Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Krsta poljskega predsednika (foto: www.prezydent.pl)
Krsta poljskega predsednika

Je poljski predsednik Kacynski slutil svoj odhod?

Svet | 12.04.2010, 12:52

To se v teh dneh, ko je dežela zavita v žalost, sprašujejo Poljaki. “V petek je poljski predsednik Lech Kacynski opravil sveto spoved, saj je rekel, da mora v Katinu prejeti sveto obhajilo. Mnogim je povedal, kako zelo se veseli tega obiska in toda morda je slutil, da bo nekaj narobe,“ nam je povedal dr. Lojze Oberstar, Rektor semenišča Odrešenikove matere v Varšavi.

V nedeljo popoldne so po vsej državi darovali svete maše za umrle v nesreči: „To je narodna tragedija,“ je dejal dr. Oberstar. Na letalu je bila tudi ekumenska delegacija, v nesreči je umrlo 10 duhovnikov, med njimi sta bila tudi vojaški škof in rektor katoliške univerze. Varšavski nadškof Stanislaw Dziwsz je nedeljski pri sveti maši rekel, da ta nesreča predstavlja narodne duhovne vaje, saj v vsem tednu ljudje veliko molijo.

Tudi dr. Oberstar je povedal, da Poljaki v vseh znamenjih iščejo tolažbo: „Resnica o Katinu je prišla končno na dan. Nesreča se je zgodila dan pred nedeljo Božjega usmiljenja in teden dni po peti obletnici smrti papeža Janeza Pavla II. Poljaki to vidijo kot znamenje upanja, ker je Bog resnično usmiljen, in žalujejo zelo dostojanstveno. Veliko molijo, tudi mediji so umirjeni, prinašajo pa veliko besed upanja.“ Tudi odnosi med Rusijo in Poljsko bodo mogoče po tej tragediji boljši. Prav včeraj so namreč v Rusiji prvič pokazali film o Katinu in s tem odprli pot resnici.

Svet
Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE) Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE)

Vesela novica iz Svete dežele #foto

Barvno okno s podobo Marije Pomagaj, ki ga je za baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu izdelal Lojze Čemažar, je zdaj varno nameščeno.

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...