Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Tanja DominkoTanja Dominko

Naš gost: Zlatarski mojster Christoper Steidl Porenta

Oddaje | 17.04.2010, 19:00

Gost osrednje sobotne oddaje 17. aprila je bil na Radiu Ognjišče unikatni zlatar, srebro kovač, restavrator, skratka velik umetnik, Christoph Steidl Porenta.

Je rojen na bavarskem, v prestolnici Munchen. V Slovenijo ga je pripeljala ljubezen. Spoznal je Slovenko Evo, se z njo poročil in zdaj živi v gorenjski vasici blizu Preddvora že skoraj dve desetletji. Zlatarskega poklica se je učil v benediktinskem samostanu blizu Würzburga in je komaj vedel, kaj je prosti čas, saj ga je zlatarstvo tako prevzelo, da se mu je povsem posvečal. Po dolgih in z delom prežetih letih učenja in izpopolnjevanja zlatarskega poklica ga je lepota in zaljubljeno srce pripeljalo v Slovenijo. Zlatarski atelje ima na Rimski ulici v v Ljubljani. Vreden je ogleda, saj je v njem vedno razstavljenih nekaj unikatnih izdelkov zlatarskega mojstra Christopherja Steidla Porente. Pogled v edinstveni atelje nam odprejo že velika izložbena okna, skozi katera ozremo tudi mojstra pri delu, na ramenu katerega sedi velik, črn in nemirni krokar. Z mojstrom Christopherjem sta skoraj nerazdružljiva. Z njim prihaja na delo in mu v ateljeju v dolgih delovnih dneh dela družbo.

Krokar - družabnik v dolgih delovnih urah

V pogovoru nam je zlatarski mojster razkril, da so krokarji zelo inteligentne živali, igrive in navihane. S kotičkom očesa mora vedno slediti krokarjevim gibom. V ateljeju z dragocenimi predmeti je seveda tovrstna opreznost nujna. Pa vseeno, Christopherjev Orhan, tako je ime krokarju, je poseben, udomačen in že skoraj 12 let član družine.

Navdušen nad Slovenijo

To pa ni edino, kar vzbuja zanimanje v zlatarski delavnici Christopherja Steidla Porente. Le malokdo ostane brezbrižen ob velikih umetninah, ki se bleščijo, ampak ob prvem stiku začutimo tudi Christopherjevo odprto in velikodušno srce. Kljub delu in predvsem zbranosti, ki ga zahteva zlatarski poklic, si vzame čas za vsakega obiskovalca. Vesel je tudi tistih, ki stopijo k njemu brez namenov po nakupu. Rad pokaže svoja dela in je vesel iskrenega zanimanja za unikatne stvaritve zlatarske obrti.

Simpatična je tudi njegova slovenščina. Skoraj nismo verjeli, ko je dejal, da se je je največ naučil, vsaj tistih prvih osnovnih povedi, ob poslušanju radia. Slovenija mu je zelo všeč in danes ga nič ne bi pripravilo k vrnitvi v Nemčijo. Prav lepa in neokrnjena narava je eden glavnih navdihov Christopherjevega ustvarjanja.

Ta kratek zapis o velikem mojstru je povabilo k poslušanju pogovora z njim v oddaji „Naš gost“.

Oddaje
s. Lidija Ema Vučina (photo: notredamke.rkc.si) s. Lidija Ema Vučina (photo: notredamke.rkc.si)

Sestra Lidija, zbogom in hvala!

V Novem mestu se bodo danes poslovili od šolske sestre de Notre Dame in zveste glasnice Radia Ognjišče s. Lidije Eme Vučina. Daritev svojega življenja je sklenila v 89. letu starosti in 58. letu ...

Marijin kip na Crnici - Medžugorje (photo: Marjana Debevec) Marijin kip na Crnici - Medžugorje (photo: Marjana Debevec)

Lahko še izprosimo mir?

V Medžugorju bodo nocoj sklenili posebno devetdnevnico z rožnim vencem za mir. Vidkinja Marija Pavlović je namreč dejala, da ji je to naročila Kraljica miru. Kaj lahko katoličani in vse verske ...

Hoja na goro (photo: s. Martina Štemberger) Hoja na goro (photo: s. Martina Štemberger)

Sedem jih je odgovorilo: Tukaj sem, pošlji mene!

Kako se rodi duhovnik? Kako Jezus danes kliče mlade može, da bi hodili za Njim? Je težko dati pritrdilni odgovor? Kaj radi počnejo, ko niso v službi? Letos se Slovenci veselimo sedmih ...

Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana) Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana)

Slovenci odlični pri varčevanju z energijo

Agencija za energijo je objavila, da smo po začasnih podatkih v Sloveniji lani dosegli 2296 gigavatnih ur prihrankov energije pri končnih porabnikih, kar je bistveno več, kot je zahtevano. ...