Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Najsvetejše v radijski kapeli (foto: ARO)
Najsvetejše v radijski kapeli

Popoldne v ljubljanski stolnici sklep petega radijskega misijona

Cerkev na Slovenskem | 27.03.2010, 01:55

Z molitveno uro in slovesno sveto mašo se bo danes popoldne ob 15. uri v ljubljanski stolnici svetega Nikolaja sklenil peti radijski misijon, ki so ga pod naslovom „To delajte v moj spomin“, od nedelje 21. marca vodili slovenski škofje. Somaševanje bo vodil predsednik Slovenske škofovske konference in ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres.

Radijski misijon 2010 je bil v znamenju pričakovanja Slovenskega evharističnega kongresa, ki bo 13. junija v Celju. Prav zato so škofje razmišljali o temah povezanih s sveto evharistijo – od Gospodovega dne, do spovedi, o vlogi duhovnika, laika in tudi o duhovnih poklicih. V studiu so se nam pridružili poleg ljubljanskega nadškofa še mariborski nadškof metropolit msgr. dr. Franc Kramberger, mariborski nadškof pomočnik msgr. dr. Marjan Turnšek, murskosoboški škof msgr. Peter Štumpf, novomeški škof msgr. Andrej Glavan, koprski škof msgr. Metod Pirih, pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik, pomožni škof msgr. dr. Jurij Bizjak in škof msgr. Jožef Smej.

To je bil za škofe en čudovit izziv

Ob sklepu misijona je glavni in odgovorni urednik Radia Ognjišče Franci Trstenjak dejal, da je s petim radijskim misijonom zadovoljen. „Srčno si želim, da bi semena, ki so bila položena v teh dneh obrodila bogate sadove. V nekaterih kot stoteren, v drugih kot šestdeseteren, v nekaterih pa tudi samo trideseteren, samo da poženejo sadovi, saj po teh sadovih bo tudi naša Slovenija postala drugačna, duhovno močnejša, prenovljena, poživljena, predvsem pa da bi se v vseh nas katoličanih pomnožila ta zavest, da je biti lepo Jezusov učenec in da je potrebno na vsakem koraku z jasno besedo povedati, kdo in kaj si,“ je povedal Trstenjak, ki je na vprašanje, kaj so o misijonu povedali škofje dejal: „Imam občutek, da so bili škofje zelo zadovoljni, na nek način tudi presenečeni, če jih je morda v začetku navdajal strah pred radijskim mikrofonom, so po končanem pogovoru rekli, da ni tako hudo, kot so mislili. Torej je bil to tudi za škofe en čudovit izziv. Pri tem pa spoznali, da so mediji še kako pomembni, saj se ponavlja misel, da če bi Jezus danes živel ali pa kdo od apostolov, bi si zagotovo v prvi vrsti poslužil medijev, še posebej radijskega medija in bi preko radijskih valov oznanil veselo sporočilo.“

Radijski misijoni so dobra zamisel

Ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres pa je ob sklepu misijona dejal, da je bil ta glede na odmeve uspešen. „Sedaj pa je pred nami to, da vse to kar smo slišali uresničujemo in se bo pokazalo, če je bil misijon uspešen,“ je povedal nadškof, ki je povabil tudi na Slovenski evharistični kongres. „To bo za nas priložnost, da pokažemo naše veselje, tudi našo hvaležnost Gospodu, da nam je dal zakrament svete evharistije, da znamo ta zakrament ceniti in pa predvsem iz njega živeti,“ meni nadškof Stres. „Radijski misijoni so dobra zamisel. Kajti radijski misijon ima to prednost pred vsemi drugimi oblikami misijona, da res pride v našo hišo. Marsikdo iz enega ali drugega razloga ne more iti na misijon v župniji, kadar misijon poteka, potem tudi misijoni se ne dogajajo vsako leto. Tukaj pa ima vsak slovenski poslušalec priložnost, da sliši marsikaj, kar je potrebno za poglobitev njegove vere,“ je ob sklepu misijona še povedal ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres.

Peti misijonski dan
Peti misijonski dan © ARO

Četrti misijonski dan
Četrti misijonski dan © ARO

Tretji misijonski dan
Tretji misijonski dan © ARO

Šesti misijonski dan
Šesti misijonski dan © ARO

Cerkev na Slovenskem, Radijski misijon
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...