Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Sveti sedež objavil smernice za boj proti zlorabam otrok

| 12.04.2010, 20:01

Sveti sedež je objavil navodila za razumevanje postopkov v primerih spolnih zlorab otrok, ki jih je že leta 2003 pripravila Kongregacija za nauk vere. Navodila temeljijo na papeževem dekretu Motu proprio iz leta 2001 in na kanonskem pravu, bila pa naj bi v pomoč laikom in tistim, ki ne poznajo kanonskega prava. Temelj za ta dekret je bil dokument omenjene kongregacije, ki jo je takrat vodil sedanji papež, takrat kardinal Joseph Ratzinger.

Že Janez Pavel II. odredil, da je treba zlorabe prijaviti

Janez Pavel II. je v omenjenem dekretu odredil, da morajo škofi pedofilske duhovnike prijaviti in jim takoj preprečiti vsakršen stik z mladoletniki. Smernice med drugim določajo, da za zlorabe otrok s strani duhovnikov velja zakonodaja države, v kateri je prišlo do zločina. Cerkev pa mora oblasti o zlorabah obvestiti.

Navodila razlagajo postopke na ravni lokalnih škofij v primeru spolnih zlorab s strani duhovnikov. Če se obtožba zdi resnična, se primer prenese na Kongregacijo za nauk vere. V prvi fazi, ko postopek še ni zaključen, lahko škof določi previdnostne ukrepe, da bi obvaroval skupnost, vključno z žrtvami in omejiti dejavnost kateregakoli duhovnika v škofiji.

Papež lahko duhovnika tudi "laicizira"

Dokument našteva tudi postopke, ki jih določa Kongregacija. Med njimi je kazen s strani lokalnega cerkvenega sodišča, možnost ovadbe primerov zlorab neposredno svetemu očetu. Papež lahko pri hujših zločinih, to je v primeru obsodbe duhovnika zaradi zlorabe otrok na civilnem sodišču, tega duhovnika brez cerkvenega procesa odpusti iz duhovniške službe oz. ga laicizira. Dokument tudi poudarja, da zlorabe ne smejo nikoli zastarati. Škof pa lahko duhovniku, ki prizna krivdo in se pokesa, dovoli življenje v molitvi in pokori, prepove pa mu javno delovanje.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...