongregacije za svetnike kardinal José Saraiva Martins, je za Radio Vatikan spregovoril o povezavi med Fatimo in Benediktom XVI. Benedikt XVI. je še kot kardinal Ratzinger v Fatimi vodil svetovno romanje, na katerem se je zbralo več sto tisoč vernikov. Kasneje je na temo prikazovanj pripravil konferenco, ki je potekala na sedežu katoliške univerze v Portu. Pomemben prispevek pa je dal tudi pri razkritju tretjega dela fatimske skrivnosti. Kardinal Martins o tem takole pripoveduje: „Tesne vezi povezujejo Benedikta XVI. in Fatimo. Treba je namreč povedati, da je prav kardinal Ratzinger za objavo pripravil zadnji del fatimske skrivnosti, ki so jo prebrali ob koncu svete maše, med katero sta bila za blažena razglašena Jacinta in Frančišek.“ Takrat je bil Joseph Ratzinger prefekt Kongregacije za nauk vere.

Fatimska skrivnost tudi za današnji čas

O tem pa je več spregovoril tudi tiskovni predstavnik Svetega sedeža p. Federico Lombardi. Papež Janez Pavel II. je želel, da se tretja skrivnost objavi prav na prehodu tisočletja, ki so ga zaznamovale mnoge bolečine. Fatimske skrivnosti so namreč omogočile duhovni in jasen pogled na vse te dogodke. „In kaj nam lahko danes, ko so vsi ti dogodki že za nami, sporoči fatimska skrivnost?, se je vprašal p. Lombardi. Ob tem je takole povzel besede takratnega kardinala Ratzingerja: „Delovanje Boga, Gospoda zgodovine, in soodgovornost človeka, v njegovi dramatični in plodni svobodi, sta dva temelja, na katerih se gradi zgodovina človeštva. Marija, ki se je prikazala v Fatimi, v nas znova oživlja te pozabljene vrednote, to človekovo prihodnost v Bogu. Potrebujemo jasen in nedolžen pogled, da bi znali razbrati pot novega tisočletja ter razumeti njegova tveganja in pravo upanje“, je še dejal p. Lombardi.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.