Slavi Košir
Jakob Čuk
Tanja Dominko

Kaj je za rdečino, v katero je ovit Bangkok

08.04.2010, 15:18

Tajska prestolnica je že skoraj mesec dni zavita v rdečo barvo. Ulice Bangkoka polnijo protestniki v rdečih srajcah, ki zahtevajo odstop vlade Abhisita Vedžadžive in razpis predčasnih volitev. Kot poudarjajo, bodo vztrajali, dokler tega ne bodo dosegli.

Rdečesrajčniki, kot jim pravijo, so podporniki odstavljenega premierja Taksina Šinavatre. Med drugim so zasedli številne ulice in nakupovalno središče, odpravili pa so se tudi na sedež tajske volilne komisije. Tam so zahtevali sestanek z njenimi člani v zvezi s preiskavo o domnevnih nepravilnostih, ki se nanašajo na Demokratsko stranko Abhisita. Protestniki namreč komisijo obtožujejo, da jo zavira. Do izgredov ni prišlo, sedež komisije pa so zapustili, ko jim je ta obljubila, da jih bo z izsledki preiskave seznanila v kratkem. Rdečesrajčniki v velikem številu protestirajo tudi v bližini vladnega poslopja, vdrli pa so celo v tajski parlament. Vlada bo zato skušala doseči sodno prepoved protestov, saj naj bi povzročili zastoje v prometu in izgubo prihodkov v višini več milijonov dolarjev.

Sprti strani sta se sicer sešli na pogovorih, ki pa so se končali brez kakršnih koli rešitev. Premier je namreč protestnikom, ki zdajšnji vladi očitajo, da zanemarja revne ter da je elitistična in nedemokratična, ponudil, da volitve razpiše konec leta. A ti so ponudbo zavrnili in vnovič zahtevali njihovo takojšno izvedbo.

V jedru nemirov je strmoglavljenje Taksina Šinavatre

V jedru večletnih političnih nemirov je strmoglavljenje Taksina, ki je tajsko vlado vodil med letoma 2001 in 2006, z državnim udarom. Čeprav živi v izgnanstvu, večinoma v Dubaju, še vedno uživa veliko podpore, predvsem pri revnejšem prebivalstvu, ki prihaja večinoma s podeželja. V njem vidijo politika, ki je s svojimi liberalnimi reformami prinesel resnične spremembe v državi. Njegovi nasprotniki, ki so oblečeni v rumene srajce, ga imajo po drugi strani za navadnega avtokrata in lakaja kapitalizma. Konec februarja je vrhovno sodišče Taksinu odvzelo del premoženja v vrednosti 1,4 milijarde dolarjev. Obtožilo ga je zlorabe položaja, ko je prikrival lastništvo delnic v družinskem telekomunikacijskem podjetju, ki je poslovalo z državo, sam pa je sprejemal odločitve, ki so koristile njegovemu podjetju.

Njegovi podporniki so v preteklem letu pripravili številna politična in izobraževalna zasedanja ter shode v večjih krajih po državi. Jezijo jih predvsem dvojna merila zdajšnje vlade. Med drugim opozarjajo na to, da jo sestavljajo posamezniki, ki ne spoštujejo prava, a zato niso kaznovani. Aprila 2009 so med drugim vdrli na prizorišče vrha Združenja držav jugovzhodne Azije in preprečili srečanje.

Abhisit se je po tokratnih protestih znašel pod čedalje hujšim pritiskom bangkoške elite in srednjega razreda ter nekaterih predstavnikov lastne vlade, da ustavi množične proteste. Do zdaj se je izogibal pretirani uporabi sile. A pojavlja se skrb, da bi lahko politična kriza negativno vplivalo na to drugo največje tržišče jugovzhodne Azije.

Protestniki: Želimo doseči temeljite družbene spremembe

Analitiki pravijo, da politična kriza na Tajskem presega strmoglavljenje Taksina in da rdečesrajčniki protestirajo predvsem zato, ker želijo opozoriti, kako malo besede imajo pravzaprav navadni ljudje pri izbiri oblasti. Provladni mediji sicer dajejo vtis, da gre za navadno drhal, ki se za dosego svojih ciljev zateka k uporabi nasilja. A voditelji rdečesrajčnikov poudarjajo, da je njihovo gibanje veliko več kot en človek in njegov denar, naučili pa so se tudi, da lahko več dosežejo z mirnimi protesti. Res je, da jih veliko podpira Taksina, a bistvo je, da želijo doseči temeljite družbene spremembe. Kot pravijo, vsak glas šteje, Tajska pa se mora otresti zdajšnjega sistema, ki ga obvladujeta elita in vojska. Ta izziv pa je po prepričanju mnogih precej težak.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Komentarji

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Državni zbor (photo: Rok Mihevc) Državni zbor (photo: Rok Mihevc)

Čakš o »visečih« glasovih v državnem zboru

Prihodnji teden bo politično zelo pester. Poslanci bodo glasovali o razrešitvi predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča in tudi o ustavni obtožbi predsednika vlade Janeza Janše. Nas, pri katerem ...

Rajko Štefanič (photo: Milan Skledar ) Rajko Štefanič (photo: Milan Skledar )

Poslovil se je Rajko Štefanič (1947 - 2021)

V dopolnjenem 75. letu se je po hudi bolezni poslovil Rajko Štefanič, kmet in gostilničar iz Zupančičevega hrama v Dragatušu, dolgoletni predsednik Zveze lastnikov gozdov Slovenije, ki si je ...